Eskişehir, Türkiye’de tuğla ve kiremit sektörünün en gelişmiş olduğu kentlerin başında geliyor.


 2001’DE  BAŞLADI
Özellikle Tepebaşı Bölgesi’nde yoğunlaşan tuğla ve kiremit sanayi Eskişehir’in tarihsel geçmişinde ve gelişiminde etkili bir sektör olmuştu. Bu sektör günümüzde de Eskişehir sanayisinde itici bir güç olarak önemini korumaktadır. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç 2001 yılında Eskişehir’in geleneksel pişmiş toprak üretimi ve sanayisinin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’ nu düzenledi. Tepebaşı Belediyesi 2001, 2002 ve 2003 yıllarında bu sempozyumları düzenledi.  2004-2009 yılları arasında Tacettin Sarıoğlu Tepebaşı Belediye Başkanlığı döneminde Eskişehir için önemli olan bu sempozyum düzenlenmedi. Ataç,  2009’da tekrar belediye başkanı olmasıyla Tepebaşı Belediyesi 2010 yılından itibaren her yıl düzenli olarak ve şenlik havasında Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu’nu yeniden gerçekleştirmeye başladı. Pandemi nedeniyle iki yıl aradan sonra Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen ve birçok etkinliği bünyesinde barındıran Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun 15’incisi geçen yıl yapıldı. Tepebaşı Belediyesi pandemi sürecinde kaybettiğimiz sağlık çalışanlarının isimlerine yer verilen özel bir çalışmayı hayata geçirdi. Tepebaşı Belediyesi tarafından pandemi sürecinde yaşamını yitiren sağlık çalışanları anısına yapılan “Varlığınız Sağlığımız Anıtı” yapıldı. Anıt, ülke genelinden 57 sanatçının katkısı ile 450 eserin birleşiminden oluştu. Tepebaşı Belediyesi tarafından konsepti ve çeşitliliğiyle dünyada sadece Eskişehir’de düzenlenen Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu'nun 16’ncısı 4 Eylül’de başladı. 

DÜNYADA SADECE ESKİŞEHİR’DE
Tepebaşı Belediyesi tarafından konsepti ve çeşitliliğiyle dünyada sadece Eskişehir’de düzenlenen Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu 17 Eylül’de sona erecek.
Geçtiğimiz günlerde yapılan Sempozyum tanıtım toplantısında konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç sponsorlara teşekkür ederek şu ifadeleri kullandı: “Sanat ve sevgi insanlığın kendisine en büyük hediyesidir. Bu iki konu olmayınca toplum gelişmiyor. Çok farklı mekanlar oluyor ama içinde insan ve sanat olmayınca hiç değeri olmuyor. O açıdan Eskişehir’imiz bu konuyu çok iyi anlayan bir halka sahip. Biz de bu halkla beraber olmaktan, onlara hizmet etmekten büyük kıvanç duyuyoruz. Bu sene 100. yıl için bir çalışma yaptık. 100. yıl ile ilgili çok önemli bir eseri Türkiye’nin gözü önünde Eskişehir’e yapacağız.  20 sanatçı ile çalışılacak. Pişmiş toprak işi o kadar zor ki… Onu üretmek bu hale getirmek büyük bir meziyet.”


“KENTLER BELLEĞİNE, KİMLİĞİNE SAHİP ÇIKMAZSA YOK OLMAYA MAHKUMDUR”
Bu yıl ilk defa Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı’nda gerçekleştirileceğini ifade eden Başkan Ataç, “Pişmiş Toprak Sempozyumu 3 ayaklı olarak devam ediyor. İçinde sanat var, sektör var bilimsellik var. Bu bir kent belleği, kent kimliğidir. Eğer kentler belleğine, kimliğine sahip çıkmazsa yok olmaya mahkumlardır. O nedenle buna hep birlikte sahip çıkalım ve daha ileriye daha iyi bir şekilde götürelim. Sempozyumu uzun yıllardır önemli konularda veya vefat eden kişilere adayarak yaptık. Bu sene 14 Ekim 2022’de Amasra maden kazasında kaybettiğimiz 42 emekçimize, 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ve bu sene kaybettiğimiz Sanatçı Özkan Uğur’u anarak geçireceğiz. Bu günlere Eskişehirlilerin büyük desteğiyle geldik. Ben hem vatandaşlarımıza hem de sponsorlarımıza teşekkür ediyorum. Tüm Eskişehirlileri sempozyuma davet ediyorum” dedi. Her yıl olduğu gibi yine birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak olan sempozyum bu yıl da dopdolu olacak. Hisarlar, Kılıçoğlu ve Espark’ın ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek. Sempozyum açılışı 4 Eylül Pazartesi günü saat 18.30’de Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı’nda yapıldı. Bu yılki sempozyuma ilk defa tamamı ülkemizden olmak üzere 20 sanatçı katılacak ve sanatçılar özel bir ortak eseri vücuda getirerek Cumhuriyetimizin 100. Yılı anısına kentimize armağan edecek.

