Yıl 1959. 61 yıl önce. Eskişehir’in gazetecileri Aydın’a tayini çıkan merhum Vali Arif Özgen’i makamında ziyaret ediyorlar.
ÇAMUR İÇİNDEYMİŞ
1950-1959 yılları arasında Eskişehir Valiliği yapan Özgen ile hatıra fotoğrafı çektiriyorlar. Fotoğrafta Dönemin Eskişehirli Gazetecileri Celal Kağnıcıoğlu, Zeki Algür, İsmail Sadık Gaşan, Naci Gelendost, Erdogan Bayraktar ve daha sonra 1975-1980 yılları arasında Eskişehir Senatörü olan Hikmet Savaş yer alıyor. Vali Özgen ve diğer gazeteci büyüklerimiz vefat etti. Onlara Allah’tan rahmet diliyorum. Sayın Savaş’a da sağlık diliyorum. Vali Arif Özgen Aydın’da 1 yıl kaldıktan sonra 2 Mayıs 1960’da Tekirdağ Valisi oldu. Sadece 22 gün sonra 27 Mayıs ihtilali sonrasında görevden alındı. Arif Özgen Valilik döneminde “Eskişehir’i Tozdan, Çamurdan Kurtarma Derneği’ni” kurdurmuştu. Onun döneminde Eskişehir’e Verem Hastanesi, Basma Fabrikası ve Düşkünlerevi yapıldı. Demek ki Eskişehir o yıllarda toz ve çamur içerisindeymiş ki böyle bir derneğe gereksinim duyulmuş. O’nun zamanında Eskişehir’i toz ve çamurdan kurtarmak için kim bilir hangi çalışmalar yapıldı?


EN GÜZEL KENT
Merhum Selami Vardar 1973-1977 ve 1989-1994 yılları arasında iki dönem Eskişehir Belediye Başkanlığı (O tarihlerde Büyükşehir değildik) yaptı. Vardar ikinci döneminde, Eskişehir altyapısını yaparak, kentin çamurdan kurtarılmasında önemli rol oynadı. Eskişehirlilerin ‘Selami Amcasıydı’, Halkın başkanı olarak siyasi ayrım yapmadan gerçekleştirdiği hizmetlerle Eskişehir’e damgasını vurdu. Vardar’ın altyapı çalışmaları merhum Aydın Arat ve Yılmaz Büyükerşen dönemlerinde geliştirilerek devam edildi. Özellikle Büyükerşen, Porsuk Projesi ve dev parklarla Eskişehir’i Türkiye’nin yaşanabilir en güzel ve en iyi kenti yaptı. Kişi başına düşen yeşil miktarını arttırarak, Eskişehir’i dünyanın yaşanabilir en  iyi kentlerin başına taşıdı.


DOĞALGAZI GETİRDİ
Hüsamettin Cindoruk 1991 seçimlerinde Eskişehir’den milletvekili adayı olmuştu. Cindoruk Eskişehirli değildi. Ancak eşi Dilek Hanım Eskişehirliydi. Eskişehir’in Eniştesi olan Cindoruk o seçimlerde milletvekili seçildi. Daha sonra TBMM Başkanı oldu. Meclis Başkanlığı döneminde ‘içinde Eskişehir olmayan hiçbir şeye’ imza atmadı. Eskişehir’i Büyükşehir yaptı. Doğalgazın gelmesini sağladı. Organize Sanayiye yeni yatırımlar getirdi. Eskişehir’e çok faydası oldu. Cindoruk ve DYP-SHP Hükümeti tarafından getirilen doğalgaz sayesinde Eskişehir bugün havası en temiz iller arasında yer alıyor.

KAÇAK KÖMÜRE İZİN VERMEDİ

Dönemin Eskişehir Valisi Ali Fuat Güven, doğalgazın gelmesinden sonra kente kaçak kömürlerin girmesine izin vermedi. Şehrin tüm girişlerinde denetimler yaparak, kentimizin temiz havasının bozulmasına müsaade etmedi.Ali Fuat Güven 21 Şubat 1992- 4 Ekim 1999 tarihleri arasında (7,5 yıl) Eskişehir Valiliği yaptı. İlk Valilik görevini Eskişehir’de yapan Güven, daha sonra Bursa Valiliği’ne atandı.
VİCDANLARI SIZLAMAYACAK MI?
Özgen, Vardar, Cindoruk, Güven, Arat ve Büyükerşen Eskişehir için neden unutulmayacak insanlar. Özgen, Vardar, Arat ve Büyükerşen şehri toz ve çamurdan kurtarmak için çalıştı. Cindoruk ve Güven Eskişehir’in havasının temiz olmasını sağladılar. Bundan 50 yıl sonra da, 100 yıl sonra da hep iyi olarak anlatılacaklar. Peki Alpu Ovası’na termik santral kurulmasına göz yumanlar, Murat Dağında siyanürle altın aramasını teşvik edip, Porsuk Çayı’nın zehirlenmesini teşvik edenler 50-100 yıl sonra nasıl anılacak? Alpu Ovası’na ya termik santral kurulursa ne olur? Kurulacak olan termik santral tarımı bitirip, Eskişehir’in havasını kirletirse, buradan çıkacak küller şehrin üzerine çökerse, bunu yapanlar ve olanlara sessiz kalanların vicdanları sızlamayacak mı?

