Merhabalar sevgili dostlar. Yarın Zeki Müren’in ölümünün 27'nci yılı. Bu yazımda Zeki Müren’i anmak istedim. Birçok esere hayat vermiş ülkemizin önde gelen sanatçılarından biridir Zeki Müren.

1931 yılında Bursa’da dünyaya gelmiştir. Hayriye ve Kaya Müren’in tek çocuğudur.

Daha ilkokul çağlarında yeteneği fark edilen Zeki Müren, müzikli okul müsamerelerinde sahneye çıkmaya başlamıştır. Hatta ilk rolü ‘çoban’dır.

Başarılı bir eğitim hayatı vardı. İlkokul, ortaokul ve liseyi derece ile bitirmiştir. Sonrasında şimdiki adı ‘Mimar Sinan Üniversitesi’ olan İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi. Yüksek Süsleme Bölümü Sabih Gözen Atölyesinden derece ile mezun oldu. Öğrencilik yıllarında desen çalışmaları ile ilgili birçok sergi de açmıştır.

Bursa’da Tamburi İzzet Gerçeker’den solfej ve usul dersleri alarak ilk müzik temellerini atmaya başladı. Boğaziçi Lisesi’nde okurken Udi Kirkor ve Agopos Efendi ile musiki eğitimini sürdürdü.

Fasıl musikisini çok iyi bilen Şerif İçli’den birçok eseri meşk etti. Refik Fersan, Sadi Işılay ve Kadri Şençalar’dan da faydalanmıştır.

1950 yılında TRT İstanbul Radyosu’nun açtığı solist sınavını 186 kişi içinden birincilikle kazandı. O yıllarda henüz üniversite öğrencisiydi. 1 Ocak 1951’de ilk radyo konserini canlı olarak verdi. Hakkı Derman, Şerif İçli, Şükrü Tunar, Refik Fersan ve Necdet Gezen kendisine sazları ile eşlik etmişlerdir. Sonrasında Şükrü Tunar Yeşilköy’de kendisine ait plak şirketine götürerek bestesi yine kendisine ait ‘’Bir Muhabbet Kuşu’’ eserini plağa okuttu. Bu plak sayesinde Zeki Müren tüm Anadolu’da tanınmaya başladı.

TRT İstanbul Radyo konserinden ve başarılı plak çalışmasından sonra düzenli olarak radyo programları yaptı ve eşitli eserleri seslendirdi. Bu durum yaklaşık 15 yıl sürdü. Bu programların neredeyse tamamı canlı yayındı. Zeki Müren bundan sonra sahne ve plak çalışmalarına ağırlık verdi. İlk sahne konserini 26 Mayıs 1955 tarihinde vermiştir.

Zeki Müren saz sanatçılarına tek tip elbise giyme zorunluluğunu getirmiştir. Ayrıca sahnenin ‘T’ podyum olarak dizayn edilmesi geleneği de Müren’le başlar.

1976 yılında Londra’da Royal Albert Hall’de konser vererek bu mekanda konser veren ilk Türk sanatçı olmuştur.

600’den fazla plak ve kaset doldurmuştur. 1955 yılında ‘Manolyam’ adlı şarkısıyla Türkiye’de ilk kez verilen Altın Plak ödülünü almıştır.

17 yaşında ilk bestesin yaptı. Akrostiş olan bu şarkı Acemkürdi makamındadır.

1953 yılında başrollerini Cahide Sonku ile paylaştığı ‘Beklenen Şarkı’ ile sinemaya adım atmıştır. Toplam 18 filmde oynayan Müren oynadığı filmlerin müziklerini kendi bestelemiştir.

Musikimizin önemli yorumcu ve bestekârlarından olan Zeki Müren 24 Eylül 1996 yılında TRT İzmir Televizyonu’nun kendisi için düzenlediği program sırasında kalp krizi geçirerek hayata veda etmiştir.

Ölümünün ardında sanatçının Bodrum’daki son yıllarını yaşadığı evi Kültür Bakanlığı ile yapılan protokolle ‘Zeki Müren Sanat Müzesi’ ne dönüştürüldü.

Eylül ayında kaybettiğimiz sanatçımızı ben de saygı ve rahmetle anıyorum.