Güneş insanların ücretsiz ulaşabildiği en büyük enerji kaynağıdır. Güneşten dünyamıza ulaşan enerji yıllık olarak 120 bin terawatt gücündedir. İnsanlar olarak yıllık enerji ihtiyacımız ise 15 terawatttır.

Güneş’ten bir saat içinde gelen enerji, insanlığın bir senelik enerji ihtiyacını karşılayabilecek miktardadır. Ancak güneş enerjisi Dünya’ya seyreltilmiş halde ulaşmaktadır. Yıllık ortalama hesaplandığında yerkürenin her bir metrekaresine ulaşan güneş enerjisi yaklaşık 170 W gücündedir. Bilindiği gibi bu enerjiyi milyarlarca yıldır kullanabilen en bilinen varlık ağaç yapraklarıdır. Yapraklar güneşten aldıkları enerjiyi fotosentez mekanizması ile kimyasal enerjiye çevirmekte ve daha ileride kullanmak üzere depolayabilmektedirler. Aslında her bir ağaç yaprağı bir tür güneş enerji panelidir.

İnsanlığın güneş enerjisini kullanabileceği forma dönüştürme serüveni 1839 yılında Fransız fizikçi Alexander Edmond Becquerel tarafından başlatılmıştır. İlk fotovoltaik-pv hücre 1883 yılında Charles Fritts isimli bilim adamı tarafından geliştirildi ve geliştirilen hücre sadece %1 verimlidir. Teknolojik gelişmeler panel verimliliklerini 1957 yılında %7’ye günümüzde ise %22’ye kadar yükseltmiştir. Silisyum kökenli fotovoltaik hücrelerin teorik verimlerinin %27’ye kadar ulaşabileceği hesaplanmaktadır.

Güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmek için kullanılacak hücrelerin verimliliği kadar üretim maliyetleri de önemlidir. Watt başına hesaplanan üretim maliyeti 1970’lerin ortalarında 96 dolar iken 2016 yılına gelindiğinde %99 düşerek 68 sente kadar indirilmiştir. Günümüzde güneş paneli üretim maliyeti watt başına 30 sent civarına düşmüştür. Fotovoltaik panellerin verimlilikleri %20‘nin üzerine çıkması ve watt başına 30 sent üretim maliyeti tüm dünyada Güneş enerji santrallerinin kurulmasını hızlandırmıştır.

Türkiye, coğrafya olarak güneş enerji santralleri için dünyada en verimli bölgeye yakın bir çizgide bulunmaktadır. Dünya’da güneş enerjisi ile su ısıtılması amacıyla en fazla sistem ülkemizde kuruludur. Dolayısı ile vatandaşlarımız güneş enerjisinin kullanımı ve verimliliği konusunda tecrübelidir. Bu nedenledir ki Türkiye’de kurulan güneş paneli fabrika sayısı 37’ye ulaşmıştır. Bu fabrikalar 8 bin MW üretim kapasitesi itibariyle dünya sıralamasında 4’üncü, Avrupa’da ise birinci sıradadır.

16 Mayıs 2023 tarihi itibariyle ülkemizde kurulan güneş enerji santrallerinin sayısı 674’e ulaşmıştır. Bu santrallerin kurulu gücü 10 bin 7 MW ‘tır. Kurulmuş olan güneş enerji santrallerinin büyüklüğü toplam kurulu gücümüzün %10’na ulaşmıştır. Kalyon Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından Konya’nın Karapınar ilçesinde kurulan güneş enerji santrali 20 milyon metrekare alana kurulmuş ve 1360 MW kurulu gücüyle Avrupa’nın en büyük, dünyada ise 5. büyük güneş enerji santralidir.

Türkiye’de 2023 yılı içerisinde devreye alınması hedeflenen güneş enerji santrali 3000 MW civarındadır. 2023 yılı sonu itibariyle yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimi içerisindeki payının %40 seviyesini geçmesi planlanmaktadır.

Eskişehir ilimizin bulunduğu coğrafya itibariyle 1 metrekare güneş paneli 5 saat güneş ışığına maruz kalması durumunda günlük 1055 watt elektrik üretebilir. Standart bir dairenin günlük elektrik ihtiyacının karşılanması için 5-6 metrekare güneş enerji paneline ihtiyaç vardır.

Saygılarımla…