Ülkelerin gelişmişlikleri ile o ülke üniversitelerini tercih eden yabancı öğrenciler arasında bir ilişki olduğu kesindir. Bir ülkenin teknik gelişmişliği ve teknoloji üretebilirliği ne kadar yüksek ise o ülkelerin üniversitelerinin tercih edilme oranı da o kadar artar.

UNESCO’nun 2024 yılı sonu itibariyle açıkladığı verilere göre dünyada en fazla yabancı öğrencinin kabul ilk 5 ülke;

-Amerika Birleşik Devletleri %18

-Birleşik Krallık %11

-Fransa %7

-Avustralya %6

-Almanya %5

Olarak görülmektedir.

Bu ülkelere ilave ikinci 5 ülke;

-Kanada

-Rusya

-Japonya

-Çin

-Türkiye %3.5

UNESCO tarafında açıklanan bu liste aynı zamanda ülkemizin yurtdışından nasıl görüldüğünün de göstergesidir. Dünya’nın diğer ülkelerine göre Türkiye, üniversitelerinde teknoloji üretebilen ülkeler listesinin ilk 10’u içerisindedir. Üstelik beşinci sırada olan Almanya ile aramızda sadece bir buçuk puanlık fark vardır ve bu aralıkta bizim haricimizde dört ülke mevcuttur. Bazı listelerde Türkiye sekizinci sırada gösterilmektedir.

Ülkelerin yabancı öğrenci çekme potansiyellerine, teknoloji üretmelerinin yanında üniversitelerinin kalitesi, eğitim sistemi ve programlar, küresel çeşitlilik ve fırsatlar, iş imkanları ve kariyer fırsatları sunmaları ilave etkenlerdir. Ülkemizde eğitim gören yabancı öğrenci sayısı 2002 yılında sadece 5 bin civarında iken bu rakam 2012’de 31 bin 170’e, 2024 yılında ise 11 kat artarak 337 bin 119’a yükselmiş durumdadır. Bu sayıdaki yabancı öğrencinin ülkemize bıraktığı mali katkı 2 milyar 865 milyon dolara ulaşmıştır. Yurdumuzda eğitim gören öğrencilerin 2024 yılında bıraktıkları döviz miktarı Türkiye’nin 1980 yılında yaptığı toplam ihracat rakamına eşdeğerdir.

En fazla yabancı öğrenci misafir eden ilerimiz ise;

-İstanbul %35

-Ankara %6

-Eskişehir %6

-Karabük %3

-Erzurum %3

Olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’de toplam üniversite öğrencilerimiz içerisinde yabancı öğrenci oranı % 4.6’dır. Bunların üçte biri devlet üniversitelerinde, kalanı vakıf üniversitelerinde eğitim görmekte olup, kız erkek öğrenci oranı %40-%60 gibi gerçekleşmektedir.

YÖK Hazırladığı programlarla yurtdışı fuar etkinliklerine katılarak yabancı öğrencilerin Türkiye’yi seçmeleri için çalışmalar yaparken aynı zamanda üniversitelerimizin altyapısını güçlendirmekte, ABD, İngiltere, Almanya gibi ülkelere doktora öğrencileri göndererek teknik eğitim kapasitesini de geliştirmektedir. Hedef,2030 yılına kadar ülkemizi tercih edecek yabancı öğrenci sayısını 500 binin üzerine çıkarak 5 milyar dolarlık bir kaynağı oluşturmaktır.

Bazıları inatla, ülkemizin yükseköğretimde geldiği noktayı kabullenemese de, gerçek budur.

Saygılarımla