BİLSEM ya da tam ismiyle Bilim ve Sanat Merkezleri Türkiye’deki özel yetenekli öğrencilerin yetenekli oldukları alanları fark etmeleri ve yetenekleri doğrultusunda gelişebilmeleri amacıyla, okullarına ek olarak eğitim alabilecekleri kurumlardır. 

BİLSEM ülkemizde öğrencilerin yeteneklerini keşfetmelerine ve ilgili oldukları alanlarda gelişimlerinin profesyonel bir ivmeye taşımalarına olanak sağlıyor. Türkiye’nin her bölgesinde,  her ilinde hatta birçok büyük ilçesinde BİLSEM var. Bunların büyük çoğunluğunun kendine ait bir binası var. Bakanlık tarafından BİLSEM’lere özel tasarlanmış binalar bunlar. Örneğin Kütahya da dört BİLSEM var. Eskişehir gibi bir eğitim kentinde yaklaşık 800 öğrenci tek bir BİLSEM'de eğitim görüyor.  Üstelik böylesine önemli bir kurumun kendine ait ve eğitim öğretime uygun, doğru düzgün bir binası yok. Biri eski FETÖ dershanesi diğeri de eski Eğitim Araçları binası olan iki binayı kullanıyor.  Eğitim Araçları binasının dersliklere çok küçük. Eski FETÖ dershanesinin çatısı akıyor. Binalarda altyapı sorunu var. Yeterli araç gereci yok, bahçesi yok. Anlayacağınız üç üniversitesi olan eğitim kenti Eskişehir’deki tek BİLSEM’de eğitim gören üstün yetenekli çocukları hep yokları(!) yaşıyor.

Çok daha az nüfusu olan illerde 3- 4 BİLSEM varken Eskişehir'de yıllarca bir tek yenisi açılmadı. Bunda eski İl Milli Eğitim Müdür Necmi Özen’in etkisi büyük. Nedense Eskişehir BİLSEM’e hep şaşı baktı. Eskişehir’in özel yetenekli öğrencileri bu kadar mı değersiz? Yıllardır düzgün bir bina ve ikinci bir BİLSEM açılmasını bekledik.  Eskişehir’de nihayet Tepebaşı bölgesine ikinci bir BİLSEM açıldığı haberlerini sevindik.  ‘Sonunda iki BİLSEM’den birini seçerek daha rahat koşullarda eğitime kavuştuk’ diye sevinen veliler, Ağustos ayı gelmesine rağmen ikinci BİLSEM’in içi boş bir binadan başka bir şey  olmadığını gördü. Büyük hayal kırıklığı yaşadı. Büyük ihtiyaç olduğu ortada. Binası hazır.  Velisi öğrencisi hazır bekliyor.  Ama kurumun açılması için hiçbir hamle yapılmıyor. Nedenini sorduğumuzda net bir bilgi verilmiyor. Bu kurum resmi olarak var mı yok mu? Sadece tabelası olan, aslında resmiyette olmayan fason bir kurum mu açtılar?  Buranın Kurucu Müdürü olarak gösterdikleri o yönetici yoksa; ‘Trink onbaşı mı?’ Milli Eğitim Bakanının kendi açıklamasına göre bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye’deki BİLSEM sayısını 279’a yükseltmiş.  2022 yılı sonunda BİLSEM sayısını 350'ye çıkartmayı hedefliyormuş. Bu sayıların içinde Eskişehir Tepebaşı’ndaki BİLSEM’de var mı? Varsa eğer bu yıl öğrenci alıp faaliyete başlayacak demektir. Ancak henüz resmi olarak;  idari kadrosu yok.  Hiçbir temel ihtiyacı giderilmemiş bos bir bina var sadece. Bakan’ın televizyonlarda  anlattığı rakamlar havada uçuşuyor ama bu yeni açılan BİLSEM sayılarının acaba ne kadarı Tepebaşı’ndaki gibi sadece tabelası olan ve aslında açılmamış olan kurumlar?

Eskişehir deki özel yetenekli öğrenciler ve velileri, kurumlarının, Türkiye'nin ücra köşesindeki bir kurum kadar bile ilgi görmemesine şaşırıyor. Acaba Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu çarpık durumu yıllardır neden görmedi? Gördüyse de neden gidermedi? Şu anda yeni bir kurumun en azından tabelası ve binası varken neden yol alınmıyor? Neden sayıları 1000’e yaklaşan öğrenci, derme çatma eski FETÖ dershanesine mahkum ediliyor?