2019 yılında 81 ilde öğrenim gören öğrenciler arasında yapılan “Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri “ araştırmasında “En iyi öğrenci kenti” seçilen Eskişehir, ilk bakıldığında küçük bir şehir gibi görünse de bir süre sonra sizi sarmalayan, alışkanlık yapan, gecesi ayrı gündüzü ayrı yaşanan, genç ve enerjik bir kenttir.

     Dünya’nın en güvenli 10 kenti arasında gösterilen Eskişehir’in yıllardır “muhalif” yanı ağır basar. Belki de bu yüzden kente yönelik kamu yatırımları ağırdan alınmıştır. Ama halk ile bütünleşen yerel yönetimlerin zor koşullarda yaptığı çalışmalarla kabuğunu yırtan Eskişehir; betonlaştırılan Anadolu bozkırının ortasında çağdaşlığın ve bilimin aydınlık ışığında gençlere umut olmaya devam etmektedir.

     Bünyesinde üç üniversite barındıran kentimizde öğrenci odaklı ekonomik, sosyal ve kültürel bir yapılanma oluşmuştur. Bu yüzden üniversite sınavlarına giren öğrencilerin Eskişehir’i tercih etmeleri hem üniversitelerimizin hem de kentimizin gelişimi ve geleceği açısından çok önemli. Bu durumun farkında olan kentimizin ve üniversitelerimizin yöneticileri geçtiğimiz günlerde önemli bir çalışma yaptılar.

“TERCİHİM ESKİŞEHİR”

     Çok zor ve değişken koşullarda yapılan üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih süreci başladı. Bu süreçte, Anadolu Üniversitesi (AÜ), Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) , Eskişehir Teknik Üniversitesi(ESTÜ) ve Eskişehir Valiliği bir araya gelerek “Tercihim Eskişehir Platformu”nu oluşturdular.

     “Tercihim Eskişehir Platformu”nun zengin içeriği sayesinde 130 bine yakın üniversite adayı çevrimiçi oturumlar ile Eskişehir’deki üniversiteleri ; “yolu Eskişehir’den geçen” bilim, sanayi, sanat ve kültür dünyamızın seçkin isimlerinden tanıma olanağı buldular.   

Tanıtım programına birlikte katılan Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu; “Eskişehir’in eğitimle bütünleşmiş bir kent olduğunu, ulaşım ve barınma kolaylıkları ile her türlü aktivitenin yanı sıra, geniş bir program yelpazesinde nitelikli, sorgulayan ve evrensel bir eğitim ortamının varlığını” vurgulayarak, öğrencileri üniversitelerine davet ettiler. 

HALEN  OKUYANLAR  MUTLU MU ?....

      Eskişehir’de bir ilke imza atılarak, üç üniversitenin sinerjisi ve işbirliği ile kısa sürede yaşama geçirilen “Tercihim Eskişehir Platformu” çalışmaları ilgiyle, takdirle karşılandı.  Ancak öğrencileri Eskişehir’e davet ederken; halen üniversitede okuyan öğrencilerin, üniversiteleri hakkında düşüncelerini de öğrenmek gerekiyor. Bu konuda Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı’nın (ÜniAR) yaptığı “Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA 2020)” bizlere oldukça ilginç bilgiler veriyor.

DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKEN SONUÇLAR

       192 üniversitede yapılan araştırmalar sonucunda “Üniversitelerin Genel Memnuniyet Sıralaması” araştırmasına göre 2018 yılında kurulan Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) kentimizde ilk sırada Türkiye’de 66.sırada yer alıyor.

Anadolu Üniversitesi’nin (AÜ)  geçen seneye göre 27 basamak gerileyerek 86.sıraya gelmesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin (ESOGÜ) ise 147.sırada yer alması üzerinde çok düşünülmesi gereken bir durum gibi görünüyor.

Üniversitelerin “Yerleşke ve Yaşamının Doyuruculuğu Memnuniyeti ” araştırmasında, AÜ kentimizde ilk sırayı Türkiye’de 9.sırayı alarak farkını gösteriyor. Bu bölümde ESTÜ 113. ve ESOGÜ 129.sırada yer alarak hayli gerilerde kalmışlar.

      Üniversitelerin “Akademik Destek ve İlgi Memnuniyeti ” sıralamasında,  ESTÜ 72., AÜ 89.,ESOGÜ 159.sırada yer alıyor. Umarım bu sıralama üniversitelerimizin değerli akademisyenlerinin dikkatini çeker.

Üniversitelerin ”Öğrenme İmkan ve Kaynaklarının Zenginliğinden Memnuniyetleri” sıralamasında, 2019’a göre gerilemesine rağmen; AÜ 12.sırada, ESTÜ 79.sırada, ESOGÜ ise 155.sırada yer almış.

 “Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet” sıralaması ise oldukça  düşündürücü ve sıkıntılı.  Bu kriterde toplam 192 üniversite içinde, ESTÜ 2019’a göre 7 basamak yükselerek 49.sırada yer alırken;  AÜ 47 basamak düşerek 182.sıraya gerilemiş, ESOGÜ ise 188.sırada bulunuyor.

       Bu sıralamalardan da anlaşıldığı gibi; mevcut Rektörlerden önceki dönemlerde yaşanan olaylar, yönetim zafiyetleri, liyakatsiz yönetici atamaları, usulsüz ve gereksiz donanım harcama iddiaları üniversitelerimizi “hak etmedikleri” noktalara geriletmiş.

       Sayın Rektörlerimizden, “yaşanan olumsuzluklardan ders alarak”  Türkiye’nin gözbebeği üç üniversitemizde çağdaş, bilimsel ve demokratik eğitim ile nitelikli insan yetiştirme gayreti içinde olmalarını, öğrenciler için olanak ve fırsatları zenginleştirerek kaliteli bir üniversite yaşamı sağlamaya yönelik çalışmalar yapmalarını, öğrencilerin akademik ve sosyal sorunlarıyla daha çok ilgilenmelerini bekliyoruz.

      Öğrencileri kentimize beklerken; Eskişehir’i  “bozkırda bir kasaba” görüntüsünden kurtarıp; “yaşamaktan mutlu olduğumuz” çağdaş bir kent haline dönüştürenleri saygı ile anıyor ve “ Benim de tercihim kesinlikle Eskişehir…” diyorum.