Özgün bir enstrüman olarak hafızalara kazınmış neyi, bambaşka bir boyuta taşıyan, dünyaya tanıtan ve sevdiren başarılı bir Neyzen Bilgin Canaz Haberes Dergisi'nin 49’uncu sayısına konuk oldu.

Yazarımız Cem Aksu ile keyifli bir sohbet gerçekleştiren Bilgin Canaz; “Hayatın içindeki tüm etkileşimler bestelere yansıyor. Dolmayan şey taşmaz. Yaşadığımız ve yaşattığımız her şey bir etkileşimdir.  Ne kadar çok etkileşim varsa o kadar da beste çıkar” dedi.  

Bize kendinizden bahseder misiniz? Nerede doğdunuz? Nasıl bir ailede yetiştiniz? Çocukluğunuz nasıl geçti?
Çanakkale doğumluyum. Müzikle ilgisi olmayan bir ailede büyüdüm. 85-86 yıllarında kendi kendine ney çalmaya çalıştım, küçük abim bağlama çalardı. O yıllarda hoca ya da kaynak bulmak çok zordu. Ama heves ve merak olunca bir şekilde bir tolunu bulup başarıyorsunuz.

Ülkemizin en önemli ve başarılı ney sanatçılarından birisisiniz. Bu sazı neden seçtiniz? İlginiz var mıydı? Ya da yönlendirme mi oldu? Kimlerden etkilendiniz?
Benim çok sevdiğim bir söz vardır. ‘Bazı şeyler hayatta sizi seçer, siz de bazı şeyleri seçersiniz’ bir sebebi yok aslında. O yıllarda Ercan Irmak’tan çok etkilendim.

Ney sizin hayatınızda neleri ifade eder? Ayrıca hem Türk Müziğinde hem de dünya müziğinde yeri nedir? 
Hayatın bir anlamı ve bütünüdür ney benim için. Belli bir noktadan sonra ben ney oldum, ney ben oldu. Klasik Türk Müziğindeki yeri tartışılmaz dünya müziğinde yeni yeni kullanılmaya başladı. Dünya müziğinde Süleyman Ergüner, Aka Gündüz Kutbay ile daha dinlenir hale geldi.

Ney ile ilgilenen gençlere neler tavsiye edersiniz? Nasıl çalışmalılar?
Yeteneği var mı yok mu onun farkında olmalı, müzik kulağı olmalı. Bunu bir müzik eğitmeni tarafından tespit ettirmeli. Zamanı olmalı. Hangi müzik aletini çalarsanız çalın mutlaka bilimsel eğitim ile ilerlemelisiniz. Nota, nazariyat ve usul mutlaka öğrenilmeli. Bol bol dinlemeli. Ney sabır gerektiren bir sazdır. Beşbin senedir kendini yaşatan özel bir tasarımdır ney.

Bize bestelerinizden bahseder misiniz? Ağırlıklı olarak saz müziği mi bestelersiniz? 
Ufak ufak ezgiler yapıyorum, dünyanın dört bir yanına. Elektro müzik yapıyorum şu aralar. 

Beste yaparken sizi etkileyen şeyler nelerdir? Nelerden ilham alırsınız?
Hayatın içindeki tüm etkileşimler bestelere yansıyor. Dolmayan şey taşmaz. Yaşadığımız ve yaşattığımız her şey bir etkileşimdir.  Ne kadar çok etkileşim varsa o kadar da beste çıkar.  

Ney’in farklı sazlarla özellikle batı sazlarıyla uyumu nasıldır? Özellikle batı sazlarıyla olan konserlerinizde bunu nasıl sağlıyorsunuz?
Nerde ne zaman susacağını, ne zaman müziğe gireceğini biliyorsan hiçbir problem yok. Kendi şartlarını oluşturmak her zaman çok önemli. Farklı tarzlardaki müzik grupları ile müzik yolculuğunuzda size nasıl teklifler geliyor nasıl bir araya geliyorsunuz. İnsanlar sizi dinlemeye başlıyor size güveniyorlar bilinirlik de önemli. O zaman birçok farklı grupla müzik yapabilme şansı oluşuyor.

Zaman zaman Eskişehir’e konserlere geliyorsunuz. Şehrimiz ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Çok mutlu olduğum bir şehir. Ailemle de geliyor ve geziyorum, sevgili dostum Cem, senin de orda olman bize ayrıca mutluluk veriyor. Sanatsever Eskişehir dostlarına ve HaberEs okuyucularına sevgi ve selamlarımı iletiyorum.