UYANIK OLMALIYIZ

Mihallıççık, Beylikova ve Sivrihisar ilçelerimize bağlı Süleymaniye, Dumluca, Adahisar, Kızılcaören, Yalınlı, ve Karaçam Mahalleleri sınırlarında uygulanacak olan Krom – Manyezit Ocağı Kapasite Artışı ve planlanan Demir – Nikel Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi Projesi gerçekleşirse yaklaşık 400 bin ağaç kesilecek. Üç ilçemize bağlı 5 köyümüzü içine alan 31.000 dekar arazi üzerinde planlanan bu devasa madencilik faaliyeti yöre halkının yaşamını kökünden değiştirecek. İklim bile değişecek. Günde yaklaşık 200 kamyon bu köylerin yollarında maden taşıyacak, 1 milyon tonluk üretim için yapılan kazılardan havaya yükselen toz bulutları köylerde yaşayan insanların evlerinin, bahçelerinin Porsuk Çayının, bölgenin tarım arazilerinin üzerine çökecek, yaban hayatı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak, zaten ülkemizde büyük ekonomik sıkıntılar içinde üretim yapmaya çalışan çiftçilerimiz için tarım yapmak imkansızlaşacak. Ne mutlu ki ÇED’in bu projenin yapılması için verdiği olumlu kararı Bölge İdare Mahkemesi iptal etti. Ancak son yıllarda ülkemizde yargı kararları da hiçe sayılıyor. O’nun için Eskişehirliler olarak toprağımızı koruma konusunda her zaman uyanık olmalıyız. Doğamızı, tarım alanlarımızı, ormanlarımızı koruma konusunda kararlı olalım.

SİYASİ AYRIM YAPILMASIN

Eskişehirliler olarak, kentimize sahip çıkmazsak yakın süreçte;  “Eskişehir’i Kül Tozundan Hava Kirliliğinden ve Siyanürden Kurtarma Derneği” de kurulur. Bilge Kızılderili; “Son ağaç kesildiğinde, son nehir kirlendiğinde, son balık avlandığında, paranın yenemeyeceğini anlayacaksınız” demiş. Umarım şehrimiz termik santral, siyanürle altın aranması ve maden alanlarının genişletilmesiyle dönüşü olmayacak bir noktaya gelmez. Bunun olmaması için siyasi ayrım gözetmeksizin tüm Eskişehirliler tek vücut olmalı. Toprağına, suyuna, ormanına, havasına sahip çıkmalı...

//////////////////////////////////////////

FOTO ŞAKA

Eskişehirspor Teknik Direktörü İlhan Var: Hasancığım aslında ben bu ligde şampiyonluğa oynayan takımda çalışmam lazım.

Eskişehirspor Yardımcı Antrenörü Hasan Özdemir:  Oğlum sana rahatlık batıyor mu?  9 maçta sadece iki puan almışsın. Hiçbir galibiyetin yok. Kimse sana hesap sormuyor, git diyen de yok. Böyle takım ve yönetimi bir daha nerede bulacaksın?

//////////////////////////////////////////

//////////////////////////////////////////

DÜNYA TARİHİ

Nükleer Silah Denemesi

1953 yılı.  Las Vegas’ta evlerinin penceresinden nükleer silah denemesi izleyen anne ve oğlu.

//////////////////////////////////////////

UNUTULMAZ REPLİKLER

"Bir şeye gerçekten sahip olmak istiyorsan, bırak gitsin. Dolaşıp sana geri dönüyorsa, artık sonsuza dek senindir." (Ahlaksız Teklif)

//////////////////////////////////////////

ÇİVİ

“Yürüdüğün yolda kimseyi bekleme, işi düşerse o sana yetişir.” Yılmaz Güney
//////////////////////////////////////////

FIKRA

Veda Yemeği

Yaşlı rahip emekli olunca politikacı onun adına şehirdeki bütün ileri gelen aileleri davet ederek büyük bir veda yemeği vermiş. Kendi davete gecikince sıkılan kalabalığı oyalamak için yaşlı rahip mecburen kürsüye çıkmış, “Bu şehre ilk geldiğimde burası berbat bir yerdi” diye söze başlamış. “Bana ilk günah çıkartmaya gelen şahıs hırsızlık yaptığını, polise yalan söyleyerek hapisten kurtulduğunu, ailesini ve işyerini dolandırdığını, patronunun eşiyle aşk yaşadığını itiraf etmişti. Çalışma ve çabalarımız sonucunda burası hayır dolu bir şehre dönüştü…” Rahip konuşmasını bitirir bitirmez politikacı koşarak içeri girip kürsüye fırlamış, “Geciktiğim için özür dilerim” demiş telaşla, “Sevgili rahibimizin bu şehre ilk geldiği günü dün gibi hatırlarım… Aranızda ona ilk günah çıkaran kişi olma onurunu ben taşıyorum.”