129 SANATÇI 220 ESER
Bugüne kadar 129 sanatçının 220 eserini ortaya çıkardığı sempozyum bir yandan kentin uzun yıllara yayılı bu belleğini canlı tutmakta, diğer yandan da toprağın ve sanatın kolektif öyküsünü kent halkıyla paylaşmakta ve bu modern eserleri kente kazandırmakta. Düzenlenen sempozyumlarda pişmiş toprak; bilimsel, sanatsal ve sektörel olarak ele alındı ve bu alanlarda farklı faaliyetler gerçekleştirildi. Bir yandan kentin önemli kimliklerinden biri olan tuğla ve kiremit sektörü sahiplenilirken diğer yandan pişmiş toprağın sanatsal olarak değerlendirmesi ve bu alandaki bilimsel çalışmaların bir araya getirmesi gibi bir işlevi de üstlenmekte. Bu yılki sempozyumda da sanatseverlerin ilgisini çekecek; sergiler, konferanslar, konserler, yarışmalar, dans gösterileri yer alıyor.
BİRER ABİDEYE DÖNÜŞTÜ
Toprağın sanata dönüşümünde tüm safhaların kent halkınca izlendiği Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu kapsamında günümüze dek ulusal ve uluslararası sanatçıların yaptığı yüzlerce heykel kente kazandırıldı. Sempozyumda ortaya çıkan bu eserler kentin geçmişten geleceğe pişmiş toprak kültürünü yansıtan birer abideye dönüştü.  Eskişehir belki de yıllar sonra bu eserlerle sadece Türkiye’de değil, Dünya’da önemli bir marka haline geldi.  Sırf bu eserleri görmek için Eskişehir’e turistler geliyor.  Eskişehir adına böylesine önemli bir sempozyumun gerçekleşmesinden emeği geçen başta Başkan Ahmet Ataç olmak üzere tüm çalışanları kutluyorum.

BU YIL SEMPOZYUMA KATILACAK SANATÇILAR
Aysun Çölbayır, Candan Güngör, Dilek Alkan Özdemir, Emet Egemen Işık Aslan, Enver Güner, Gonca İlbeyi Demir, Hasan Başkırkan, Hasan Şahbaz, İlhan Marasalı, Mustafa Birol Batu, Nagehan Elibol, Pınar Baklan, Serap Erdoğan, Soner Pilge, Tuba Batu, Yasemin Yarol, Tevfik Türen, Leman Kalay, Birol Akalın, Ece Kaniskan, Deniz Onur Erman.
SPONSORLAR
Hisarlar, Kılıçoğlu, Espark, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi, Eskişehir Ticaret Borsası, Eskişehir Ticaret Odası, Vega, Özsoy İnşaat, Aydoğanlar İnşaat, Akelsa Enerji, Color Masterbatch, Özlem Grup, Cemil Nazlı, Alpata, Mountaın, Can Yapı Grup, Ata Döküm, Sultan, Capella Otel, Mehtap Elektrik, Honda Ufuk Otomotiv A.Ş, Ekin Organizasyon, Servo, Özdilek, Birollar Otomotiv, Ümit Hastaneleri, Turyap, Beril, Begiter, Ramada, Dublin, Rupa, Lıttle Kıtchen, Köşem, Bedri Usta, Bien, Questa, 7 Sanat, Nevada Coffee.