İnsan beyni, doğru programlar ve beyin egzersizleriyle günlük yaşamda basit kalıplardan kurtarılarak daha verimli çalıştırılabilir. Zamanımızın en popüler konularından biri, kuşkusuz ki; beyin gücü ve onu kullanma yöntemleridir. O halde beynimizi yönetmeyi öğrendiğimizde gücümüzün ve yapabileceklerimizin sınırı olmayacaktır.

NEDEN BEYNİN POTANSİYELİNİN TAMAMI KULLANILMAMAKTADIR?

Ana sebeplerin başında; yakın zamana kadar beynin nasıl çalıştığının bilinmemesi gelmektedir. Zihinsel yeteneğimizle ilgili sorunlar; beynin kapasite eksikliğinden değil, onu nasıl kullanacağımızı bilmememizden kaynaklanmaktadır. Beynin bu potansiyelini kullanarak zekâyı ön plana çıkartmak ve beyni geliştirmek mümkün müdür? Beynin hem sağ hem de sol lobunu uyararak en üst düzeyde öğrenme kapasitesine ulaşmak olası mıdır?

BİYOLOJİK BENZERLİĞE RAĞMEN BEYNİMİZİN SOL VE SAĞ TARAFI FARKLI ÇALIŞIR!

Sol beyin KELİMELER ile sağ beyin GÖRÜNTÜLER ile Çalışır! Sağ beyin eğitilmediğinde, insanların yaşamlarında sağ beynin gerekli olduğu durumlarda çalışmalar daima sonuçsuz kalır ama bu fark edilmez. Beynimizin sağ yarısı daha çok duygusal algılamalar ve görüntülerle çalıştığından, bu bölümde olanları her zaman bilinçli olarak açıklayamayız ve tanımlayamayız. Beynin her iki yanını da dengeli bir şekilde birlikte çalıştırmalıyız. GELİN Beynimizi Bir TEST Edelim:

Aşağıdaki resme BAKINIZ ve RENKLERİ SÖYLEYİNİZ, KELİMELERİ DEĞİL!

Duraksamadan renkleri söyleyebildiniz mi? Neden zorlanıyorsunuz? Burada, Sol beyniniz renkleri söylemeyi deniyor fakat sağ beyniniz kelimeleri söylemekte ısrar ediyor. Sağ ve Sol Beyin Çakışması Gerçekleşiyor. Zorlanmanızın esas sebebi budur.

Aşağıda görülen şeklin veya şekillerin ne olduğunu tanımlayınız?

Verilen şeklin ne olduğunu anlamak için daha çok ayrı ayrı verilen ve hiçbir anlamı olmayan siyah cisimlerin ne olduğunu anlamaya yoğunlaştınız. Ancak siyah cisimler yerine, siyah cisimlerin arasında kalan beyaz boşluklara yoğunlaşsaydınız, hayatımızda çok sayıda girdiğimiz bir etkinlik olan "SINAV" yazısını kolaylıkla görebilecektiniz. Sorunun bu şekilde sorulması şüphesiz yanlış değildir. Gerçek hayatta da çoğu zaman birçok problemin veya sorunların çözümü diğer unsurların yanında kaybolup gitmektedir. Hâlâ aradaki boşluklarda yazılı kelimeyi göremediyseniz, siyah cisimlerin üst ve alt sınırlarından geçen iki yatay çizgi çizerek ara boşluklara dikkat ediniz. Ara boşluklardaki kelimeyi fark ettiğinizde, eminim kendi kendinize bu kelimeyi neden fark edemedim diye düşüneceksiniz.

Beyninizi Geliştiren, Daha Gelişmiş Sağ ve Sol Beyin İçin ARİTMETİK, ZEKA OYUNLARI ve MATEMATİK Etkili Bir Yöntemdir:

  • Hızlı ve Doğru Hesaplama Becerisi Kazandırır.
  • Keskin Görüşü, İşitmeyi ve Algılamayı Güçlendirir.
  • Zihinsel Becerilerin Artmasında Yardımcı Olur.
  • Buluşçu Düşünmeyi Kolaylaştırır ve Kişilerin Estetik Gelişimini Sağlar.
  • Problem Çözme, Sağlıklı İletişim Kurma ve Mantıklı Düşünerek Akıl Yürütme Becerilerinin Gelişimine Yardımcı Olur.
  • Hızlı Refleks ve Akıl Yürütme Becerilerinin Gelişmesini Hızlandırır, Böylece Dikkat ve Konsantrasyon Gücünü Arttırır.
  • Beyin Dalgalarını Etkileyerek Konsantrasyonu Sağlayan Ders Çalışma ve Hızlı Okuma Frekans Müzikleriyle Çocukların Sınıf İçerisindeki Grup Egzersiz Çalışmasıyla Etkin Bir Eğitim Almalarını Sağlar.
  • Eğlenceli Şekilde, Oyun Oynarcasına Öğrenme Kapasitelerini Arttırır.
  • Beynin Her İki Yanını Da Kullandırtarak Fiziksel Dünyayı ve Sosyal Etkileşimleri Anlamaya Yardımcı Olacak Geniş Bilgi ve Beceri Sağlar.
  • Kişisel Gelişime Olan Katkısıyla Da Özgüven Duygusu Aşılar.

Beynimizin her iki yanını aldığımız kararlara aktif olarak katmadığımızda, hayatımızda birçok iniş ve çıkışlar meydana gelebilir. Bir bütün olan beynin yarısını yoğun olarak kullanıp diğer yarısını ihmal eden insanların performanslarında yetersizlikler, kusurlar görülebilir. Fakat diğer yarının da geliştirilmesi, son derece ilginç, harika sonuçları beraberinde getirir. İki lobun birlikte çalışmasıyla 1+1=2 şeklinde aritmetik bir artış olmaz; verim kat be kat artar.

Dikkat Testi 1

Dikkat; odaklanma, dikkati o odakta sürdürebilme ve dağılan dikkati tekrar odaklayabilmeyi içeren işlevlerden oluşur. Dikkat problemi yaşayan insan bu işlevlerden herhangi biri ya da tamamında sorun yaşadığında öğrenme problemleriyle karşılaşır. Çünkü dikkat öğrenmenin temel işlevlerinden biridir. Dikkatin kullanımı yaşamamızda çok yönlü olduğu için sosyal ilişkilerde ve disiplin alanında da sorunlar yaratabilir. Dikkatin kullanımındaki sorunlar, yalnızca akademik (okulda yaşanan) sorunlar değildir. Bunlar sosyal yaşam içindeki temel kuralları öğrenip, uygulamada da zorluklar olarak karşımıza çıkar.

NE KADAR DİKKATLİYİZ, BİR TEST YAPALIM!

Her bir soruyu 10 saniye sürede cevaplamaya çalışınız. Eğer kendinizi hazır hissediyorsanız teste başlayabilirsiniz.

1. Aşağıdaki metinde C harfini bulabilir misiniz?

2.Yukarıda C harfini bulduysanız, şimdi de 6 sayısını bulunuz?

3.Yukarıda 6 sayısını bulduysanız, şimdide N harfini bulunuz?

4.Yukarıda N harfini bulduysanız, şimdi de 9 sayısını bulunuz?

Son olarak da aşağıdaki şekilde hangi renkteki karıncaların daha fazla olduğunu söyleyiniz.

Burada tüm renklerdeki karıncaların sayısı eşit ve 16 tanedir, umarım bunu görebilmişsinizdir.

Yukarıdaki soruları 10–15 saniye içinde cevaplamayı başardıysanız, dikkat testini geçtiniz demektir.  Beyniniz muhteşem çalışıyor ve Alzheimer, … Vb. hastalıklardan uzaktasınız. Tebrikler!

Dikkat dağınıklığının giderilmesi sürecinde özel eğitim programlarının uygulanması gerekebilir. Olumsuz davranışların düzeltilmesi ve yerine olumlu davranışların konulması için çeşitli destekleyici ve davranışçı tedavi teknikleri uygulanabilir. Aile terapisi önerilebilir. Dikkat dağınıklığının çok yüksek olduğu durumlarda hekim kontrolünde ilaç tedavisi de söz konusu olabilir. Ancak biz bunların dışında etkin olabilecek olan ilaç dışı bir yöntem olarak fırsat buldukça çocuklarınızla birlikte bazı dikkat ve hafıza geliştirici eğlenceli ve öğretici zekâ oyunları oynamanızı dostça tavsiye edeceğiz.