Söylemlerine sıkça rastladığımız X, Y ve Z kuşaklarının ne olduğunu çoğumuz bilmiyoruz. Ancak öğrenmemiz de fayda var. Zira bu konuyla ilgili yorum yapıyoruz.

Kuşak farklarından bahsediyoruz. Kuşak çatışmalarından bahsediyoruz. Çatışmalara çözüm bulmaya çalışıyoruz ama çatışma çözümlemenin en önemli safhası olan sorunu tespit edemiyoruz. Belki de sorun kuşağın özelliklerinden kaynaklanıyordur.

Merak ettiniz mi acaba siz hangi kuşağa dahilsiniz? Dahil olduğunuz kuşağın özellikleri neler? Başlayalım.

Kuşaklara çok dahil edilmese de ihmal edilmemesi gereken bir kuşaktır.

X KUŞAĞI NEDİR?

X kuşağı 1965 yılı ile 1980 yılı arasında doğan insanları kapsayan nesil sınıflandırması olarak değerlendirilmektedir. Bu dönemde doğup yetişenlerin yaşadıkları olaylar karakterlerinin şekillenmesinde büyük bir etmendir. Teknolojiyle yeni yeni tanışan bir toplumun bireyleridir. Siyah beyaz televizyonlar izlemişler ve tek kanalın sağladığı stratejik avantajla devletin tüm propaganda politikalarına maruz kalmışlardır. Araştırmanın bugün ki kadar kolay olmadığı dönemlerdir. Dış dünyanın henüz daha anlaşılamadığı bir dönemde yurtdışına işçi göçleri yaşanmıştır. 1950 yılından sonra; köy yollarının yapılması ile köy ile şehir arasında bağlantı kurulması, marshall yardımları sonrasında tarımda traktörün kullanılması ve köyde iş gücüne ihtiyaç kalmaması, köyde işsiz kalan kişilerin yeni bir iş arayışına girmesi köyden kente göçleri hızlandırmıştır bu dönemde.

Türkiye’de yaşayan insanların yaklaşık %22- %23 oranındaki kısmı X kuşağı içerisinde yer almaktadır. X kuşağı içerisinde yer alan kişiler yeniliklere açıktır fakat X kuşağının bir o kadar da geleneklerine bağlı olduğunu söylemek mümkündür.

X kuşağında bulunan kişilerin aidiyetleri oldukça gelişmiştir. Bu nedenle bu nesilde yer alan kişilerin çoğu yüzeysel ilişkiler kurmaktan kaçınmaktadır. X kuşağı dine, kültüre ve manevi değerlere önem veren bir kuşaktır. Gelenek ve göreneklere de hakimlerdir. Mesela bayramda ailelerin bir arada olması genelde X kuşağı bireylerin çabalarıyla gerçekleşir.

X kuşağı Özal gençliğidir. Türkiye'nin dışa açıldığı fırsat yıllarında iş hayatına atıldıkları için, ekonomik anlamda ülkede kaymağı en çok yiyen nesildir. Cumhuriyetin ilk yatırımlarının meyveleri bu neslin zamanına denk gelmiş olup istihdam ve alım gücü olarak da faydasını görmüşlerdir.

1965 ve 1980 yılları arasında doğan bu nesil teknolojiyi sınırlı olarak ve yalnızca ihtiyaçları doğrultusunda kullanmaktadır. Telefonlarının şarjları azaldığında moralleri de bozulmaz. İkili ilişkilerde ve diyaloglarda daha rahattırlar bundan dolayı. X kuşağı için aile oldukça önemli bir kurumdur ve herkesin aileye saygı duyması gerekir.

Çalışkanlığa önem vermektedir. Disiplinlidirler. X kuşağında yer alan kişiler iş yaşamalarında oldukça uyumludur. Mesai saatlerine uyum gösteriler ve motivasyonları oldukça yüksektir.

X kuşağı birçok icada tanıklık eden bir kuşaktır ve bu icatların hepsine adapte olmaya çalışmıştır. Y ve Z kuşağı birçok icadın geliştirilme ve güncellenme aşamalarına tanıklık etmiştir. Bundan dolayı da farklıdırlar.

Z kuşağından en çok şikayet eden kuşaktır. Çünkü baskı görmüşlerdir. Gerçi Z kuşağının da görmediği kalmadı.

Haftaya sözleşmiş olalım. Bir sonra ki yazımız da Y kuşağı ile ilgili olsun.

Bir eğitimci olarak LGS’ye katılan öğrencilerin diledikleri liseye yerleşebilmelerini diliyorum. Onlar ve aileleri için şimdi tatil zamanı.