NİHAVENT

Merhabalar herkese,

Bugünkü konumuz Peyzaj. 13 Mayıs dünya Peyzaj Mimarları günü.

1994 yılı 13 Mayıs’ında TMMOB Genel kurulunda odalaşma kararı çıkması ile Peyzaj mimarları günü kutlanmaya başlamış. Peyzaja herkesin bakış açısı, bilgi birikimi ile değişebilir. Hatta birçok meslek grubu bunu kendi donanımına göre yorumlayabilir.

Biraz da biz yorumlayalım. Tabii ki uzman peyzaj mimarı bilgi desteği ile.

Bu terim bize Fransızca'dan geçmiş. Esasen ‘’Paysage’’ kelimesinden geliyor. İnsan eli değmemiş doğa manzarası anlamındadır. Yani, görüş çerçevesine giren tüm doğal ve kültürel varlıkların bir arada meydana getirdikleri görünüş olarak tanımlamak mümkün. Aslında doğaya düşkün bir millet olarak pek fark etmesekte her gün iççice olduğumuz bir durum bu peyzaj. Böyle bakılınca kaldırım taşından çocuk parkına ya da bir müze bahçesinden çok katlı bir binanın bahçe düzenlemesine kadar gördüğümüz her şeyi ele alıyor.

Peki bunu yapan profesyoneller kim? İşte bunlar da Peyzaj Mimarları. Kim bu Peyzaj Mimarları, ne iş yaparlar?

Peyzajı oluşturan doğal ve kültürel bileşenlerin ve çevrelerin koruma, kullanım dengesini gözeterek ekolojik ve estetik planlamasını, tasarımını ve de onarımını yapan bilim sanat birikimli kişi.

Mesela bina dışındaki ya da daha doğru tabiriyle betonarme dışındaki tüm yeşil alanın projesini çiziyorsun ve orayı uygun iklim şartlarına göre şekillendiriyorsun. Toprak ve yeşil alanla iç içesin.

Bu iki bölüme ayrılıyor aslında. Birinci bölüm yapısal peyzaj, ikinci bölüm bitkisel peyzaj. Otopark, bisiklet yolu, spor sahaları, çocuk oyun parkları, havuzlar ve donatılar yapısal peyzajın konusu içine giriyor.

Bitkisel peyzaj, işte bu en can alıcı nokta. Bir kere bitkileri hatim etme durumu. Gördüğün en basit bir bitkinin Latince adını ezberlemek gerçekten ciddi bir iş. Bunu binlerce bitki ismi takip ediyor.

New York ‘ta (ABD) bulunan Central Park ve High Line, Peyzaj mimarlığına örnek dünya çapında parklar kabul ediliyor.

Eskişehir’de bu bağlamda da harika tasarımları olan parklar yapılıyor. Her ne kadar virüs salgını sebebiyle çıkamasakta, kendini hem doğal yönden yenileyen hem de belediyelerimiz aracılığı ile tekrar düzenlenen parklarımız şehrimizin peyzaj alanında gelişmiş çok güzel bir şehir olduğunun göstergesidir.

Bu vesileyle tüm Peyzaj Mimarları’nın bu özel gününü kutluyorum. Ve şehrimizin yemyeşil sahalara kavuşmasını diliyorum.

Saygılarımla