01.06.2020

NİHAVENT

Türk Hava Kuvvetlerinin kuruluşu. Dosta güven, düşmana korku veren şanlı ordumuzun Hava Kuvvetleri’nin kuruluş günü.

Wright kardeşlerin ilk motorlu uçağı havalandırmayı başarmalarından 8 yıl sonra Harbiye Nazırı Mahmut Şevket Paşa tarafından 1 Haziran 1911 yılında Hava Kuvvetleri’nin temelleri atıldı. Bu tarih Türk Hava Kuvvetleri kuruluş günü olarak kabul edilmiştir. O zaman Yeşilköy’de inşa edilen iki uçak hangarı ve pistten ibaretti. 1912 ‘de yurt dışında eğitim alan Feza ve Kenan efendiler de ilk pilotlardır. İlk uçuş okulumuz ise 3 Temmuz 1912’de açıldı.

Atatürk, ‘’İstikbal göklerdedir. Göklerini koruyamayanlar yarınlarından emin olamazlar.’’ Demekle havacılığın önemini net bir şekilde belirtmiştir.

Havacılık denince akla elbette ki pilotlarımız gelir. İlk kadın savaş pilotumuz ve Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen’i (1913-2001) anmadan geçmek olmaz.

Sabiha Gökçen 1935 yılında Türkkuşu’nun açılış töreninde yapılan planör gösterilerinden etkilenerek havacılığa ilgi duydu. Atatürk’ün destek vermesi ile 1935’te Türk Hava Kurumu’nun Türkkuşu Sivil Havacılık Okuluna girdi ve brövesini aldı.

Bir başka anmak istediğim kadın pilotumuz Bedriye Tahir Gökmen’dir. Gökmen Bacı olarakta tanınır. 1932 yılında Vecihi Uçuş okulunda eğitim gördü. 1933 yılında bröve aldı. Memuriyet yaparken bir yandan da havacılık ile ilgilenmiştir. Bu yüzden birçok kez engellenmiş ve en sonunda işinden de olmuştur. İlk kadın pilotlarımızdan olarak tarih kitaplarına ismi geçmiştir.

Tabii ki Vecihi Hürkuş’u da atlamayalım. Türk pilot, mühendis ve Türk havacılık tarihinin en önemli ismidir. Türkiye’nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisidir. Ülkemizin ilk yerli uçağını üretmiştir. Birinci dünya savaşı sırasında Ruslara karşı keşif ve bombardıman uçuşları yapmış ve bir Rus uçağını düşürmüştür. Hürkuş uçak düşüren ilk pilottur. Kırmızı şeritli İstiklal Madalyası verilmiştir. TBMM tarafından da üç kez takdirname verilen tek kişidir.

Hava Kuvvetlerine yıllarca hizmet etmiş babam ve aile büyüklerimin nezdinde bu anlamlı günde tüm havacılarımızı kutluyorum. Ebediyete intikal etmiş havacılara Allah’tan rahmet diliyorum.

Saygılarımla