Odunpazarı Kaymakamlığı tarafından açığa alın Okul Müdürü Necdet Gözal ile ilgili yazdığım yazıları ve onun hakkındaki iddiaları art arda sıralasam merhum Cem Karaca’nın dediği gibi ‘burdan köye yol olur.’  Umarım Osmangazi ve Meserret İnel İlkokullarında onun ile ilgili iddiaların üstü kapatılmaz.

17 Mayıs’ta kaleme aldığım yazıda; Osmangazi İlkokulu Müdürü Necdet Gözal’ın, eğitim kurumunda yolsuzluk yaptığı iddiasıyla Odunpazarı Kaymakamlığı tarafından açığa alındığını yazmıştım.

ALTINKAYNAK ONUN VELİSİYMİŞ GİBİ DAVRANIYOR

Onunla ilgili iddialar gerçekten yenilir yutulur değil. Buna rağmen birileri onu kurtarmak için harekete geçmiş. Eskişehir’de uzun yıllar sendika başkanlığı yapan Yozgat İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak, ona sahip çıkmak için Eskişehir’e gelmiş. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın ile görüşmüş. Osmangazi ve Meserret İnel İlkokulu’nda onunla ilgili tüm olumsuz iddialara rağmen, Gözal’ın arkasında durmayı kendine vazife edinmiş. Necdet Gözal, sayın Altınkaynak’ın babasının oğlu değil.  Altınkaynak, Gözal ile ilgili her soruşturma açıldığında sanki onun velisiymiş gibi niye hep onu savunuyor? Altınkaynak’ın savunduğu Necdet Gözal ile ilgili son 10 yıl içinde Meseret İnel İlkokulu’nda olumsuzlukta hep başrolü oynadığı olaylarla ilgili çok yazı kaleme aldım. (Çok önceden okul müdürlüğünden alınması gerekirdi) En yürekleri acıtan da bir kız öğrencinin yaşadığı korkunç olaydı.

'KIZINIZIN ADI ÇIKAR POLİSE GİTMEYİN'

2014-2015 eğitim yılının başından itibaren bir sınıf öğretmeni 3’ncü sınıf öğrencisini defalarca elle taciz ediyor. Kız öğrenci artık bu yapılanlara dayanamayarak, annesine olayı anlatıyor. Daha sonra anne ve baba okula gidip, öğretmenden şikayetçi oluyor. Dönemin Eskişehir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Muhittin Adıyaman  anne babaya, öğretmen hakkında polise şikayetçi olmamaları telkininde bulunarak, 'Kızınızın adı çıkar. Bu olay duyulmasın. Ben kızınızı başka bir okula aldırırım' diyor. Sanki suçlu olan kız öğrenciymiş gibi apar topar, Milli Zafer İlkokulu’na gönderiliyor. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü yaptığı soruşturmada o öğretmeni haklı buluyor. 9 yaşındaki kız öğrenci onlara göre öğretmene iftira atmış. O öğretmen açığa bile alınmadı.  Ben de 2 Nisan 2015 tarihinde 'Kızınızın Adı Çıkar Polise Gitmeyin' başlıklı yazımla tacize uğrayan kız öğrenciyi savundum. Öğretmenin cezalandırılmasını gerektiğini belirttim. “Bu öğretmenin sınıfındaki diğer çocuklar aynı bir olayla karşılaşırsa, bunun hesabını kim verecek?” uyarılarımı dikkate alan olmadı. 9 yıl önce Eskişehir İl Milli Eğitim’ini yönetenlere, olayı soruşturan müfettişlere ve okul müdürü Necdet Gözal’a göre; “O öğretmen çok temiz kalpliymiş(!) Öğrencisine taciz etmezmiş.” Aynı öğretmenin bir yıl sonra aynı sınıfta okuyan iki kız öğrenciye de taciz ettiği iddia edildi. Öğrencilerin annelerine, öğretmenlerinin; ‘iç çamaşırlarının içine ellerini sokarak kendilerine taciz ettiğini’ söylemeleriyle bu olay ortaya çıktı. Yapılan soruşturma sonrasında taciz edilen kız öğrenci sayısı dörde çıktı. İlk taciz olayında bana tepki gösterip, öğretmene sahip çıkan veliler, “Siz haklıymışsınız. Keşke sizin yazdığınızda öğretmen görevden alınsaydı, çocuklarımız böyle iğrenç olaya maruz kalmasaydı” dediler. O tacizci öğretmenin adı Tamer Memiş’ti. İkinci iğrenç olaydan sonra dönemin İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen olayı yargıya taşımak zorunda kaldı. Okul Müdürü Necdet Gözal’a göre ‘çok temiz kalpli, iyilik meleği olan’ öğretmen 26 yıl 6 ay 21 gün hapis cezası aldı. Peki öğretmenine iftira attı diye suçlanan kız öğrenciye ne oldu? Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, 'Kızınızın adı çıkar, polise gitmeyin’ diyen dönem İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Muhittin Adıyaman, tacize uğrayan kız öğrenciye değil de sapık öğretmene sahip çıkan Okul Müdürü Necdet Gözal ondan ve ailesinden özür diledi mi?  Bu olaydan dolayı hiç vicdan azabı yaşadı mı? Ne özür dilediler, ne de vicdan azabı yaşadılar. Çünkü suçladıkları o öğrenci kendi kızları değildi. Necdet Gözal döneminde Meserret İnel İlkokulu yaşanan taciz olaylarıyla anılmaya başlandı. Okulun imajı büyük zarar gördü. Eskişehir’de en çok tercih edilen okula artık aileler çocuklarını göndermek istemedi. Gözal ile ilgili Meserret İnel İlkokulu’na müdür olduğu ilk aylarda yazdığım iki makaleyi sizlere sunuyorum. Umarım, bugün Necdet Gözal’ı korumaya çalışanlar onun hakkında bilgi sahibi olurlar.

