Çütre (Carpodacus erythrinus), İspinozgiller (Fringillidae) familyasından kalın gagalı, yuvarlak başlı bir ispinoz türüdür. Meşhur sistematikçi Pallas tarafından 1770 yılında Erythrina erythrina adıyla tanımlanmıştır.

 

Erkeğin başı, göğsü ve kuyruk sokumu oldukça parlak pembemsi kırmızı, kuyruğu koyu kahverengidir. Yanaklar açık gri kahverengi; kanatlar ve kuyruk tüyleri gri kahverengi dış kenarları ise pembe renktedir. Dişisi kahverengi ve hafifçe koyu çizgilidir.

Genellikle şehir merkezlerinin dışında, yerleşim yerlerin uzaklarında dağ eteklerinde yayılış gösterirler. Genel olarak bitkisel beslenseler de üreme döneminde böceklerle beslenirler. Göçmen bir tür olan Çütreler ülkemize Nisan-Mayıs ayı gibi gelip ağustos sonunda tekrardan Asya kıtasının güney ve doğusuna doğru göç ederler. Çütre ile Eskişehir’in yer yer ormanlık yer yer açıklık olan yüksek kesimlerinde de karşılaşmak mümkündür.

 Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN)’ e göre yaygın tür (LC) statüsündedir.

ŞAKRAK (Pyrrhula pyrrhula)

İspinoz familyasından olan Şakrak erkeğinin boyun yanaklar ve gövdesiyle birlikte alt tarafı açık pembemsi-turuncu, dişinin ise grimsi kahverengidir. Her iki cinsiyetinde de kalın siyah gagası vardır. Çoğunlukla çam ormanlarında bulunur. Ayrıca çalılıklar, parklar ve meyve bahçelerinde de görülebilir. Meyveler, tohumlar, böcekler ve örümceklerle beslenir. Genellikle tek eşlidir. Yıl boyunca ülkemizde bulunan göç etmeyen yerli bir kuş türümüzdür.

Çütreden ziyade şehir kenarlarındaki yoğun ağaçlık alanlarda özellikle kış mevsiminde görülme olasılığı daha fazladır. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN)’ e göre yaygın tür (LC) statüsündedir.

Kaynaklar: