Hepimiz için işleyen bir süreç var. Doğuyoruz, büyüyoruz ve ölüyoruz. Ortama en iyi ayak uyduran, yaşam mücadelesine devam etme potansiyelini taşıyor. İçinde bulunduğumuz bu sistemde canlı olmak çok zor. Şimdi düşünmeye başladım, “acaba bu yazı nereye gidecek?”

Kurduğum bu cümlelerin zihnimde ne gibi duygu ve düşünceleri etkilediğini izliyorum. Zihnimi gökyüzü gibi masmavi düşündüğümde ve düşüncelerimin her birini de gökyüzünde yüzen bulutlar gibi düşündüğümde her bulutu tek tek gözlemliyorum. Acaba düşüncelerimden kaynaklanan zihnimdeki nem oranı ne? Yağmur yağma ihtimali nedir? Yani düşüncelerimin oluşturduğu duygular yoğunlaştıkça ya hüzün ya mutluluk ya da öfke gibi yağacak mı? Düşüncelerim ve duygularım birbirini ne kadar etkiledi? Peki sen bu yazıyı okurken ne kadar etkileneceksin?

Bulutlar gökyüzü maviliğini örtse de onlar gelip geçici. Mavi gökyüzü orada.  Gökyüzünde gezen her bir düşünce bulutunun o güzel maviliği örtmesine izin vermemek, o bulutları aralayıp mavilikleri içinde barındıran huzuru, mutluluğu, sahip olduklarımızı, iyi kilerimizi görmek ve onlara alan açmak bizim elimizde. Bazen bulutların gökyüzünde çoğalarak gezinmesine izin vererek, bizi mutlu eden birçok şeyi göremiyor, hatırlamıyor ve onların bize kattıklarını bilemiyoruz. Aslında biz ve çevremiz, anlar içinde oluşan sonsuz bir dans içerisindeyiz. Bu dansa uyum sağlamak, danstan keyif almak bizim kontrolümüzde. Bu dans bazen tango, bazen vals bazen de serbesttir... Bazen çevremizle farklı ritimde olabiliriz. Böyle durumlarda bazen müziğin bazen de partnerin değişsin istersin... Kim bilir bazen de yalnız dans ettiğini düşünürsün... Ama yalnız da olsan senin uyum sağladığın ve içinde dans ettiğin bir müziğin var... Bazen ettiğin dans sana kendini o kadar iyi hissettir ki hiç bitmesin istersin... İstiyorsan dansına devam et, müziğini duy ve tekrar tekrar sana mutlu hissettiren o dansını yap...

Tüm bunlara baktığımızda en önemli nokta nedir biliyor musun? Dansın hiç bitmez... Sürekli hayatla, çevrenle ve kendin ile olan dansın hep devam eder. Sen ya müziğini seçeceksin ya da müziğe ayak uyduracaksın. Peki bunlar ne anlama geliyor? Tüm bunlar aslında bu anların içinde deneyimlediğin tüm duygu ve düşüncelerinin geçici olduğu anlamına geliyor. Bunu fark etmeye çalış. Gökyüzünde dans eden bulutlara isim ver... Bu bulutlar neler? Hangi duyguların bulutu?

Hava her zaman aynı olmuyor bazen açık bazen de kapalı. Duygularımız da öyle değil mi zaten? Geliyor ve geçiyor. Önemli olan bu duyguları yönetmek ve geçmesine izin vermek. Bazen hayatında iyi hissettiğin anlarının olacağı gibi, seni iyi hissettirmeyen anlarının da olabileceğini bilmek ve daha önemlisi her ikisinin de geçiciliğini hatırlamak gerek. Bulutlar güneşimizin önüne geçse de onu kapatsa da mavilikleri yok ettiğini düşünse de onlar orada gör, güneşin orada sıcaklığını hisset... Negatif duyguları yaşadıktan sonra onları kendi gökyüzünden uğurla ki maviliklerini ve güneşini görebilesin...

Hiç kendini izledin mi? Duygularını takip ettin mi? Hangi duyguların içinde çok fazla kalıyorsun? Bu duyguları sürdürme sebebin nedir? Sana ne katıyor? Hangi amacına hizmet ediyor? Hayattan keyif almanı ve potansiyelini nasıl etkiliyor? Bunu kendine neden yapıyorsun?

Pozitif duyguları sonuna kadar yaşayın, negatif duyguları görmezden gelin demiyorum size. Bu duygularda bize ait ve yaşanması gerektiği kadar yaşanmalı. Onları yok saymak onların olmadığı anlamına gelmez. Üzerini örtmeden, bir kenara itmeden yaşa. Fakat şunu unutma; olması gerektiği gibi ve olması gerektiği süre kadar yaşa ve uğurla. Hayat bu... İnsanız ve tüm yaşadığımız duygular bugün bizi biz yapan etmenler arasında. Yaşanması gerekiyor ve yaşıyoruz.

Kötü bir dans, tüm dansların kötü olacağını göstermez. Geçmişte hangi dansları yaptın? Hangi güzel danslarını hatırlıyorsun? Kötü danslar elbet yapıldı, yaşandı bitti. İyi danslar da yapıldı, yaşandı ve bitti. Hangi danslarını hatırladığında sana kendini iyi hissettiriyorsa o danslarını hatırla.  Gökyüzünü hatırla. Güneşin sıcaklığını hissettiğin anlarını hatırla... Bunları hatırladığında sana ne hissettiriyor? İyi hissettiriyor değil mi? Bunları sık sık hatırlamaya, yeni güzel danslar için kendini hazırlamaya ne dersin? Kötü dansların aklına geldiğinde ise neleri yapıp neleri yapmayacağını hatırla. Sana ne kattığını hatırla... Bunları da kendine katkı sağlayacak şekilde kullanmak senin elinde.

Gökyüzü maviliklerinin arasında, güneşin sıcaklığını içinde hissettiğinde hayatla dansın nasıl gidiyor? Şimdi nasıl göründüğünü hiç düşünme, özgürce dansını yaptığın düşün... Dansın içerisinde iyinin ve kötünün olduğunu bilerek değil...Hayatın getireceklerini bilmeden, merakla ve sevgiyle hareket ettiğini hayal et. Doğru veya yanlış adım yok. Her adım sana ait. Senin gelişimine, duygularının olgunlaşmasına hizmet eden adımlar bunlar. Doğruların ve yanlışların yok. Önce sen varsın...

Bu dans senin dansın!

Hayatınızın müziğine mutlulukla ve sevgiyle eşlik etmeniz dileği ile...