BİR OKUL MÜDÜRÜ KAPISINI İÇERİDEN KİLİTLER Mİ?

Yaklaşık 10 yıl önce 16 Ekim 2014’de ‘Bir Okul Müdürü Kapısını İçeriden Kilitler mi?’ başlıklı yazımda şu ifadeleri kullanmıştım;

Kırmızı Toprak Mahallesi'nde bulunan Meserret İnel İlkokulu Barış Hancı'nın okul müdürlüğü döneminde yapılan güzel çalışmalar sayesinde Eskişehir'in en gözde okulu konumuna geldi.
FOTOKOPİ İŞİNİ ARKADAŞINA VERMİŞ
Hayırsever Meserret İnel tarafından yaptırılan okulda 2009-2010 eğitim yılından itibaren eğitim yapılıyor. Barış Hancı İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı olduktan sonra bu okuldan ayrıldı. O'nun yerine son yapılan müdür değerlendirmeleri sonrasında Necdet Gözal okul müdürü olarak atandı. Gözal göreve başladıktan hemen sonra okulda yıllardır var olan huzur ortamı bozulmaya başlamış. Göreve başladığının hemen ertesi günü okulun fotokopi ve yazıcı makinalarını bakımı, toner dolumu işlerini eski Sendika Başkanı İsmail Altınkaynak'ın kardeşine ait firmaya vermiş. Okulun müdür yardımcıları bu duruma karşı çıkarak, 'Biz mevcut firma ile beş yıldır çalışıyoruz. Hiçbir sıkıntımız olmadı. Bize en uygun fiyatlarla iş yapıyor' demişler. Gözal, 'O benim dostum, arkadaşım. Ben onunla çalışacağım' diyerek, müdür yardımcılarını dinlememiş.
MÜDÜR YARDIMCILARI KURTARMIŞ
Barış Hancı müdürlüğü döneminde servis işine hiç karışmamış. Veliler kendileri çocuklarını taşıyacak servisleri belirliyormuş. Gözal buna da müdahale etmiş. Velilere, 'Benim Reşat Benli'deyken çalıştığım servis firması var. Onu bu okula getireceğim. Onunla çalışacağız' demiş. Okula öğrenci taşıyan servisçiler bu durumu öğrenmişler. Müdürle görüşmek için odasına girmişler. Gözal ile servisçiler arasında tartışma çıkmış. 'Bizim ekmeğimizle oynayamazsınız' diyen servisçiler Necdet Gözal'ın üzerine yürümüşler. Gözal'ı servisçilerin elinden müdür yardımcıları zor kurtarmış.
GEÇ AÇILAN KAPI
Gözal bu olaydan sonra odasının kapısını içeriden kilitleyerek oturuyormuş. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Barış Hancı geçtiğimiz günlerde okulu ziyaret etmiş. Okul müdürünün kapısını vurup içeri girmek istemiş. Kapı kilitli olduğu için 'Müdür galiba yerinde yok' diyerek oradan ayrılırken, kapı açılmış. Necdet Gözal, 'Buyurun Müdürüm' diyerek içeriden çıkarak, Hancı'yı kucaklamış. Barış Hancı'da yaşanan bu duruma çok şaşırmış. Gözal, okulda görev yapan müdür yardımcılarına da güvenmiyormuş. Eski okulundaki bir müdür yardımcısını haftada bir gün okula getirip, yapılan tüm resmi yazışmaları ve evrakları ona inceletiyormuş. Mevcut müdür yardımcılarını 'Siz işi bilmiyorsunuz' diyerek, onları değiştireceğini söylüyormuş. Evrakları incelettiği kişiyi de okula müdür yardımcısı olarak getireceğini söylüyormuş.
ÖZEN MÜDAHALE ETSİN
Okulda çalışan eğitimcilerden bazıları beni arayarak, 'İl Milli Eğitim Müdürümüz Necmi Özen, Necdet Gözal'a müdahale etmezse, Eskişehir'in en gözde okulu olan Meserret İnel İlkokulu kısa sürede dibe vurur. Barış Hancı döneminde okulda veli-öğretmen-yönetici birlikteliği vardı. Herkes birbirine güveniyor, kendi işini en iyi şekilde yapmaya çalışıyordu. Gözal göreve başlayalı bir ay olmadan okulda var olan bu aile ortamını bozdu' diye tepki gösterdiler. Meserret İnel İlkokulu'nda eğitim çalışanları mutsuz ve huzursuz durumda. Milli Eğitim Müdürlüğü Eskişehir'in gözbebeği olan bu eğitim kurumunda huzurun daha fazla bozulmaması için gerekeni yapmalıdır…

YENİ GELEN MÜDÜR BAŞARILI BİR OKULU BU KADAR MI KARIŞTIRIR?

2 Kasım 2014’de Görünüm’de kaleme aldığım ‘Yeni Gelen Müdür Başarılı Bir Okulu Bu Kadar mı Karıştırır?’ başlıklı yazıda da şunları söylemiştim;

