Söz ve müziği kendisine ait olan ‘Can Dadaş’ türküsüyle büyük beğeni toplayın Ülkü Eyupoğulları, Haberes Dergisi’nin 50'nci (Haziran 2024) sayısına konuk oldu.

Genel Yayın Yönetmenimiz Ayhan Aydıner ile müzik dolu sohbet eden Eyupoğulları; “Kıyafetler ve sahne kostümleri gerçekten ciddi bütçeler istiyor. Bundan dolayı evime makinalar alıp kendi kostümlerimi tasarlayıp, dikmeyi daha uygun buldum. Tabii zaman zaman satın aldığım da oluyor ama genelde almamaya çalışıyorum” dedi.

Merhaba Ülkü Hanım. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Nasıl bir çocukluk geçirdiniz?

Ülkü Eyupoğulları, Emniyet mensubu olan babasının görevi nedeniyle Sivas’ta dünyaya geldi. Aslen Erzurumluyum. Babamın görevi nedeniyle birçok ilde ikamet ettim. Çok kardeş olmuş olmanın avantajı ile tabii ki neşeli bir çocukluk geçirdim. Kardeşlerimizle yaş farklarımızın da çok fazla olmamasından dolayı beraber güzel bir çocukluk yaşadık. Açıkçası çok kardeş olmak gerçekten müthiş bir avantaj müthiş bir duygu. Çünkü bizler birbirimize çok bağlıyız

Müziğe ilginiz ne zaman başladı?

Müziğe ilgim çocukken babam amcam ve halalarımın bağlama çalıp türküler okumalarını dinleyip izlerken başladı. Eğitim hayatım boyunca da müzik serüvenim devam etti. Okulda müzik yarışmalarında aldığım derecelerle dikkatleri çektim.  2012, yılında Emniyet Teşkilatının başarılı mensubu olan babamı trafik kazası sonucu kaybettim. Manevi ağabeyim olan aynı zamanda hemşerim İbrahim Erkal’ın desteğiyle İstanbul Maltepe Musiki okulunda eğitime devam ettim. Yayın ve yapımcılığını üstlendiğim birçok televizyon kanalında programlar yaparak aileme destek olmaya başladım. 2016 Temmuz ayında ilk albümümü piyasaya çıkardım. 2018 yılında Hazal’ım isimli bir single daha yaptım.  2019’da da Seyhan Müzik etiketiyle yepyeni bir çalışma ile yeniden müzik dünyasına merhaba dedim. Söz müziği Tugay Ören’e aranjesi Suat Sakarya’ya ait olan şarkının klip yönetmenliğini Ahmet Can Tekin üstlendi. Yapmış olduğum bu eserin gelirini şehit çocuklarının eğitimine katkı için bağışta bulundum. 2021 yılında ‘İmkansızım’ ve ‘Alacağım’ isimli iki eseri daha sevenlerimin beğenisine sundum.  2023 yılında ise anonim eser olan ‘Tak Tak’ İsimli türküye yeni bir soluk getirdim.

Önümüzdeki günlerde yeni bir klip ve albüm var mı?

Söz ve müziği bana ait olan yepyeni 3 eserimi sevenleriyle buluşturacak olmanın heyecanı ile çalışmalarıma devam ediyorum.  Yine sözü müziği bana ait,  Aranjesini Ayhan AK’ın yaptığı ‘Can Dadaşım’ adlı türkü daha piyasa çıkmadan dillere pelesenk oldu. Erzurum’un Kurtuluşunun 106. Yıl dönümü etkinliklerinde sahne aldım. Can Dadaşım türküsünü böyle önemli bir günde hemşerilerimle birlikte okumanın haklı gururunu yaşadım.  Can Dadaşım, türküsünü yakın zamanda da memleketim Erzurum’da tarihi mekanlarda çekimler yaparak güzel bir klip ile taçlandıracağım.

 

Müzik yaşamınızda bir idolünüz var mı?

Müzik sektöründe çok beğendiğim sanatçı dostlarım büyüklerimiz elbette ki var. Bunların isimlerini şu an saymakla bitiremem. Fakat en çok takdir ettiğim bir isim var. Her zaman kendini yenilemeyebilen tam anlamıyla donanımlı Ajda Pekkan tek geçerim bu anlamda. Bu da tabi hayranlık, kesinlikle onun gibi hiçbir zaman olamayız. Zaten aynı kategoride de değiliz. Sadece takdir ettiğim tek Türk kadın süperstar olduğundan dolayı büyük bir hayranlığım var kendisine

Türk müzik sektörünü nasıl görüyorsunuz? Sizce en büyük sorun ne?

Ülkemizde sanata ve kültüre gereken değerin ve önemin verilmediğini düşünüyorum. Bu benim şahsi düşüncem.

 Sizce Gençler, Türk müziğine ilgili mi?

Son yıllarda çok başarılı sanatçı dostlarımız var. Gençlerimiz de dikkatli bir şekilde bu sanatçı dostlarımızı tabii ki takip ediyorlar. gençlerimizin bu anlamda da gereken ilgiyi de gösterdiklerini düşünüyorum

Kendi kostümlerinizi kendiniz dikiyorsunuz. Bu konudaki yeteneğiniz doğuştan mı?

Annem kendisine ve kardeşlerime kıyafetler dikerek, hatta sipariş üzerine de kişiye özel kıyafetler dikerek, evimizin geçimine destek olurdu. Bu konuda annemi örnek aldım. Memur bir ailenin evladıyım sonuçta biz yedi kardeşiz tabi birisini Covidden kaybettik. Şu anda altı kardeşiz.  Annemiz zaten bize bu işi çocukken öğretti. Tekstilde çalıştım. Tekstile girdiğimde zaten dikiş nakışı biliyordum. Tekstilde de bunlar pekişti. Kıyafetler ve sahne kostümleri gerçekten ciddi bütçeler istiyor. Bundan dolayı evime makinalar alıp kendi kostümlerimi tasarlayıp, dikmeyi daha uygun buldum. Tabii zaman zaman satın aldığım da oluyor ama genelde almamaya çalışıyorum. Hani derler ya ‘işi olan işiyle boş insanda kişiyle uğraşırmış.’ Bizler her zaman çalışmayı üretmeyi öğrendik atalarımızdan. Ben de naçizane gücümün yettiğince boş durmamaya çalışıyorum. Çantalar örüyorum. İşleme yapıyorum. Bunların tasarlaması da kendim yapıyorum. Dostlarıma hediyeler gönderiyorum. Şimdilik kostüm dikme konusunda her hangi bir ticari kazanç düşünmüyorum.

Konserlerde yaşadığınız en ilginç sahne deneyimi veya bir anınızı anlatır mısınız?

Yaşadığım ilginç olay mı desek artık ne desek bilmiyorum ama konserimde eserin sözlerini unutup halka söylettirmiştim. Sonra hadi hep beraber okuyalım dedikten sonra hatırlayıp ondan sonra esere devam etmişliğim vardır. Sanırım bu da 20 bin kişinin karşısında olmaktan kaynaklanan bir heyecandan dolayı oldu.

Eskişehir’i nasıl buluyorsunuz? Eskişehir’de bir konser planınız var mı?

Yakın zamanda Eskişehir’de güzel bir klip çektik. Akabinde de yaz bitmeden hareketli çok güzel iki esere daha yine Eskişehir’de klip çekmeyi planlıyoruz. Söz müziği yine kendime ait olan eserler. Bu anlamda da çok heyecanlıyım. Bunun yanı sıra Eskişehir‘i tabii ki çok seviyorum. Benim daha evveliyatımda da 17 sene boyunca Eskişehir’de ikamet etmişliğim var. 13 yıl İstanbul’da kaldıktan sonra tekrardan Eskişehir’e geldim. Tabii ki bir ayağım İstanbul’da mecburen hatta Türkiye’nin birçok ilinde diyebiliriz. Yurt içi, yurt dışı programlarımız oluyor. Eskişehir‘i seviyorum. Burada da tabii ki konser planlarımız var. Bunları da hayata geçirdiğimiz zaman tabii ki ilk önce sizlerle paylaşacağımın sözünü de burada vermiş olayım.