Demokratik Sol Parti (DSP) eski Genel Başkanı, Zeki Sezer'den Yılmaz Büyükerşen ve Ahmet Ataç'a büyük övgü.

Demokratik Sol Parti (DSP) eski Genel Başkanı, Eskişehir’in Türk siyasetine kazandırdığı önemli isimlerinden birisi olan Zeki Sezer Haberes Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Aydıner’e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Zeki Sezer; “Değerli Belediye Başkanlarımız Yılmaz Hoca ve Ahmet Ataç Eskişehir'i parlayan yıldız haline getirmişler, değerine değer katmışlardır. Allah yollarını açık etsin” dedi.

Zeki Bey hayalinizde siyasete girmek ve merhum Bülent Ecevit sonrasında DSP Genel Başkanı olmak var mıydı? Siyasete nasıl girdiniz?

Siyaseti ilk gençlik yıllarımdan itibaren takip eder, okurdum. Bu  güncel siyasetin dışında felsefi, sosyolojik anlamında bir ilgiydi. Ancak rahmetli Ecevit 'i ayrı bir ilgiyle izlerdim. Tabii Atatürk' e ilgiyle birlikte. O yıllarda aktif siyaset aklımda yoktu. Ama oldu işte...

Sizi ileriki süreçte siyasette tekrar görebilecek miyiz?

Kişisel olarak aktif siyaseti noktaladım. Ancak, ülke her anlamda büyük olumsuzluklarla karşı karşıya. Bu kötü gidişe dur demeye katkı verebilecek bir noktada olunduğunda geri durmak haksızlık olur sanki.

2007 seçimleri öncesinde Cumhuriyet mitingleri yapıldı. CHP ile ittifak halinde bu seçimlere girdiniz. Neden bu seçimlerde CHP-DSP ittifakı hüsrana uğradı?

2007 seçimlerinde CHP-DSP işbirliği çok değerlidir. Her iki parti Türkiye'nin bugün geldiği kötü durumu o zaman görmüş ve buna dur diyebilmek için bu işbirliğini gerçekleştirdi. Ama o günün koşullarında ne yazık ki seçim sonuçları beklediğimiz gibi olmadı. Herhalde o günden bugün geleceğimiz olumsuz aşamayı topluma yeterince anlatamadık.

Merhum Ecevit ile uzun yıllar birlikte siyaset yaptınız. Zeki Sezer’in gözüyle Bülent Ecevit’i anlatır mısınız?

Rahmetli Ecevit 'i bir röportaj kapsamında anlatmak çok kolay değil. Onun yaptıkları, siyaset anlayışı, felsefesi, insani yanı Üniversitelerde araştırma konusu olacaktır diye inanıyorum. Ecevit çok iyi, toplumu, insanlığı düşünen, insan haklarını, doğayı vazgeçilmez gören biriydi. Çok okurdu. Felsefe, sanat, sosyoloji bilir takip ederdi. Son derecede yumuşak ama toplumun, ülkenin çıkarları, refahı huzuru konusunda kararlı bir duruşa sahipti. Şairdi. Halk adamı, aynı zamanda devlet adamıydı.

Sizce ilk seçimde AK Parti iktidarı ve Recep Tayyip Erdoğan gider mi? Altılı Millet İttifakını nasıl buluyorsunuz?

Kesinlikle inanıyorum ki ilk seçimde iktidar değişecektir. Altılı masayı çok değerli, yararlı ve doğru buluyorum. Ve inanıyorum ki bu birlikteliğe yeni katılımlar olacaktır. Örneğin DSP de orada olacaktır.

Şu anda Türkiye’nin en büyük sorunu nedir? Ülkemizin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Türkiye'nin başta eğitim, ekonomi, üretim, sosyal adalet, işsizlik, tarım ve demokrasi gibi konularda çok ve ağır sorunları var. Ama en önemli sorun bütün bu sorunları da doğuran 'tek adam' rejimidir. Türkiye bütün bunları aşacaktır. İnanıyorum ki geleceğimiz aydınlıktır.

Bir Eskişehirli olarak kentimizin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Eskişehir şimdiden çağdaş bir huzur şehridir. Her anlamda parıldayan Eskişehir'in geleceği inanıyorum ki daha da iyi olacaktır.

Yılmaz Büyükerşen ve Ahmet Ataç’ın Eskişehir’de hayata geçirdiği projelerle ilgili düşünceleriniz neler?

Değerli Belediye Başkanlarımız Yılmaz Hoca ve Ahmet Ataç Eskişehir'i parlayan yıldız haline getirmişler, değerine değer katmışlardır. Allah yollarını açık etsin.

Eskişehir’in Ankara’dan hak ettiği hizmetleri aldığını düşünüyor musunuz?

Ne yazık ki her konuda olduğu gibi Eskişehir 'e destek katkı konusunda da negatif ayrımcılık yapmaktadır.

Hayatınızın kırılma anı neydi?

Olumlu anlamda rahmetli Ecevit ile tanıştığım andır herhalde.