15 gün önce Görünüm'de 'Bir Okul Müdürü Odasının Kapısını İçeriden Kilitler mi?' başlıklı yazımda Necdet Gözal'ın müdür olarak atandıktan sonra Eskişehir'in en gözde okullarından birisi olan Meserret İnel İlkokulu'nda yaşanan huzursuzlukları dile getirmiştim.
ZOR KURTARMIŞLAR
Gözal göreve başladığının hemen ertesi günü okulun fotokopi ve yazıcı makinalarını bakımı, toner dolumu işlerini 'O benim dostum' dediği Bilecik Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak'ın kardeşine ait firmaya vermiş. Gözal'dan önceki müdür servis işine hiç karışmamış. Veliler kendileri servis firmalarıyla anlaşıp, çocuklarını taşıtıyormuş. Gözal buna da karışmış. Velilere, 'Benim Reşat Benli'deyken çalıştığım servis firması var. Onu bu okula getireceğim. Onunla çalışacağız' demiş. Gözal ile servisçiler arasında tartışma çıkmış. 'Bizim ekmeğimizle oynayamazsınız' diyen servisçiler Necdet Gözal'ın üzerine yürümüşler. Gözal'ı servisçilerin elinden müdür yardımcıları zor kurtarmış. Gözal, okulda görev yapan müdür yardımcılarına da güvenmiyormuş. Eski okulundaki bir müdür yardımcısını haftada bir gün okula getirip, yapılan tüm resmi yazışmaları ve evrakları ona inceletiyormuş. Bu kişiyi Meserret İnel'e Müdür Yardımcısı olarak getireceğini söylüyormuş.
MÜDÜR ÖZEN OKULA GİTMİŞ
15 gün önce okul ile ilgili bu iddiaları yazarak, 'İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, Gözal'a müdahale etmezse, Eskişehir'in en gözde okulu olan Meserret İnel İlkokulu kısa sürede dibe vurur' demiştim. Yazımdan sonra Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen okula gitmiş. Müdür Necdet Gözal, Okul Aile Birliği yöneticileri ve öğretmenlerle görüşmüş. Müdür Necmi Özen, Okul Aile Birliği Yöneticilerine benim yazdıklarımın doğru olup olmadığını sormuş. Onlar da 'Gazeteci az bile yazmış. Yazdıklarının hepsi doğru' demişler. Özen'de onlara Necdet Gözal'ın bir üslup sorunu olduğunu söylemiş.
KILAVUZLARINI ACİLEN DEĞİŞTİRMELİ
