Yılın son günleri; bu ay itibariyle yeni yıl kararları, yeni yıl alışverişi işlerinin başlangıç fişeğini ateşlememiz gerekiyordu. Ama ortalıkta bir ateş falan görünmüyor. Çünkü sırtımızdaki küfe alabildiğine ağırlaştı. Ekonomideki olumsuz gelişmeler, zamlar, enflasyon, işsizlik, devam eden pandeminin ve doğal afetlerin sebep olduğu kayıplar, hepimizi çok yordu.

Edip Cansever’in “Masa” şiiri misali, 2022 boyunca neredeyse her gün yüklenip durduk. Neyi mi? İnsana, sokakları birlikte paylaştığımız canlara ve doğaya yönelik durmak bilmeyen şiddeti, yoksulluk ve yasaklar üçgenine hapsolan yaşamları, bilginin, kültürün, edebiyatın yerini sürekli tüketme halinin almasını, sömürüyü, istisnasız her gün işlenen kadın cinayetlerini, işçi ve madenci ölümlerini...

Tahammül sınavından geçiyoruz çoğu zaman. Sanırım çoğumuz aynı bıkkınlıktayız ki, nostalji tavan yaptı. Eski şarkıları, siyasetçilerin espriyle atıştığı, Eurovision’un 10 gün konuşulduğu, çay bahçesinde popüler Türkçe şarkıların dinlendiği, vatandaşın vatandaşa diş bilemediği, ayrıştırılmadığı ve ne tartışılırsa tartışılsın her konunun siyasi bir yöne çekilmediği güzel günleri özlüyoruz, istiyoruz.

Tabii yeni yıla sayılı günler varken sırtımızdaki küfeyi bir köşeye boşaltmak, yeni bembeyaz bir sayfa açarak “yola devam” demek mümkün değil. Bu yüzden yüklü giriyoruz 2023’e...

Ancak unutmayalım ki, gecenin en karanlık anındayız, yani şafak sökmek üzere...

Eğer bir adı olacaksa 2023’ün “Umut” olmalı.  Şimdi her şeyi geride bırakma, çok daha büyük azimle, umutla ve heyecanla geleceğe yürüme zamanı…

İnanıyorum ki 2023 yılı sadece kendisi için değil, herkes için adalet isteyenlerin, zulme karşı direnen kadınların, demokrasiyi savunanların, işçilerin, esnafın, emeklilerin, üreticinin yılı olacaktır. Dileğim 2023 yılında fikri, irfanı, vicdanı hür gençlerimizin geleceğe umutla bakabilmesidir. O umudu yeşertecek olan da yine bizler olacağız. 2023'de, cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandıracağımız güne doğru, bir adım daha atmış olacağız. Bu nedenle bizlere, yani demokrasiyi savunanlara umutsuzluk yakışmaz. İnanıyorum ki 2023, birlikteliğin, barışın, kucaklaşmanın yılı olacak. İnanıyorum ki 2023, kuvvetler ayrılığının ve demokrasi zaferinin yılı olacak.

Yeni yıl; ülkemize bir güneş gibi doğsun. Hepimizi adalet korusun, merhamet sarsın. Hayvan dostlarımız rahat bir yaşam bulsun. Krizlere çözüm bulunsun. Bereketli sofralar kurulsun. Herkes eşit doysun.  Basın özgür olsun. Yemyeşil bir dünyamız olsun. Türkiye’miz, üreten bir ülke olsun.

Bu duygu ve düşüncelerle yeni yılın ülkemize, güzel kentimize, tüm hemşerilerime sağlık, huzur, mutluluk ve refah getirmesini diliyorum. Yeni yılda ülkemiz ve dünyada terör ve çatışmaların son bulmasını, kan ve gözyaşının dinmesini temenni ederken; terörle mücadelede hayatını kaybeden şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize sağlıklı bir yaşam diliyorum.

Sevinç, sevgi, neşe, sağlık, mutluluk ve huzur yakanızı hiç bırakmasın.