Mikro yeşillik, sebze ve bitkilerin yeşil yapraklarının ilk büyümeye başladığı sıradaki haline verilen isimdir. İsimden de anlaşılacağı gibi, bu bitkilerin mikro boyutu en önemli özelliğidir ve sadece çimlenmiş tohumları ve bunların ilk gerçek yapraklarını içerir.

Çoğu zaman aynı anlamda kullanılsa da, mikro yeşillikler, mikro filizlerle aynı şey değildir. Mikro filizler söz konusu olduğunda, suda bekletilmiş ve filizlenmiş tohumları yiyorsunuz. Mikro yeşillikler dendiğinde ise yenen kısım, tohum ekildiğinde ilk çıkan yapraklar ve saplarıdır. Tohum kısmını içermez.

Mikro filizler 1980’lerden itibaren Kaliforniya’da kullanılmaya başlandı. Ancak popüler olması 2021 yılında USDA (ABD Tarım Bakanlığı) tarafından süper besin olarak ilan edilmesiyle başladı. Bu tarihten itibaren 3 yıl içerisinde başta kanser, diyabet, kalp hastalıkları, yaşlanma ve hücre yenilenme üzerine 100’den fazla bilimsel makale yayınlandı.

Yapılan bilimsel araştırmaların sonunda mikro filizlerin çok güçlü biyoaktif madde içerdikleri ve şaşırtıcı derecede besin yoğunluğuna sahip oldukları kanıtlandı. Bu minyatür bitkiler, yetişkin hallerine kıyasla 10 kat daha fazla yüksek vitamin, mineral ve antioksidan seviyesine sahiptirler. Ayrıca mikro yeşilliklerdeki besin değerleri, tam büyümüş hallerine göre 5 ila 50 katı kadar daha güçlüdür. Bu nedenle, mikro yeşillikler, küresel gıda sistemini daha sürdürülebilir bir şekilde çeşitlendirmek için yeni bir gıda sınıfı olarak düşünülmektedir. Amerika Tarım Bakanlığı’nın, Ulusal Besin Veri Tabanı kayıtlarına göre mikro yeşillikler insan sağlığı için şiddetle tavsiye edilebilir.

Mikro yeşilliklerin en önemli özelliği pişirilmeden yenilmesidir. Yapraklar taze bir şekilde salataların üzerine serpilebilir. Sandviçlere ya da çorbalara katılabilir. Meyve, sebze suyunun içerisine karıştırılabilir. Küçük olduklarına aldanmamak lazım, lezzetleri şaşırtıcı derecede güçlü ve dolgundur. Mikro yeşillikleri kullanırken unutmamanız gereken şey, ufacık bir lokmada yediğiniz mikro yeşillik miktarı, gerçekte yediğiniz yeşilliklerden ancak 50 kat yiyerek elde edebileceğiniz besin gücüne eşdeğerdir.

Roka, maydanoz, kişniş, fesleğen, çemen otu, ayçiçeği, mercimek, lahana, pancar, turp gibi pek çok tür mikro yeşillikleri üretebilmek için uygun bitkilerdir ve bu amaçla kullanılabilirler.

Solanetes familyası denilen patlıcangiller grubu bunlar; domates, patlıcan, patates ve biberin bulunduğu bitkiler mikro yeşillikleri üretebilmek için uygun değildir.

Mikro yeşillikleri evde büyütmek çok kolaydır. Bu en mikro yeşilliklere ulaşmak için çok büyük avantajdır. Hele kullanabileceğiniz uygun bir balkonunuz varsa yüksek kapasiteli bir mikro yeşillik çiftliğine sahip olabilirsiniz.

Kullanıp boşalttığınız yoğurt kapları veya pet şişeler bu yetiştirme şekli için son derece uygundur. İlaçsız tohumları bir gün suda bekleterek çiçek toprağına dikin. 15 gün sonra kesilmeye hazır vitamin deposu yeşillikleriniz var demektir.

 Saygılarımla...