Endüstriyel kenevir kavramı, kenevirin sanayi amaçlı kullanımını kapsayan ve kimyasal içerik bakımından psikoaktif-uyuşturucu etki yapan THC (Tetrahidrocannabinol) içeriği düşük olan kenevir çeşitlerini ifade eder.

Kenevirin yaprak ve çiçeklerinden elde edilen THC içeriklerine tolerans, ülkelere göre farklılık arz eder. Bazı ülkelerde bu oran %0.2 iken bazı ülkelerde ise %1’e kadar çıkabilmektedir. Bu yüzden endüstriyel kenevir kavramı THC içeriği normal yetiştiricilik şartlarında ülkelerin koyduğu tolerans sınırlarının altında kalan çeşitler için kullanılan bir kavramdır.

 Kenevirin kullanıldığı sektörler:

-İlaç sanayinde,

-Kağıt yapımında,

-Bio yakıt üretiminde,

-Kumaş yapımında,

-Otomotiv sektöründe,

-Petrokimya alanında,

-Kozmetik ve sabun imalatında,

AIDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma, glakom, artrit, romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, psikoloji, omurga rahatsızlıkları, gibi yaklaşık 250 hastalıkta kullanılan kenevirin etken maddesi olan THC’nin sentetiği, gerçeğinin ancak yarısı kadar iyileştirme özelliğine sahiptir.

Kenevir bataklık kurutmada çok etkilidir. Radyasyon temizleyicidir. Olağanüstü miktarda oksijen üretir. Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.

Bir dönüm kenevirden, dört dönüm ağaca eşdeğer kağıt üretilebilir. Bir ağaç 20-50 yılda yetişirken, kenevir 4 ayda yetişir. Ağaç 3 kez geri dönüşebilirken, kenevir 8 kez kağıda geri dönüştürülebilir.

Dönüşümlü ziraata uygun yaz bitkisidir, dünyanın her yerinde kolaylıkla yetişir. Çok az suya ihtiyaç duyar. Kendisini böceklerden korumak için tarım ilacına ihtiyacı yoktur, dayanıklıdır.

Kanvas kelimesi kenevir ürünlerinin adıdır, ilk kot pantolon kenevirden yapılmıştır. Sicim, ip, halat, çuval, çanta, halı, torba, döşeme, ayakkabı, şapka, şapka, yapımında dayanıklı ve ideal malzemedir.

Omega 3-6-9 yağlarını taşır. Soyadan çok daha ucuza üretilebilir. Hayvan beslemekte ideal bir besindir. Kenevirle beslenen hayvanlarda hormon takviyesine ihtiyaç yoktur.

Plastikten üretilen ürünlerin neredeyse tümü daha sağlıklı bir şekilde kenevirden üretilebilir. Kenevir plastiği kolaylıkla geri dönüştürülebilir. Kenevir kökenli otomobil gövdeleri çelik gövdelerden daha dayanıklıdır. Kenevirle yapılan sabunlar ve kozmetikler doğa dostudur ve suları kirletmez.

Ekolojik, çok faydalı ve kullanım alanı saymakla bitmeyen bu bitkiye ne oldu da yasaklandı?

Amerika’da 1900’lü yılların başında, altın madeni sahibi, siyasetçi, yayıncı, film yapımcısı W.R. Hearst, ülke çapında gazete, dergi ve medyanın sahibiydi. Kağıt üreticiliği yapıyordu ve ormanları vardı. Kenevirden kağıt üretilirse milyonlarca dolar kaybedecekti.

Rockefeller dünyanın en zengin adamıydı ve petrol şirketi vardı, bio yakıt kenevir yağı onun en büyük rakibiydi. Rockefeller için doğal bazlı ürünler ilaç sanayi için en büyük düşmandı.

Mellon, Dupont şirketinin ana hissedarıydı, petrol ürünlerinden plastik üretmek için patentler almıştı. Plastik, sefelon, naylon, metenol, rayon, dakron artık petrolden üretilecekti. Ancak kenevir endüstrisi Dupont’un pazar payının yüzde seksenini kaplıyordu. Birden Andrew Mellon, ABD hazine bakanlığına atandı. Yeğenini de Federal Narkotik Bürosunun başına atadı. Kenevir milyonlarca dolarlık imparatorlukları için tehlikeliydi ve ortadan kalkmalıydı. Gerekeni yaptılar ondan daha zararlı sigara ve alkol için devasa sektörler kurulurken, keneviri yok ettiler.

Not: DSM-IV kriterlerine göre bağımlılık gelişimi, nikotin için %68, alkol için %23, kokain için %20, endüstriyel olmayan kenevir için %9‘dur.

 Saygılarımla