Merhabalar dostlar, iyi haftalar diliyorum herkese.

Bugünkü yazıma Oscar Wilde’nin bir sözü ile başlamak istedim.

‘’Düşen bir çığda, hiçbir kar tanesi kendisini olup bitenden sorumlu tutmaz’’

Ne kadar açık ne kadar anlamlı ve tamda günümüz şartlarına uygun bir söz, öyle değil mi?

Karantina sürecinde olmamıza rağmen, sosyal hayat salgın öncesine göre, daha çabuk normale döndü. Nereye baksam kontrolsüz bir kalabalık görüyorum. Uzmanların, TV ve radyolarda üstüne basa basa dikkat çektikleri, hijyen ve maske kullanımı ile ilgili uyarıları kimse dikkate almıyor desem yanlış söylemiş olmam. Böyle giderse ne vaka sayılarında ne de ölümlerde azalma olmaz. Vaka sayılarındaki artış ikinci bir salgın dalgasının geleceği sinyalini veriyor. Bu demektir ki; Eylül ayı ve hemen akabinde sonbaharın mevsimsel değişimi beraberinde birçok hastalıkla beraber COVID19 vaka sayısında artış olacağıdır. Zaten sonbahar ve kış hastalıklara davetiye çıkaran aylar. Vücut direnci düşünce vaka sayılarında artış zaten şaşırtıcı olmayacaktır. Bu durum nasıl atlatılır bilmiyorum ama ekonomik olarak iyice dibe vuracağımıza eminim.

Bu dibe vuruştan, günlük yevmiye ile çalışanların etkileneceğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Geçtiğimiz aylarda bunu hep beraber tecrübe ettik. Birçok işletme uzun süredir kapalı. Açılanlarda neredeyse yarı kapasitede çalışıyor. Bu işletmelerde çalışanlar mağdur. Bunların içinde müzisyenler en çok mağdur olan kitle. Ülke yönetiminin aldığı kararların ne kadar sağlıklı olduğu gelinen ekonomik durumdan apaçık belli oluyor.

Şimdi bize düşen görev sosyal sorumluluğumuzu hatırlamak ve bunu uygulamaktır. Hepimizin ailesinde günlük yevmiye ile çalışanlar vardır. Bu insanların ekmeği ile oynamamak için lütfen sosyal mesafeyi koruyalım. Gerekmedikçe dışarıya çıkmayalım. Kalabalık ortamlar yaratmayalım. Unutmayalım ki, bu esnekliğin sebebi salgının tamamen kontrol altına alınması değil ekonomik çöküşün hızlanmasıdır. Bu ekonomik çöküşün en önemli sebebi ülkeyi bu duruma sürükleyenlere destek verenlerdir. İşte her bir kar tanesi büyük bir çığ oluşturmuş ve bundan kendini sorumlu tutmamaktadır.

Saygılarımla,