Kendi halinde küçük bir şehirden modern bir turizm şehrine dönüşerek, geçmiş ve gelecek arasında adeta bir köprü oluşturan güzel şehrimiz;  köklü geçmişi, tarihi, kültürü, genç ve dinamik nüfusu, 24 saat hareketli sosyal yaşamı, gelenekselle - moderni buluşturan yaşam tarzı ve misafirperverliği ile eşi olmayan bir turizm destinasyonudur.

Bu noktaya gelebilmek için Eskişehir Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere yerel yönetimlerimizin hemşerilerimizin kentsel konforunu arttırmak  için hayata geçirdikleri  hizmetlerin yanında şehrimize  gelir getirici etkisi olan turizm çekiciliklerinin oluşturulması,  geliştirilmesi için yaptıkları vizyoner şehir planlaması ile Eskişehir, yılın dört mevsimi keyifle keşfedilecek duraklardan biri haline geldi.

İmrenilecek bir şehircilik dokusuna sahip olan Eskişehir’imizin tematik parkları, ören yerleri ve müzeleri gibi turistik mekânlarıyla; tarihî değerleri, kültürel zenginliği, doğası, yer altı zenginlikleri, planlı sanayisi, mutfağı ve folkloru turizm çeşitliliğine imkân sağlamaktadır. Şehrimizde düzenlenen uluslararası festivaller, eğitim kongreleri, kültür sanat etkinlikleri, fuarlar ve sportif faaliyetlerle de hızlı bir turizm büyümesi sergilemektedir.

Birçok kente örnek olan başarılı şehircilik çalışmalarının sonucunda geldiğimiz noktada şehirdeki haraketlilik deniz turizmi ile ünlü kentleri aratmıyor. Tur şirketlerinin yerli ve sayıları giderek artan yabancı misafirlerimizi otobüslerle getirdiği şehrimizde yaşanan hareketlilik kent ekonomisine de nefes olmaya devam ediyor. Daha önceki yıllarda en önemli geçim kaynağı üniversite öğrencileri olan esnafımız, şu anda yerli ve yabancı turistlere de hizmet vererek ticaret yapıyor.

Eskişehir’in ağırladığı turist sayısı her geçen gün artarken, turistik mekânlarda zaman geçiren turistler, kentten son derece memnun ayrılıyor. Şehirdeki turistik cazibe merkezlerinin çoğalması ile Eskişehir’de birden fazla gün geçiren turist sayısında da büyük artış gerçekleşti. Otel ve pansiyonlarda özellikle hafta sonlarında kalacak yer dahi bulunamıyor. İç Anadolu'nun göbeğindeki bozkıra gelenler Avrupa’nın en gelişmiş kentlerinden farkı olmayan bir Eskişehir ile karşılaşıyorlar, çağdaş bir kentte güzel bir hafta sonu geçirerek evlerine dönüyorlar. Bu bir şehrin gerçek anlamda dönüşme başarısı aslında.

Tabi gelinen bu noktada turizmin gelişimi ve sürdürülebilirliğinin tek yolunun doğru bir kentsel yönetim ve planlama sistemi olduğunu yaşayarak görüyoruz. Bundan sonrası için ise şehrimizin turizmden daha çok pay alması adına sağlık turizminden alışveriş turizmine, inanç turizminden kongre turizmine, gastronomi turizminden kültür turizmine kadar alternatif turizm türlerinin, özellikle Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi, Seyit Battal Gazi Külliyesi ve Türbesi, Şeyh Sücaeddin-i Veli Külliyesi ve Türbesi, Nasrettin Hoca, Şeyh Edebali, Dursun Fakıh ve daha birçok bilge değerlere sahip olması yanında, Yazılıkaya Frig Vadisi üzerinde Anıtlar, Kaya Mezarları ve Antik Kaleler ile her noktasında birçok arkeolojik, kültürel ve tarihi eserleri barındıran önemli bir turizm potansiyeline sahip destinasyonların korunması, geliştirilmesi ve tanıtılması da çok önemli.

Turizm çekiciliği olan kırsal yerleşimlerimiz için yeni yatırım ve iş olanakları sunan, kalkınma gücünü artıran özellikleri dikkate alınarak turizm alanında büyük sermayeli yatırımlar yanında küçük ve orta ölçekli yatırımlar da bu yönde desteklenmelidir. Böylece daha yaygın, sürdürülebilir ve faydalı kalkınma olanakları ortaya çıkarılabilecek, kırsalımızda iş ve istihdam olanakları yaratılabilecektir. Ayrıca turizm sektöründe faaliyet gösterenlerin farkındalıkları arttırılarak turizm yatırımları “yeşil büyüme” yaklaşımı doğrultusunda doğal, tarihi, sosyal ve kültürel çevreyi koruyucu ve geliştirici bir anlayışla ele alınmalı; turizm işletmelerinde sınırlı ve yenilenemeyen kaynakların kullanımının asgariye indirilmesi yönünde yerel yönetimlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, üniversitelerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımızın işbirliği yapmak suretiyle ortak akıl ile belirlenecek hamleler yapılmalıdır. En önemlisi de geliştirilecek her bir projede tekerlekli sandalye kullananlar, yaşlılar ve pusetli aileler dâhil olmak üzere tüm kullanıcıların erişilebilirlik ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır.

Sözlerime son vermeden önce güzel şehrimizin turizm cazibe merkezine dönüşmesinde başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek, Türkiye’nin dört bir yanından şehrimizi görmeye gelen yerli ve yabancı turistlerimizi şehrimizde ağırlamaktan mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim. Yaşarken mutlaka görülmesi gereken, yapılacakların bir sonu, sınırının olmadığı turistik merkezlerimizle herkesi Eskişehir’e bekliyoruz.