Demokratik Sol Parti (DSP) Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Garip Yıldırım, Haberes’e projelerini anlattı.

Haberes Medya Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Aydıner’e özel açıklamalarda bulunan Yıldırım; Odunpazarı’nın ön önemli sorunlarının temizlik ve kentsel dönüşüm olduğunu söyledi.

 Neden Odunpazarı Belediye Başkanlığı? Odunpazarı Bölgesinin sizin için farklı bir anlamı mı var?

DSP Odunpazarı Belediye Başkan Adayı olmamın özel bir nedeni bulunmamaktadır. Çünkü 25 yıldır Odunpazarında ikamet etmekteyim. Bölgeyi çok iyi tanımaktadır.

Belediyecilik anlayışınız nedir?

Her alanda kent yönetimlerinde bilimsel düşünceyi egemen kılmak "bilime ve akla dayalı düzeni"  kurmak, bilimsel rehberliğinde yerel kalkınmayı sağlamaktır. İnsan onuruna yakışan alabildiğine temiz,  alabildiğine sağlıklı ve gelişmiş bir kent yaratmaktır.

Sizce bugün Odunpazarı Belediyesi doğru yönetiliyor mu?

Odunpazarı Belediyesinde yönetimle ilgili bir takım sorunların olduğu gerek basında gerekse farklı ortamlarda dile getirildiği duyulmaktadır.

Sizce Odunpazarı’nın en büyük sorunu nedir?

Odunpazarı’nda önemli sorunların başında temizlik ve kentsel dönüşüm konusu gelmektedir. Kentsel dönüşüm (Gündoğdu,  Karapınar, Küçük Sanayi Sitesi) özellikle üç bölgede ciddi anlamda mağduriyetlere sebep olmuştur. Bu konunun acilen çözülmesi gerekir.

Odunpazarı’nda yapmayı düşündüğünüz projeleri anlatır mısınız?

Odunpazarı’nda yapmayı düşündüğümüz en önemli projelerin başında Kızılinler termal suyunun değerlendirilmesi ve kente katma değer sağlaması için proje yapılması gelmektedir. Kırsalda yaşayan ve zirai faaliyetlerde bulunan çiftçilerimize üretimin artırılması için her türlü destek ve katkıyı vermek. Örneğin dronla gübreleme ve ilaçlama desteğinin verilmesi. Üretimin durduğu tarım ve hayvancılığın yok edildiği bir toplumda şehirlere göç sonucunda oluşan sosyal ve kültürel uyumsuzluklar ve beraberinde aile içi kavga ve şiddet olaylarının arttığı izlenmektedir. Bu nedenle köylerde başlamak üzere üretimi arttıran kentlerde işsizliği önleyen yeni sistemlerin kurulmasıdır.

Odunpazarı ve Eskişehir’in geleceğini nasıl görüyorsunuz?  Sizce Eskişehir’in en büyük sorunu ne?

Mevcut imar planı sisteminin kentimizin kalkınmasına, gelişmesine doğrudan katkısı olmamıştır. Bugünkü uygulama belirli zümrelere rant sağlamaya, spekülasyona imkan veriyor. Bu planlama modeli halk için uygun bir yaklaşım değildir.

Bu nedenle halkın doğrudan yönetimde yer aldığı, denetleyebildiği, katkı yaptığı, sadece "sakini" değil aynı zamanda "sahibi" olduğu şeffaf kentler yaratılmalıdır.