-Eskişehir’in demiryolu ile liman bağlantısının gerçekleşmesi

-Yüksek Hızlı Tren üretiminin Eskişehir’de yapılması

-Eskişehir’de serbest bölgenin kurulması.

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş göreve seçildiğinde kent sanayinin gelişmesi için olmazsa olmaz üç şartı yukarıdaki maddelerle açıklamıştı. 

KİMSE İNANMIYORDU

Kesikbaş her zaman; “Paralarımızı betona değil, sanayiyi, fikre yatıralım. Hep beraber katma değer oluşturalım” görüşünü dile getirmişti.  Gazeteciliğe başladığım ilk yıllardan bugüne (1997) milletvekili adayı olanlar Eskişehir’i demiryolu ile limana bağlayacaklarını, kuzey ve güney çevre yollarını yapacaklarını hep vaat ettiler. Ben gazeteciliğe başlamadan önce de yine bu vaatler hep vardı. Eskişehir sanayicisinin en büyük hayali buydu. Ancak bu önemli konuda 23 yılda hiçbir adım atılmadı. Eskişehir’de artık kimse bunun olacağını inanmıyordu.  Kesikbaş ‘söylem değil, bir eylem adamı’ olduğunu göstererek, Eskişehir’in demiryolu ile liman bağlantısının gerçekleşmesi için büyük bir adım attı. Yıllardır ‘siyasetçilerin yapamadığını yaparak;  Yeşil Yol Projesini hayata’ geçirdi. Proje ile planlanan temel hedef; Eskişehir’in demiryolu bağlantısı ile batıda İzmit Körfezi Limanlarına, doğuda ise Bakü-Tiflis- Kars demiryolu bağlantısı ile Azerbaycan, Gürcistan ve Türki Cumhuriyetlere bağlanmasıydı. Bu hatta ‘Demir ipek Yolu’ adı verildi. Eskişehir'i limanlara bağlayacak olan Yeşil Yol projesinin ilk adımı 19 Ekim’de atıldı. Eskişehir' den uğurlanan ilk konteyner tren, 23 vagon beyaz eşya yüküyle Çin' e gitmek üzere Derince' ye doğru yola çıktı.

MALİYET AVANTAJI

Proje ile karayoluna kıyasla daha temiz ve düşük maliyetli bir taşıma sağlanacak. Bilindiği üzere demiryolu taşımacılığının hava kirliliğine olan etkisi yüzde 5 iken, karayolu taşımacılığında bu oran yüzde 85 düzeyinde. Eskişehir-Kocaeli güzergahında demiryolu taşımacılığı desteklendiği takdirde ‘karbon salınımı %60 ile %80 arasında’ azalacaktı. Demiryolu taşımacılığı ‘karayolu taşımalarına kıyasla; 20 konteynerler için yaklaşık %50, 40 konteynerler için yaklaşık %30 maliyet avantajı’ sağlıyor. Yani Eskişehir’den 60 farklı tır ile taşınacak olan yükler bir adet tren ile taşınabilecek. Bu da Eskişehir sanayine ciddi bir maliyet avantajı sağlayacak.

YILDIZI HEP PARLIYOR

Eskişehir’in limanlara bağlanması hep Gemlik ile gündeme geldi. Siyasiler her seçim döneminde “Eskişehir’i Gemlik limanına bağlayacağız” sözünü verdiler. Ancak bu sözlerini bir türlü gerçekleştiremediler.  Kesikbaş ve ekibi Gemlik dışında da başka alternatifler olması gerektiğini düşündüler.  “Nihayetinde amaç Eskişehir’i limanlara bağlamak ise, neden başka bir liman olmasın.” Bu düşüncelerini eyleme geçirdiler. Eskişehir ihracatının çok önemli bir kısmı Avrupa’ya gerçekleşiyor.  Kocaeli Derince’de bir port var, özel bir liman, önümüzdeki yıl tamamen bitmesi ile Avrupa’nın Kuzey bölgesine de açılacak.   Bu limanın Mart 2021’de açılmasıyla Eskişehir’den Fransa, İngiltere, Almanya ve kuzey ülkelerine demir ve deniz yoluyla büyük ihracat yapılacak. Ayda ilk etapta 500 konteynerlık bir yük hedefleniyor. Bu sayı her yıl artacak. Hasanbey Lojistik Merkezi’nde bu konuda yeni bir iş modeli oluşturuldu. Sadece Eskişehir değil, Ankara, Afyon, Kütahya, Bilecik ve Uşak’taki firmalarda ürünlerini de Hasanbey’den demiryoluyla limana ulaştıracak. Böylece Eskişehir çevre illerin sanayi gelişimlerine de büyük katkı verecek.  Bugüne kadar yaptıklarıyla  ‘söylem değil, eylem adamı olduğunu’  Hep kanıtlayan Kesikbaş son yıllarda Eskişehir’de yıldızı parlayan bir isim. Önümüzdeki süreçte de Kesikbaş başkanlığındaki ESO’nun Eskişehir’e çok güzel şeyler kazandıracağına inanıyorum…

