Araştırma ve geliştirme (veya kısaca Ar-Ge) OECD tarafından, "bilgi dağarcığını artırmak amacıyla sistematik olarak sürdürülen yaratıcı çalışma ve bu bilginin yeni uygulamalar yaratmak için kullanılması" olarak tanımlanıyor. Araştırma ve geliştirmenin üç bölümü var:
1. Temel araştırma
2. Uygulamalı araştırma
3. Deneysel geliştirme.
Eskişehir İl, Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde Ar-Ge birimleri vardır. Bu birimlerde görev yapan liyakat sahibi personeller tarafından hazırlanan bilimsel projelerle öğrencilerin ve öğretmenlerin gelişimlerine katkı sunarlar.
"MİLLET UZAYA ÇIKIYOR BİZ NELERLE UĞRAŞIYORUZ"
Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Bölümü ‘Helva Sohbetleri Projesi’ni hayata geçirmiş. Cuma akşamları Milli İrade İlkokulu’nun Şark Köşesinde yapılan etkinlikte katılımcılar helva yiyip; şerbet ve kahve eşliğinde sohbet ediyor. Bu etkinliğin ilk konuğu Tepebaşı Kaymakamı Sadettin Yücel olmuş. İkincisinde de Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın ağırlanmış. Fotoğraflara baktığımızda bu etkinliklere şube müdürleri ve okul müdürleri davet edilmiş. Kaymakam Yücel’in katıldığı toplantıya kadın okul müdürleri çağrılmış. Paylaşılan fotoğraflarda; Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın’ın katıldığı son etkinliğe hiçbir kadın yönetici çağrılmamış, erkek erkek yapılmış gibi görünüyordu. 'Ya Müdür Sinan Aydın istememiş. Ya da onun kadınlara karşı alerjisi olduğunu bildikleri için Tepebaşı İlçe Milli Eğitim kadınlara davet etmemiş' diye düşündüm. Sonra etkinliğe katılan yöneticilerden birisi o toplantıda üç kadın okul müdürünün olduğunu söyledi. Onların olduğu fotoğrafların neden paylaşılmadığını bilmediğin söyledi. Şark köşesinde okul yöneticilerinin çoraplı fotoğrafları ve oturuş biçimleri hoş görüntü oluşturmamış. Ne diyeyim? “Millet uzaya çıkıyor. Biz nelerle uğraşıyoruz.” Gelişmiş ülkeler kendi yaptıkları uzay mekikleri, kendi geliştirdikleri teknolojileriyle uzayı keşfederken; biz neden hep boş işlerle uğraşmaya devam ediyoruz.
HURAFENİN BAŞ TACI YAPILDIĞI YILLARA ÖZLEM
Anlaşılan Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü; “Şerbet eşliğinde helva yiyip; ah Osmanlı” diye hayıflanıp; okul müdürlerinin ufkunu genişleteceğini düşünüyor. Kadınların bırakın seçme ve seçilme hiçbir haklarının olmadığı, 1450’de kurulan matbaanın ‘gavur icadı’ denilerek, 1727’ye kadar ülkeye sokulmadığı, bilimin değil, hurafenin baş tacı yapıldığı, o yıllara özlem duyarak Tepebaşı’ndaki okulları çağ atlatacağını sanıyor. Milli İrade Okulu'nun olduğu bina eskiden FETÖ okuluydu. 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında terör örgütünden alınıp; Eskişehir İl Milli Eğitim'e verilmişti. FETÖ'cülerin eskiden bu okulda 'Maklube Sohbetleri' yaptıkları anlatılır. Yıllar sonra aynı binada Cuma akşamları 'Helva Sohbetleri'nin yapılması bir hayli ilginç.
ESKİŞEHİR İL MİLLİ EĞİTİM'İN AR-GE'SİNİ YERLE BİR ETMİŞTİ
Peki bu projenin arkasında kim var? Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Şube Müdürü olarak geldiğinde “Rum Köyü Fethetmiş” muamelesi yaparak; buradaki Ar-Ge Bölümünü yerle bir etmiş olan Orhan Kemal Karakuş’un projesiymiş. Karakuş’un, 2018’de memleketi Çankırı’da yaptığı bir proje dikkatimi çekmişti. Bir anaokulunun bahçesinde Vosvos Kütüphane açmış. Ankara'da hurdalıktan satın alınarak Çankırı'ya getirilen vosvos, kütüphaneye dönüştürülerek Vilayetler Hizmet Birliği Anaokulu bahçesine yerleştirilmiş. Ben de bir yazımda; “Çankırı’da Vosvos Kütüphane açan Vekil Şube Müdürü Karakuş, umarım Eskişehir ARGE’yi de bir hurda vosvosa dönüştürmez” demiştim. Ama korktuğumuz başımıza geldi. Eskişehir İl Milli Eğitim’in en başarılı birimlerinden olan Ar-Ge’yi yerle bir ettti. Sonra asıl kadrosunun olduğu Tepebaşı ilçe Milli Eğitim’e gitmişti. Oscar Wilde “Kimi gittiği yeri mutlu eder, kimi de terk ettiği yeri” demiş. Sayın Karakuş, Eskişehir İl Milli Eğitim’deki görevini terk ederek veya ettirilerek; burada çalışanları sevindirdi. Karakuş’un sorumlu olduğu birimlerde çalışıp onun yönetim tarzından son derece rahatsız olan personeller arkasından teneke(!) çalarak onu çok mutlu şekilde uğurlamıştı. Karakuş’un olumsuzluk yönündeki performansından azalma olmamış. Anlaşılan Tepebaşı İlçe Milli Eğitim’in Ar-Ge personeli Karakuş yönetiminde “Çile Bülbülüm Çile” şarkısını söylemeye devam edecek.