Bilindiği gibi insan unutuyor ya da geçmişi hatırlaması için belki biraz okuması gerekiyor. Tarih 14 Aralık 1979 Sovyetler Birliği Afganistan hükümetinin kendilerini çağırdıkları iddiasıyla Afganistan’a girdi. Afgan halkı dağlara çekildi ve amansız bir savaş başladı. Soğuk savaş yılları, Batı ve Amerika bu fırsatı kaçıramazdı. Tüm imkanlarını ve gizli servislerini seferber ettiler ve CIA eliyle karanlık teşkilatlar kurdular ve bunları silahlandırdılar. Savaş dokuz yıl sürdü. 14 Nisan 1988 tarihinde Afganistan’dan çekilmek zorunda kaldılar. Bu savaşın bedeli Sovyetler Birliği’ne çok ağıra patladı. Sovyetler yıkıldı.

Tarih 11 Eylül 2001 Amerika, Rus ordusuna karşı savaşsın diye kendi yetiştirdiği terör makinesini kontrol edemedi. Neyi paylaşamadılar bilemiyorum. Afganistan’a müdahale etti ve asker gönderdi. Ancak sorumluluğu bölüştürmesi gerekiyordu ve NATO’yu da bu işe alet ettiler. Yirmi yıl her türlü silahla binlerce insanı sorgusuz sualsiz öldürdüler. Kurduk dedikleri 360 bin kişilik ordu, tek mermi atmadan, ülkeyi sayıları 70 bin civarı olduğu kendileri tarafından ifade edilen gruba teslim etti. Tarih 31 Ağustos 2021.

Buraya kadar kısaca son dönem Afgan tarihi geçmişidir. Ancak göreceğiz ki asıl savaş yeni başlıyor. Emperyalistlerin propaganda makinesi çalışmaya başladı. Çünkü yenilmez dedikleri kocaman Amerikan ordusu kıytırık bir terör örgütüne yenildi diyemiyorlar. Afgan halkı birlik oldu Amerikan Coni’lerini kaçarcasına ülkelerine postaladı da diyemiyorlar. O zaman rakibi büyütmek ve kötü göstermek gerekli işte bunu yapmaya çalışıyorlar. Tüm dünyada sahip oldukları ve fonladıkları medya ve basın teşkilatları aynı elden yönetiliyor ve aynı haberleri yaptırıyorlar. Hem de bir taşla birkaç kuş vurarak.

Birincisi, kendileri yetiştirmemiş gibi bunların medreselerde yetiştiğini söylüyorlar öncelikle CIA’nın yaptığı işi olmayan medreselere yükleyip kendilerini temize çıkarıyorlar.

İkincisi, CIA’nın eğitim merkezlerini medrese diye adlandırıp Müslümanları terörist yetiştiriyor pozisyonuna sokuyorlar.

Üçüncüsü, kendilerine çalışan Afganların kendi ülkelerine ihanet ettiğini görmeyip tüm Afganların havaalanlarında ya da sınırlarda ülkeyi terk ettiğini, Amerikalıları uçaklarının tekerleklerine sarılacak kadar sevdiğini göstermeye çalışıyorlar. Ancak 360 bin kişilik ordunun neden bir tek mermi atmadan savaşmayı bıraktığını ve karşı tarafa geçtiğini anlatamıyorlar.

Taliban sözcülerinin basın açıklamalarını kendi seslerinden veremiyorlar. Sözcü İngilizce konuşmasına rağmen sesi kesiliyor ve altına kendi istediklerini tercüme etmiş gibi montajlıyorlar. İzleyin BBC’de aynı CNN’de aynı, dünyanın tüm fonlanmış basın kuruluşları da aynı. Sözcü “Af ilan ettik kimseyi yargılamayacağız” diyor, tercümesi “Taliban öldürecekleri isimleri listelemiş” olarak veriliyor.

Dördüncüsü, kendi yetiştirdikleri adamların yaptıkları ahlaksızlığı, medeniyet ve kadın düşmanlığını sanki tüm Afganlar böyleymiş gibi veriliyorlar. Üstüne yapılanlar bazı mezheplerin uygulaması gibiymiş gibi gösterilip o mezheplerden olmayanları kendi taraflarına çekiyorlar. Müslümanları parçalıyorlar. Dahası bunların tamamını “İslam” uygulaması gibi gösteriliyor, tüm dünyayı İslam düşmanı yapıyorlar.

Aslında biz ülke olarak bu propaganda makinesinin nasıl çalıştığını en iyi bilen ülkelerden biriyiz. Gidin Avrupa’ya sorun PKK kimdir, gerçekte ‘çocuk katilleri’ onlara göre ‘özgürlük savaşçısı’dır. Gerçekte ‘bölücüler ve vatan hainleri’ onlara göre kendi yetiştirdikleri ve besledikleri DAEŞ teröristlerine karşı savaşan ‘dost’ kuvvetlerdir. Bilirler ki görünüşte DAEŞ’e karşı kullanılsın diye verilen silahlar gerçekte Türk askerine karşı kullanılacaktır.

Aralıksız kırk yıldır dağlarda, medeniyetten uzakta özgürlükleri için savaşan bir milleti kendi beslemeleri birkaç yüz bin haini korumak adına terörist ve yobaz ilan ediyorlar. Yardım edelim bağımsız medeni bir devlet kurun diyen bir dünyalı yok. Birbirlerini vursunlar diye silah satan çok. Özgürlük parayla alınan bir şey değil, bedel can, gördüğümüz kadarıyla Afgan halkı sorumsuz dünyalılar yüzünden bir süre daha bedel ödemeye devam edecek.

Saygılarımla...