Ülkemiz sadece doğal ve tarihi güzellikleri ile değil mutfağında ki eşsiz lezzetleriyle de dünya çapında ünlü... Zeytinyağlıları, sütlü ve şerbetli tatlıları çeşit çeşit dolmaları ve daha nice yöresel yemekleri ile dünya mutfakları ile yarışıyor.

Anadolu’nun bu lezzetlerini tatmak için yollara düşenler çok ilginç isimli yemeklerle de karşılaşabiliyor
Bu sürpriz karşılamada yıllarca başka isimlerle bildiğimiz bazı yemekler bile gülümsetecek komik isimlerle karşımıza çıkabiliyor. Anadolu mutfağında tadıyla olduğu kadar isimleri tuhaf ama hepsi gerçek ve hepsi lezzetli bu yemekleri derleyerek sırasıyla yazalım istedik.
Mafiş tatlısı: Rumeli kökenli şerbetli tatlı.
Kulak Çorbası: Antalya’nın Harika yöresel çorbası
Dul Avrat Çorbası: Adana yöresine özgü erişte yeşil mercimek nohutlu bir yemek
Eli böğründe: Sebze ve baharatların uyumu ile kuzu etli bir yemek.

Zülfiye: böreği, çorbası  hatta tatlısı da var. Bizim konumuz  Erzincan yöresinin çok  soğanlı yemeği.

Pırtımpırt: Asma yaprakları et ve nohutla yapılan ekşi tatlı bir Kayseri yemeği.
Papaz Yahnisi: Kuzu eti ile yapılan bir yahni yemeği
Kedi Batmaz: Bolu’nun unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerinden biri.
Şıllık Tatlısı:  Şanlı Urfa’ya özgü tatlısı
Püşürük çorbası: Anadolu yöresinde pişirilen hamurlu bir çorba
Sakala Çarpan Çorbası: Afyon yöresi bol vitaminli iştah artıran soğuk algınlığına kalkan bir çorba.
Tosunum: Kütahya yöresinin mercimekli soğanlı böreği.
Köpoğlu: Akdeniz yöresinin patlıcanlı yoğurtlu mezesi.

Ağzı açık: Eskişehir yöresi bir börek
Derdimi alan: Isparta yöresinin sevilen bir tatlısı
Otur Fatma Tatlısı: Kocaeli’nin unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerinden.
Çükündür: Turşusu ve kavurması meşhur olan kırmızı pancarına verilen ad (Ege ve Karadeniz bölgesi)
Kaygana: Orijinali Karadeniz bölgesine  ait olan kaygana, sebzeli krep ya da omlet gibi hazırlanıyor.
Ağzı Yumuk: Şanlı Urfa mutfağının sevilen böreklerinden
Kerhane Tatlısı: Güney Anadolu yöresinin halka şeklindeki  şerbetli tatlısı.

Kalbura Bastı Tatlısı: Rumeli kökenli şerbetli sevilen tatlı.
Şakşuka: Bir çeşit sebze karışımı bol domatesli kızartma.

Gavurdağ Salatası: Bol domates ve yeşilliğin karışımı peynirli bir çeşit çoban salatası.
İmamın Sarığı: Sarık şekli verilmiş bir çeşit pasta.
Sosyete Mantısı: Bir çeşit yalancı mantı.
Kedi Patisi: Bir çeşit kurabiye
Sütlü Nuriye: Gaziantep yöresinin sevilen bir baklava türü
Kadınbudu Köfte: Kıymalı pirinçli karışımlı köfte yumurtaya bulandırılarak kızartılıyor.
Analı Kızlı: Adana yöresinin sevilen bir çorbası.

Tavuk Göğsü: İçinde tavuk etinin bulunduğu bir çeşit muhallebi.
Kurşun Geçmez Köftesi: Malatya’nın etli bulgurlu köftesi.
Şiveldiz: Gaziantep yöresinin sarımsaklı sevilen bir yemeği.
Mamalika: İrmik, şeker, yağ ve Fındık’la hazırlanan Karadeniz’e özgü tatlı.

İncir uyutması: kuru incirlerin sütle mayalanması esasına dayanan bir çeşit sütlü tatlı. Yapılırken üzerine bir çarşaf ile örtülmesinden dolayı isimlendirilmiş.

Karaçuval helvası: Çorum’a has leblebi unu ile yapılan bir tür helva.
Tırşik çorbası: Kahramanmaraş yöresine ait tırşik otu veya yılan pancarı otuyla yapılan bir çorba.
Buna benzer ilginç isimli  birçok Anadolu yemeklerini saymak mümkün.

Şırdan dolması, Mumbar dolması, Yengen, İmam beğendi, Hünkar beğendi ve dudakla ilgili şu tatlıları sayabiliriz; Dilber dudağı, Arap dudağı, Sultan dudağı gibi...

Yüzlerce yıllık geçmişe sahip Anadolu mutfağı gerek lezzeti gerekse esprili ve şaşırtıcı yemek isimleri ile de oldukça dikkat çekiyor.