İktidar, Merkez Bankasını kullanarak gösterge faiz oranını piyasa gerçeklerine aykırı olarak %12 seviyesine çekti ve yakın zamanda tek haneye düşürüleceği söyleniyor.

Döviz kurları KKM yoluyla kontrol edilmeye çalışılıyor. Geçmiş dönemdeki artış hızı, döviz borcu ve bu hafta Merkez Bankası net döviz rezervlerinin  59 milyar $’a (Dolar) ulaştığı dikkate alındığında döviz kurlarının da kısmen kontrol altında tutulduğu söylenebilir. Fakat halkı asıl ilgilendiren gıda, giyim, enerji ve ulaşım fiyatlarındaki enflasyon alıp başını gitti. Ekonomi Bakanı Nebati'nin sade vatandaşın beynini yakan ‘Neo Klasik Ekonomi’ açıklaması vatandaşın enflasyon canavarı ile mücadelesine bir fayda sağlamıyor. İktidar sözde enflasyon ile mücadele ettiğini söyleyip enflasyonun düşeceği tarihe ilişkin devamlı olarak kehanette bulunsa da enflasyon bırakın düşmeyi hızlı artışını sürdürüyor. Bunun ötesinde gıda enflasyonunun en düşük olduğu yaz aylarının geride kaldığı ve tarla ve bahçeden gelen sebze ve meyvenin bittiği gerçeği dikkate alındığında enflasyonun düşeceğini düşünmek gerçekçi olmaz. Ayrıca bugün fiyatı yüz TL olan bir mal enflasyon %50 düşürülse bile bir yıl sonra yüz kırk TL olacaktır. Enflasyonun düşmesi fiyatların değil fiyat yükseliş hızının düşmesi demektir. Sonuç olarak, bu anlamsız ekonomi politikaları sürdükçe vatandaşın ekonomik açıdan rahat etmesi mümkün değildir. Tersine kur korumalı mevduat sona erdiğinde kurda ve faizde hızlı yükselişler görülebilir. Oy kaybettiği açıkça ortada olan iktidar bu kaybı durdurmak için seçime doğru kesenin ağzını iyiden iyiye açacak ve tabir caizse adeta para dağıtacaktır. İş te o zaman seyredin enflasyonda cümbüşü.

///////////////////

Aday Kim?

Millet İttifakının adayı kim olacak bilemiyoruz. Muhtemelen sadece biz değil kimse bilemiyor. Aslında aday kim olacağı konuşulduğu kadar önemli değil. Çünkü aday olarak adı geçen her isim çok kıymetli ve aday gösterilmesi halinde bu seçimi kazanır sonrasında da ülkeyi  en azından bugün olandan çok daha iyi yönetir. Seçimler yaklaşırken altılı masa adayı belirlemeli ve sonrasında iktidara geldiklerinde neyi nasıl yapacaklarını halka açıklamalıdırlar. Bu iktidardan umudun kesildiği açıktır. Milleti canından bezdiren ekonomi yönetimi, tutarsız dış politika, söylediği hiç bir sözün arkasında duramayan anlayış milletin canına tak etmiş vaziyette. Tüm bu sebeplerden muhalefet biraz gayretle seçimi açık ara kazanır. Halk seçimde iktidarı değiştirmeye hazır. Muhalefetin  de hazırlanmasını bekliyor. 

/////////

Beş Kişi

 Jim Rohn, “İnsan, en çok vakit geçirdiği  5 kişinin ortalamasıdır” demiş.  Son zamanlarda en çok katıldığım görüş bu görüş. Bakıyorum, bazı insanların kendi çapsızlıkları ve vizyonsuzlukları yetmezmiş gibi etraflarına da yalakalıkları ile nam salmış,  kendileri başta olmak üzere kimseye faydası olmayan insanları toplamışlar.  Bir yerleri yönetmeye çalışıyorlar. Ne yaptın  diye sorduğunda bir milyon iş yaptıkları iddiasındalar ama ortada somut olarak hiçbir şey yok. Doğru işler yapmak isteyen herkes bu beş kişiyi çok iyi belirlemeli ve doğru insanlarla birlikte olmalıdır. Kim olacağınızı, ne yapacağınızı sizden çok o 5 kişi belirliyor. Sizi hoş tutuyorlar. Her dediğinize ‘evet’ diyorlar diye yanınızdan ayırmadığınız bu boş tipler sayenizde yukarı çıkarken sizi her gün gömerler. Başka insanlar oturduğunuz koltuğun hatırına yüzünüze gülerler ama arkadan halinize gülen sayısı daha fazla olur. 

/////////////////////

Eskişehirspor 

 Eskişehirspor'un durumu ortada ama işin iyi tarafı çözümü de. Transfer açılmazsa yakından yapacak bir şey kalmayacak. Sayın Vali, Sayın Yılmaz Büyükerşen, Sayın Nabi Avcı ile birlikte Trabzonspor Başkanı ile görüşecekler  ve uyduruk gerekçelerle atılmayan imzanın atılmasını sağlayacaklar. Sonra şehirde herkes elini cebine atacak ve Eskişehirspor olması gereken yere gelecek. Taraftarın haklı olsa da sosyal medyadan Trabzonspor taraftarıyla kavga etmesi bu sorunu çözmüyor. Geçmişte öyle olmuş böyle olmuş. Ne olmuşsa olmuş. Neticede geçmişte kalmış üstünden yıllar geçmiş. Bu iş için gerekirse Cumhurbaşkanı devreye girmesi sağlanmalı. O imzanın atılması sağlanmalıdır. Eskişehirspor taraftarı bunu fazlasıyla hak ediyor. Ayrıca Eskişehirspor’un olmadığı bir ligin ve futbolun tadı tuzu olmadığı da ortada.