Asıl kadrosu Tepebaşı’nda bulunan vekil şube müdürü Orhan Kemal Karakuş “Rum Köyü Fethetmiş” muamelesi yaparak, Eskişehir İl Milli Eğitim'in ARGE personelinin emeklerini, başarılarını yok saydı.

Kadrosu Tepebaşı İlçe de bulunan Orhan Kemal Karakuş yaklaşık 2 ay önce Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğüne vekaleten Şube Müdürü olarak görevlendirilmişti. Karakuş Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün en başarılı birimlerinden olan Stratejiden (ARGE) sorumlu oldu.

HAKSIZLIĞA TEPKİ GÖSTEREREK İSTİFA ETTİ

Bu birim yaptığı uluslararası projelerle ve öğrencilerin yarışmalardaki başarılarıyla Eskişehir’in gururu oldu. Bu birimin başarısı Sayın Karakuş’u rahatsız etmiş olmalı ki; 10 yıldır bu birimi koordine eden Melih Ünlüer ile birlikte Davut Atış, Fatma Avcı ve Kadir Kılıç’ı görevlerinden uzaklaştırdı. Bu birimde başarıyla görev yapan Engin Yılmaz’da Eskişehir eğitimi için gece gündüz mesai verdiği arkadaşlarının haksız şekilde görevden alınmasına tepki göstererek, istifa etti. Karakuş görevden almadan önce de ARGE’de çalışan tüm personellerin dolaplarını açtırarak, içlerine bakmış. Onlara potansiyel suçlu muamelesi yapma cüretini göstermiş.

“RUM KÖYÜ FETHETMİŞ” MUAMELESİ

Karakuş bu insanlarla çalışmak istemeyebilir.  Ama onlar ayrılırken, olgun bir eğitim yöneticisi gibi nezaketli davranmalıydı.  Vekil Şube Müdürü Karakuş ARGE’de çalışan personellerden göreve devam etmek istediklerini belirten dilekçe istemiş. Sonra dört ismi tek tek yanına çağırarak, onlarla çalışmayacaklarını söylemiş.  10 yılda ARGE’de başarı öyküsü yazan Melih Ünlüer’e  “Bugün tüm eşyalarını, pılını, pırtını topla git” deme densizliğini göstermiş. Asıl kadrosu Tepebaşı’nda bulunan vekil şube müdürü “Rum Köyü Fethetmiş” muamelesi yaparak, ARGE personelinin emeklerini, başarılarını yok saymış. Onları çok üzmüş.

SAYGISIZLIĞA BÜYÜK TEPKİ

Vekil şube müdürü, çalışmayacağı personellerden dilekçe alarak, kendince onları rencide etmeye kalkmış. Ama Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanlarının büyük çoğunluğu ve Eskişehir eğitim camiası vekil şube müdürün bu yaptığı büyük saygısızlığa tepki gösteriyor. Konuyla ilgili beni arayan eğitimci dostlarımız; “Bu yapılan başarıya cezadır. Dağdan gelip, bağdakini kovmaktır. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürünün, vekil olarak şube müdürü yaptığı bu zatın yaptığı saygısızlıktan haberi var mı? Bu zatın bağlı olduğu Koordinatör İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısının bu saygısızlıktan bilgisi var mı? Her ikisinin de bilgileri varsa, vekil şube müdürüne ne dediler? Yaptıklarını onayladılar mı?” diye tepkilerini dile getirdi.

‘PAPAZ ERİĞİNİ İMAM ERİĞİNE ÇEVİRME’

Orhan Kemal Karakuş bu birimin başına Ahmet Yesevi Özel Eğitim Anaokulu Müdür Yardımcısı Muhammed Rıdvan Eser’i getirdi. Eski Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Eser’in oğlu olan Muhammed Rıdvan Eser hangi üstün meziyetlerle bu birimin başına getirildi? O’nun bu göreve getirebilmek için yıllardır başarı hikayesi yazan kadro neden dağıtıldı? Yapılan bu değişimle Eskişehir İl Milli Eğitim’in en önemli ve kritik biriminde bir tarikat yapılanması mı planlanıyor? Yoksa yeni dönemde TÜBİTAK yarışmalarında öğrencilerimiz;  ‘Okunmuş Fasulye’, ‘Arapça Yazılı Pazar Tezgahı’, “Papaz Eriğini İmam Eriğine Çevirme’ gibi bilimden uzak komik projelerle mi Eskişehir’i temsil edecek?

ESKİŞEHİR’İN ESKİŞEHİRLİ OLMAYAN VEKİLLERİ

Çankırılı olan Karakuş, öğretmenlik, okul müdür yardımcılığı, okul müdürlüğü ve şube müdürlüğü görevlerini hep bu ilde yaptı. Yaklaşık 3,5 yıl önce ilk defa Çankırı dışına çıktı. 20 Ağustos 2020’de Eskişehir Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü olarak atandı. Yaklaşık 2 aydır görev yaptığı İl Milli Eğitim’de ARGE Birimini darmadağın etme başarısını gösterdi. Kendisi yarın bir gün Eskişehir’e bir daha uğramamak üzere memleketine çekip gidecek. Eskişehir’in projelerde başarılı olmuş, olmamış umurunda olmayacak.  Ne diyelim? Eskişehir’de onca liyakatli yönetici varken, Çankırı’dan gelen birisine Milli Eğitim’de başarılı bir birimi dağıtacak, 10 yıl görev yapan insanları kovabilecek yetkiyi verirseniz, sonuç böyle olur. Eskişehir’in Eskişehirli olmayan vekilleri, kent bürokrasisinde ‘Eskişehir’in adının olmadığından memnun gibiler.

Sayın vekil şube müdürü Karakuş’un, 2018’de memleketi Çankırı’da yaptığı bir proje dikkatimi çekti.  Bir anaokulunun bahçesinde Vosvos Kütüphane açmış. Ankara'da hurdalıktan satın alınarak Çankırı'ya getirilen vosvos, kütüphaneye dönüştürülerek Vilayetler Hizmet Birliği Anaokulu bahçesine yerleştirilmiş. 5 yıl önce Çankırı’da Vosvos Kütüphane açan Vekil Şube Müdürü Karakuş, umarım Eskişehir ARGE’yi de bir hurda vosvosa dönüştürmez.