- Ovada çok fazla höyük bulunmaktadır.

- Alpu Ovası Bakanlar Kurulu kararı ile 'Büyük Ova' ilan edilmiştir ve tarım dışında başka bir amaçla kullanılması yasaya uygun değildir.

-Bölge fay hatlarının yakınında olup, uzmanlarca deprem risk raporu alınmamıştır.

-Sel ve taşkın afetlerine ilişkin rapor alınmamıştır.

-Proje çerçevesinde vatandaşın tarlalarından elips şeklindeki test alanlarının diğer tarafına nasıl geçileceği planlanmamıştır.

- Alpu Ovası'nda bulunan DSİ'ye ait kapalı sulama kanallarının durumu dikkate alınmamıştır.

-Bunların sonucunda URAYSİM Araştırma Projesinin "KAMU YARARINA OLMADIĞI" belgelenmiştir.

Yukarıdaki ifadeler Alpu’ya yapılması istenilen URAYSİM ile ilgili Danıştay Mahkemesi tarafından atanan Bilirkişi Heyetinin raporu. Peki bu raporu hazırlayan kişiler kimler?

-Prof. Dr. Şevkiye Şence Türk (İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü)
-Prof. Dr. Taki Demir (Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi)
-Prof. Dr. Mustafa Şahin (Bursa Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü=
-Doç. Dr. Yasemin Kaya (Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi)
-Dr. Öğr. Üyesi Bahadır Yılmaz (Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü,

-Melih Engürel (Jeoloji Mühendisi)
-Mehmet Coşkun (Harita ve Kadastro Mühendisi)

Yani alanlarında uzman kişilerin hazırladığı Bilirkişi Raporu AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan’ı rahatsız etmiş. Eskişehir’in en verimli tarım alanlarının olduğu Alpu Ovası’nı korumak için dava açan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ni suçluyor. Eskişehir’in geleceğini, doğasını, çevresini, Alpu üreticisinin haklarını korumak için dava açmak Eskişehir’i engellemek midir? Hukukçu kimliği olan Zihni Çalışkan neden bu konuda yargıya gidilmesinden hoşnut değil? Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, büyük emek vererek, Avrupa kenti yaptığı Eskişehir’in, hemşerilerinin, çocuklarımızın, ileride torunlarımızın daha sağlıklı ortamda yaşamaları için haklı bir şekilde bu projenin iptali için dava açtı. Alpu Ovası’nı URAYSİM ve termik santralle yok etmek isteyenlere göz mü yumacaktı? Alpu Ovası’nın yakasından bir düşün artık. Birilerine rant kazandırmak uğruna güzellikleri yok etmekten vazgeçin. Biz Eskişehirliler olarak çocuklarımıza daha sağlıklı yaşam alanları bırakmamız için Alpu Ovası’na URAYSİM ve termik santral yapılmasına, Sevinç Köyü’ne kömür ocağı kurulmasına izin vermemeliyiz. Eskişehir’den yana olanlara destek vermeliyiz…