Yeni gelen müdür başarılı bir okulu bu kadar mı karıştırır? Milli Eğitim Müdürü Özen okula yaptığı ziyarette Gözal'a ne dedi? Bilemiyoruz. Şu bir gerçek ki, Gözal'ın tepki çeken bu uygulamalarından Milli Eğitim Müdürü de çok rahatsız. Önce okulun veli profilini incelersin. Okulun eski müdürü Barış Hancı'ya bir bakarsın. O'nun okulda yaptıkları konusunda bilgi sahibi olursun. Daha sonra o okulda müdürlük yapabilecek birisini atarsın. Milli Eğitim Müdürü için ne diyeyim? Sendikanın her dediğini yaparsan daha böyle çok olumsuzlukla karşılaşırsın. Milli Eğitim Müdürü, Eskişehir'de kalıcı olmak istiyorsa acilen kılavuzlarını değiştirmeli.
OKULUN EVRAKLARI NEREDE?
Necdet Gözal 13 Ekim 2014 tarihinde Okul Aile Birliğinin Sınıf Temsilcileri Toplantısında eski müdür Barış Hancı'yı suçlayarak, enkaz devraldığını söylemiş. Toplantıda sık sık 'Gelsin paracıklar' diye konuşması tepkilerine neden olmuş. Gözal, 'Bu okulu ben istedim. Büyüklerimde beni buraya getirdi' demiş. Enkaz devraldığını söylediği okulda 1620 öğrencinin eğitim görmesini fazla bulmuş. 'Ben okulun ismini öne çıkarayım da, herkes çocuğunu bu okula getirmesin' demiş. Barış Hancı zamanında okula kaynak kitapçıların tanıtım yapmasına izin verilmiyor. Bir kitabevi geçtiğimiz gün okulda tanıtım yapmış. Okulun gelen giden tüm evrak ve faturaları okulda olması gerekiyor. Ancak bu resmi evrakların okulda olmadığı iddia ediliyor. Bu evraklar, Reşat Benli İlkokulu Müdür Yardımcısında mı? Bu evrakların okul dışına çıkarılması suç değil mi? Okulun evraklarını inceleyen Müdür Yardımcısı, Meserret İnel İlkokulu'nun Müdür Yardımcılarına saygısızlık yapmış olmuyor mu? Bu müdür yardımcısının başka okulun evraklarını incelemesi doğru bir olay mı?
BİR İLKİ BAŞARMIŞ (!)
26 Ekim tarihinde Okulun Aile Birliği Genel Kurulu yapılmış. Tarafsız olması gereken Okul Müdürü velileri örgütleyip, mevcut yönetimin karşısına aday çıkarmış. Kongrede büyük kavgalar ve küfürleşmeler olmuş. Hatta bazı veliler okulda görev yapan iki öğretmeninin üzerine yürümüş. Bundan dolayı Okul Aile Birliği Yönetimi ve ona yakın veliler salonu terk etmiş. Salonda kalanlar Okul Müdürünün desteklediği bayanı başkan seçmişler. Meserret İnel İlkokulu 2009-2010 yılından beri faaliyet gösteriyor. 26 Ekim'e kadar Okul Aile Birliği Genel Kurullarında hiç kavga çıkmamış. Necdet Gözal geldikten sonra bu konuda bir ilki başarmış(!) Gözal böyle giderse, okulda olumsuzluk anlamında daha çok ilkleri başaracak gibi..!

