NİHAVENT 

Merhabalar değerli dostlar,

Ben Cem AKSU. Bundan sonra bu köşede sanat ile ilgili yazılarımla sizlerle beraber olacağım. Güzel Eskişehir’imizde ve farklı yerlerdeki sanat haberleri, sanatçı dostlarla yaptığımız sohbetler ve tabii ki de müzik ile ilgili paylaşımlar yapacağım.

Birlikte sanatın her dalından gözlem ve fikir paylaşımı yapacağız. Şehrimizde bulunan amatör korolar ile ilgili bilgileri paylaşacağız. Bestekarları tanıtacağız. TSM makamlarını ve şarkıların hikayelerini paylaşacağız. Güftekarlarımızı ve şairleri tanıtacağız. Türk Halk Musikisine yer vereceğiz dilimiz döndüğünce. Ustaları anacağız. Sanatın ve sanatçının sesi olacağız.

Sanat nedir peki hiç düşündünüz mü?

Sanat, belli kalıplar içine konulamayan ve estetik olan insan duygularının dışa vurumudur.
Biraz daha açıklayacak olursak, sanat, insanlık tarihinin her döneminde var olan bir olgudur. İnsanlığın geçirdiği evrimler yaşama biçimlerini, yaşama bakışlarını, sanat biçimlerini ve sanata bakışlarını değiştirmiş, her dönemde ve her toplumda, sanat farklı görünümlerde ortaya çıkmıştır. Bugün toplum bilimciler inceledikleri dönemlerde, o döneme ait sanat çalışmaları sayesinde ilgili döneme ait çok net bilgilere ulaşmaktadırlar.

Ülkemizde sanat hak ettiği yerde mi sizce? Elbette ki öyle olmadığını hepimiz biliyoruz. Uluönderimizin bir sözünü hatırlatmak isterim.

’’Sanatçı toplumda uzun çalışma ve çabalardan sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır.’’

Sanatçı üretendir. Mücadele edendir. Toplumu yönlendiren, bilgi ve görgüsünü arttıran insandır. Tabii ki ülkemizde çok değerli sanatçılar yetişiyor peki biz O’nlara yetişiyor muyuz? O ışıktan yol bulabiliyor muyuz? Sanatın ve sanatçının değeri hiçbir dönemde bu kadar aşağıda olmamıştı. Üzülerek görüyorum ki, çok zor olan ön eleme sınavlarından geçerek konservatuarlara alınan binlerce genç yine zor şartlarda eğitimini bitirip mezun oluyor. Maalesef ki her bir mezun gibi iş bulma şansları çok zor. Çünkü devlet kadrolarına girmeleri artık çok zor. Müzik öğretmeni atamalarının da çok nadir yapıldığı bir eğitim sistemimiz var. Özel tiyatroların hali içler acısı.

Bunca mezun artık gerçek hayatın zorluklarıyla karşı karşıya gelecektir. Görsel sanatların hangi alanında olursanız olun kendinizi kabul ettirmeniz yıllarınızı alacaktır ki para kazanabilesiniz.

Atatürk bir sözünde diyor ki, Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz, hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Fakat sanatçı olamazsınız.”

Sanatçımıza sahip çıkmazsak sanatımızı kaybederiz. O zaman bir sözü hatırlatmakta fayda görüyorum. ‘’Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’’ Böylesine güzel bir sözün kime ait olduğunu söylememe gerek yok sanırım.

Değerli dostlar, bundan sonra bu köşede sürekli beraber olacağız. Beni sizlerle buluşturan değerli dostum gazeteci Ayhan Aydıner’e ve gazetemizde emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Saygılarımla