Türkiye’de eğitim gören 490 bin Suriyeli öğrenci için 3 Haziran 2022 tarihinde yapılan Türkçe Dil Sınavı’nın sorularının KPSS soru skandalıyla adını duyuran yayınevi tarafından hazırlandığı iddia ediliyor.

Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PİKTES) kapsamında İlkokul, ortaokul ve lisede eğitim gören yabancı uyruklu öğrencileri için 3 Haziran 2022 tarihinde Türkçe Dil Sınavı yapıldı.

Bu sınav Avrupa Birliği’nin maddi desteğiyle yapıldı. Sınav PIKTES  ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kapsamında, İlkokul 3-4Ortaokul 5-6-7-8 ve Lise 9-10-11-12. sınıflarda bulunan Suriyeli öğrencilerin katılımıyla aralarında Eskişehir’inde bulunduğu 26 ilde yapıldı. 490 bin Suriyeli öğrenci bu sınava katıldı.  5 Haziran’da LGS,  18-19 Haziran’da YKS sınavları yapıldı. Bu sınav sonuçları açıklanırken, neden daha önce yapılan PİKTES sınav sonuçları açıklanmadı? Ankara’dan Milli Eğitim Bakanlığı’ndan aldığım duyumlara göre bu sınavın soruları Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) sorularını sızdırarak, skandala neden olduğu iddia edilen yayınevi tarafından hazırlanmış.  (Bu skandal sonrasında KPSS iptal edilirken, ÖSYM Başkanı görevden alınmıştı.) Aynı yayınevine hazırlatıldığı için parası Avrupa Birliği tarafından karşılanan bu sınavda iptal edilecek mi? Bu durumda Avrupa Birliği sınav için verdiği parayı geri isterse ne olacak? Suriyeli öğrenciler için harcanan bu para bizim vergilerimizden mi karşılanacak? Yaşanan skandal sonrasında ikinci defa yapılacak sınavın parasını Avrupa Birliği karşılar mı? Bu durumda Suriyeli öğrencilerin Türkçeyi öğrenip öğrenemediğini ortaya çıkarmak için yapılan ve yapılacak olan iki sınavın Türkiye Cumhuriyeti’ne maliyeti ne olacak? Bu sınavları o yayınevine yaptıranlar hakkında soruşturma açılacak mı? Sınavın iptal edilmesi nedeniyle oluşacak kamu zararı onlardan alınacak mı?  Milli Eğitim Bakanlığı sınav sorularının hazırlanması işini neden o yayınevine verdi?