DEPREMZEDELER İÇİN TOPLANAN PARALARA DA GÖZ DİKMİŞTİ

Necdet Gözal ile ilgili  23 Şubat 2023’de “Meserret İnel İlkokulu’nda  Velilerden Makbuzsuz Toplanan Yardım Paraları!”  başlıkla haber yapmıştım.

14 ay önce kaleme aldığım yazımda şu ifadeleri kullanmıştım;

Okul Müdürü Necdet Gözal, öğretmenlere depremzedeler için velilerden makbuzsuz şekilde para toplamasını istemiş. Bazı öğretmenler buna karşı çıkmış. Bu işi öğretmenlerin değil, Okul Aile Birliğinin yapması gerektiğini söylemişler. Müdür Gözal bu konuda ısrarcı olmuş. Ve öğretmenlerin çoğunluğu makbuzsuz şekilde velilerden para toplayıp, okul müdürüne teslim etmişler. Veliler bu konuda Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürünü aramış. ‘Makbuzsuz şekilde para toplanması’ ile ilgili okul müdürünü şikayet etmişler. İl Milli Eğitim’den tepki alan okul müdürü öğretmenlere “velilerden para toplamayı bırakın” demiş. Ancak daha önce makbuzsuz şekilde toplanan paralar velilere iade edilmemiş. Okulda herkes şu soruları merak ediyor; ‘Öğretmenler velilerden makbuzsuz şekilde ne kadar para topladı?  Her öğretmen topladığı paraları okul müdürüne teslim ederken, tutanak yapıldı mı? Bu toplanan paralar nerede? Onunla depremzedeler için bir şeyler alındı mı? Okul Müdürü neden Okul Aile Birliği’ni bu konuda devre dışı bıraktı? Neden makbuzlu, resmi bir şekilde para toplanmasını istemedi? Eskişehir’de Valiliğin izni olmadan bir okul müdürü depremzedelere yardım için velilerden para toplatabilir mi?’ Veliler, Okul Aile Birliğinin parası olmasına rağmen, okula gelen depremzedelere kıyafet ve kırtasiye desteğinin de yapılmadığını söylediler. Depremzede çocuklara üst kıyafetleri verilerken, alt kıyafetleri alınmamış. Veliler, okul yönetimini kurumda eğitim alan depremzede çocuklara yeterli şekilde destek olmadıkları iddiasıyla da eleştirdi. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdür Pervin Töre, Meserret İnel İlkokulu’nda makbuzsuz şekilde para toplanması olayını araştırmalıdır. Eskişehir Valiliğinin ve kendisinin onayı ve bilgisi dışında yapılan bu eylemle ilgili gerekli soruşturmayı açmalıdır...” Peki 14 ay önce Depremzedelerin paralarına bile göz diken Necdet Gözal hakkında ne işlem yapıldı? Benim yazımdan sonra makbuzsuz şekilde toplanan paraları Aile Birliğinin resmi hesabına yatırmak zorunda kalmış. Olay kapatılmış. Birileri Necdet Gözal’ı yine korumuş.

 Necdet Gözal ile ilgili yazdığım yazıları ve onun hakkındaki iddiaları art arda sıralasam merhum Cem Karaca’nın dediği gibi ‘burdan köye yol olur.’  Umarım Osmangazi ve Meserret İnel İlkokullarında onun ile ilgili iddiaların üstü kapatılmaz.