Tepebaşı bölgesinde Yakup Satar Caddesi üzerinde aynı bahçe içerisinde ama kendi sınırları ayrılmış şekilde faaliyet gösteren bir ilkokul ve bir ortaokul var. Bugün Suzan Gürcanlı Ortaokulu ve Suzan Gürcanlı İlkokulu olarak faaliyet gösteriyor.

2013’TE İKİYE AYRILDI

Her ikisinin de ayrı okul müdürleri müdür yardımcıları, öğretmenleri ve okul aile birlikleri var. Burası eskiden Necati Bey İlkokulu idi. Cumhuriyetin ilk yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı yapmış Mustafa Necati’nin adını 1940-2004 yılları arasında taşıdı.  Hayırsever Suzan Gürcanlı ek bina yaptığı için okulun ismi Ekrem Toklucu’nun Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü döneminde 2004 yılında Suzan Gürcanlı ilköğretim Okulu olarak değiştirildi. 2013-2014 yılında okul ilkokul ve ortaokul olarak ikiye ayrıldı. Öğrencilerin teneffüste kullandıkları bahçede ayrıldı.

900 ÖĞRENCİLİ OKULDA KANTİN YOK

Suzan Gürcanlı İlkokulu’nun 22 Şubat 2022 tarihinde ihale yaparak kantini mevcut işletmeciye vermişti. İhale şartnamesinde okul öğrenci sayısı 707 olarak gösterilmiş. İhaleye katılan firmalar 707 öğrenciye göre teklif vermiş.  İhale şartnamesinde sadece ilkokulu kapsadığı belirtilmesine rağmen birbirinden ayrılmış bahçede faaliyet gösteren ortaokul öğrencileri de aynı kantine yönlendirilmiş. Ortaokul öğrencilerin ilkokul tarafına geçmesi için kilitli olan kapı açılmıştı. 900 öğrencisi olan Suzan Gürcanlı Ortaokulu’nun Müdürü 2 yıldır kantin ihalesi yapmıyor. Bundan dolayı eğitim kurumunda okuyan öğrenciler yan binadaki ilkokulun kantininden alışveriş ediyor. Suzan Gürcanlı İlkokulu’nun kantincisi böylece fazladan kazanç elde ediyor. 700 öğrencisi bulunan Mehmet Gedik Ortaokulu aylık 54 bin liraya kantini işletmeciye verdi.  600 öğrencisi olan Reşat Benli İlkokulu da yaptığı ihaleyle aylık 60 bin liraya kantini işletmeciye verdi. 900 öğrencisi olan Suzan Gürcanlı Ortaokulu neden iki yıldır ihale yapmıyor? Yapsaydı Okul Aile Birliği aylık 80-90 bin lira gelire kavuşmuş olacaktı. Okul Yönetimi, kantin ihalesi yapmayarak, devlete zarara uğratmış olmuyor mu? 

VELİLER ESKİŞEHİR İL MİLLİ EĞİTİM’E TEPKİLİ

Suzan Gürcanlı İlkokulu velileri de yaşanan bu duruma tepkili. Ortaokul öğrencilerinin ilkokulu kantinini kullanması nedeniyle aradaki yaş farkı nedeniyle kendi çocuklarının ezildiğini belirtiyorlar. “İlkokul öğrencilerinin, ortaokul öğrencileriyle aynı bahçeyi ve aynı kantini kullanmak zorunda olması sağlıklı mı? Veliler olarak, ortaokulu öğrencilerinin bizim okulun bahçesine girmesini ve kantinden alışveriş yapmasını istemiyoruz” diyerek, buna göz yuman Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğüne tepki gösteriyorlar.

İLKOKUL KANTİNCİSİNE FAZLADAN PARA KAZANDIRMAK İÇİN Mİ?

Suzan Gürcanlı Ortaokulu velileri de çocuklarının kantin ihtiyaçlarını karşı binadaki ilkokuldan gidermelerinin doğru olmadığını ifade ettiler. Konuyla ilgili konuşan veliler şunları söyledi; “Suzan Gürcanlı Ortaokulu, İlkokuldan ayrı bir bahçede olup ayrı bir müdürlüğü ve ayrı okul aile birliği olan farklı bir okuldur. Hal böyleyken, Suzan Gürcanlı Ortaokulunun kantin işletmeciliği de farklıdır. Ancak Ortaokulun Müdürü ve Okul Aile Birliği kantini ihaleye çıkarmayarak öğrenciyi ilkokul kantinine yönlendirip oradan alışveriş yapmalarını sağlamaktadır. İlkokul kantincisine fazladan para kazandırmak için mi okul yönetimi kantin ihalesi yapmıyor?”

HUKUKSUZ VE USÜLSÜZ

Okul Aile Birliği Yönetmeliği 20. Maddesine göre ‘Birlik; kantin ve benzeri yerleri öncelikle işletmecilere kiralama usulü ile işlettirir veya işletmecinin bulunmadığı durumlarda işletir... (2) Söz konusu yerlerin birlik tarafından kiraya verilmesi 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 51 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendine göre pazarlık usulü ile yapılır.’ Yönetmeliğin açık hükmüne göre esas olan ihale usulü ile kantinin kiraya verilmesi, kiracı bulunmadığı takdirde okul aile birliği tarafından işletilmesidir. Dolayısıyla, kanunda yahut uygulamada ihaleye çıkarılmadan öğrencilerin yakındaki okulun kantinine yönlendirilmesi şeklinde bir usul bulunmamaktadır. Yine okul aile birliğinin mevcut okulun kantin işletmeciliği için ihale yapmayarak öğrencilerin diğer okula yönlendirilmesinde hiçbir hukuki yarar bulunmamakta. Okul kantini kiraya verildiği durumda Okul Aile Birliği Yönetmeliği m.15/1-b hükmüne göre kantin işlettirilmesinden birliğe gelir kazandırılıyor.  Şu anda Suzan Gürcanlı İlkokulu kantin işletmecisinin hukuksuz ve usulsüz bir şekilde Suzan Gürcanlı Ortaokulu öğrencisinden faydalanmış olmuyor mu?

KAMU ZARARININ BEDELİNİ KİM ÖDEYECEK?

Yaklaşık 900 öğrencisi olan Suzan Gürcanlı Ortaokulu’nun Okul Aile Birliği yandaki ilkokulun kantini işleten firmadan ‘bağış adı’ altında para alıyor mu? Alıyorsa bunu hangi hukuki kural ve yönetmeliklere göre alabiliyor? Oluşan bu kamu zararının bedelini kim ödeyecek? Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü kamu zararının önlenmesi ve mevcut hukuksuzluğun giderilmesi için Suzan Gürcanlı Ortaokulu kantinini vakit geçirmeden ihaleye çıkarmalıdır. Eskişehir’deki eğitim kurumlarında tüm işlemler hukuka uygun olarak yapılmalıdır. Birilerine haksız şekilde kazanç sağlanarak, kamu zararının oluşmasına asla izin verilmemelidir…