//////////////////////////////////////

NOSTALJİ

24 Yıl Önce Protokol Tribünü

Yıl 1996. Yer: Atatürk Stadyumu Protokol Tribünü. Eskişehirspor 1995-1996 Sezonunda 1. Ligde mücadele ediyor.(Bugünün Süper Ligi) Tarihi fotoğrafta Eskişehirspor’un o sezon Eskişehir’deki lig maçını izleyen tanıdık isimler yer alıyor. Eski Eskişehir Milletvekili ve eski Eskişehirspor Başkanı Zeki Ünal, Dönemin Eskişehir Baro Başkanı Aydın Güngör, Eski Emniyet Müdürü ve eski Eskişehirspor Başkanı Atilla Aytek, Dönemin Eskişehirspor Teknik Asbaşkanı Bekir Sıtkı Saraç, Yıllarca Eskişehirspor’da yöneticilik yapan Nihat Çuhadar, Kulüp Başkanı Aydın Arat’ın eşi Ayfer Arat, döneminTepebaşı ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ömer Eker (1997’de Tepebaşı Belediye Başkanı oldu), Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürü Şamil Özcan, İl ve Gençlik Spor Şube Müdürü Mithat Mutu ve Metin Bali yer alıyor.

//////////////////////////////////////

FOTO ŞAKA

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer: Gaye Hanım ver elini birlikte halay çekelim.

CHP Parti Meclisi Üyesi Gaye Usluer: Utku Bey, bir tek PM’de beni destekleyen Kazım Kurt ile halay çekerim.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer: Gaye Hanım aday listesinde sizi ikinci sıraya yazıp; milletvekili seçtirenle de mi?  halay çekmezsin? Descartes “Unutma, sana ışık tutanlara sırtını dönersen; göreceğin tek şey kendi karanlığındır” diye boşuna dememiş.

//////////////////////////////////////

//////////////////////////////////////

DÜNYA TARİHİ

Bonnie ve Clyde

1932 yılına ait tarihi fotoğrafta Amerika’nın ünlü kanun kaçakları Bonnie Parker ve Clyde Barrow birlikte görülüyor. 1930'lu yıllarda Amerika'da banka ve dükkânları soydular. Kapitalizme ateş püsküren halkın gözünde Robin Hood statüsüne yükselerek kahraman olmuşlardı. Her soydukları dükkan ve bankalara çiçek bırakırlardı. Barrow ve Parker, Louisiana'da, bir kırsal yolda, 23 Mayıs 1934’te polisler tarafından öldürüldü.

//////////////////////////////////////

UNUTULMAZ REPLİKLER

“Kendime yalan söylemeye başladığımdan beri kimseye inanmıyorum.” Dom Za Vesanje / Time of the Gypsies/ Çingeneler Zamanı

//////////////////////////////////////

ÇİVİ

“Umutsuz yaşamak, hayattan istifa etmektir.” Fyodor Dostoyevski

//////////////////////////////////////

FIKRA

Pijamaları Çıkar da Göstereyim

Bakıcı kapıyı açık bırakınca, zebra hayvanat bahçesinden kaçmış… Civardaki çiftliğe dalmış… Karşısında bir tavuk… "Hey" demiş, "Sen ne yaparsın?"
"Ben yumurtlarım" demiş tavuk. Koyunu görmüş az ötede.
"Sen ne yaparsın?" "Ben süt veririm."
Az daha gitmiş. Boğa eşeleniyor.
"Hey sen ne yaparsın" demiş, zebra.
Boğa yukardan aşağı süzmüş zebrayı ve demiş ki;
"Üstündeki şu aptal pijamaları çıkar da göstereyim."