Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) "Türkiye Çocuk Araştırması 2022" verilerini açıkladı. Araştırma TÜİK ile UNICEF işbirliği ile yürütüldü. 


 0-17 yaş grubundaki tüm çocuklar için eğitim, yaşam koşulları, erken çocukluk gelişimi, sağlık, engellilik, beslenme, sosyal ve kültürel katılım konularında toplanan bilgilerin analizinden  “düşündürücü” sonuçlar ortaya çıktı.
MENÜ; EKMEK VE MAKARNA !..
Araştırma sonuçlarına göre, ekmek veya makarna gibi tahıl içeren yiyecekleri her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı % 62,4 oldu. Meyveyi her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı % 50,5 olurken; et, tavuk veya balığı her gün tükettiği aktarılan çocukların oranı ise %12,7 ile sınırlı kaldı. Annenin eğitim seviyesi arttıkça meyve, sebze, et, tavuk veya balık, peynir ve yoğurt gibi hayvan sütünden yapılan yiyecekleri her gün tüketen çocukların oranının arttığı görüldü.


SİNEMA VE TİYATRODAN UZAKLAR…
Ailesi tarafından son 12 ayda sinema veya tiyatroya gittiği belirtilen 6-17 yaş grubundaki çocukların oranının %39,1 olduğu görüldü. 
Son 12 ayda sinema ve/veya tiyatroya gitmediği belirtilen 6-17 yaş grubundaki çocukların %40,1'inin aileleri tarafından maddi olarak bu etkinliğin karşılanamadığı, %24,3'ünün yaşadığı yerin yakınında sinemanın/tiyatronun olmadığı,  %2,8'inin ailesi izin vermediği için gidemediği gözlendi.
KENDİLERİNE AİT ODALARI YOK! 
Kendine ait odası olan çocukların oranı %34,0 iken kendine ait odası olmayan çocuklar arasında, uyumak için kullandığı odayı bir hane halkı üyesi ile paylaşanların oranı %29,4, iki veya daha fazla hane halkı üyesi ile paylaşanların oranı ise %36,6 oldu. Kendine ait odası olan çocukların oranı yaş grubuna göre incelendiğinde, yaş ilerledikçe kendine ait odası olan çocukların oranının arttığı görüldü. Bu oran 0-1 yaş grubunda %23,4 iken 15-17 yaş grubunda %45,3 oldu.


ZORBALIĞA UĞRUYORLAR MI? 
Anneleri/temel bakım verenleri tarafından diğer çocuklar tarafından zorbalığa maruz kaldığı belirtilen 6-17 yaş grubundaki çocukların oranı %13,8 oldu. 
Aynı yaş grubunda ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından vurulma, itilme gibi şiddete maruz kaldığı belirtilen çocukların oranı %4,4 oldu.
İşlevsel zorluğu olan çocukların diğer çocuklar tarafından daha fazla zorbalığa uğradığı belirlendi. İşlevsel zorluğu olan çocuklarda zorbalığa uğrama oranı %27,2  oldu. 
SINAVLAR ENDİŞE YARATIYOR..
Farklı nedenlerle her gün kaygı yaşadığı belirtilen 5-17 yaş grubundaki çocukların oranı %7,3 iken, her gün depresyonda hissettiği belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranı ise %4,7 oldu.
Çocukların okul derslerinin baskısı altında hissetme oranının en yüksek 15-17 yaş grubunda olduğu görüldü. 
Sınavlara iyi hazırlanmış olsa bile kendini çok endişeli hissettiğini belirten 13-17 yaş grubundaki çocukların oranı % 50,5 oldu. Bu oran aynı yaş grubu erkek çocuklarda % 43,9 iken kız çocuklarda %57,6 olarak kaydedildi.


MUTLULAR MI?
Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni duyduğunu belirten 13-17 yaş grubundaki çocukların oranının %45,1 olduğu görüldü.
Hangi haklara sahip olduğunu bilen 13-17 yaş grubundaki çocukların oranı % 53,3 iken, yetişkinlerin genellikle çocuk haklarına saygı duyduğunu düşünen çocukların oranı ise %52,7 olarak belirlendi.
Tüm yaşantılarında kendini mutlu hissettiğini belirten 13-17 yaş grubundaki çocuklarımızın oranı % 69,1 iken kendini orta seviyede mutlu hisseden aynı yaş grubundaki çocukların oranı %27,6, kendini mutsuz hissedenlerin oranı ise % 3,4 olarak kaydedildi.

NE  YAPMALI?..
 "Türkiye Çocuk Araştırması 2022" verileri Türkiye’de çocukların, toplumu hızla dönüştüren demografik, ekonomik, siyasal değişimlerin etkisiyle daha fazla fırsattan yararlanabildiklerini sergiliyor. Ancak değişimin hızı, fırsat eşitsizliklerinin giderilmesine daha fazla önem verilmesini gerektirdiğini gösteriyor.
Çocuklarımızın, bugünleri sorunlu, gelecekleri karanlıklar ve bilinmezliklerle dolu olmamalıdır.  Büyüklerin “çoğu zaman unuttukları” en önemli görevleri ise; tüm çocukların barış içinde, mutlu ve sağlıklı yaşadıkları bir dünya yaratmak için çaba göstermeleri olmalıdır...