İstanbul’da 19 Haziran 2006’da kurulan Eskişehirli Yönetici ve İş Adamları Derneği’nin (ESYIAD) Kurucu Başkanı Orhan Barda Haberes’in Haziran 2022 (26'ncı) sayısının konuğu oldu.

Aynı zamanda İstanbul’da Kıyı Emniyeti Genel Müdür Yardımcılığı görevini de üstlenen Barda, Haberes Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Aydıner ile keyifli sohbet gerçekleştirdi. Barda; “Eskişehir kenetlenmeli birlik olmalı ve İktidar muhalefet ayrımı yapmadan Eskişehir’in sorunları için ortak akıl çerçevesinde hareket etmeli” dedi.

İstanbul’da Eskişehirli Yönetici ve İş Adamları Derneği’ni kurdunuz. Dernek nasıl kuruldu? Kurulmasındaki amaç neydi? Eskişehirli olmayanlar üye olabiliyor mu?

-İstanbul Eskişehirli Yönetici ve İşadamları Derneği; bir grup Eskişehirli arkadaş İstanbul’da her ayın 26’ncı günü akşam yemeğinde toplanıp sohbet ediyorduk.  İlk önceleri üç kişi ile başladık üç ay sonunda 50 kişi olduk. Dördüncü ayda 180 kişiydik.  Konu sadece Eskişehir ve Eskişehirspor ile ilgili yaşanan anlar oluyordu. Bu sohbetin anlamı gurbette Eskişehir’i konuşmak bizler için çok keyifli idi.  Tabii kalabalık olunca 350-400 kişileri bulunca çok ses getirdi bu toplantılarımız.  Ancak her ay toplantı yapılacak yer problemleri oluşmaya başladı  bizde arkadaşlarımızla toplanıp durum değerlendirmesi yaparak dernekleşme yoluna gitme kararı aldık. Derneğimizi Eskişehirspor’umuzun kuruluş günü olan 19 Haziran 2006 Tarihinde  gerçekleştirdik. Amacımız Eskişehirli olup İstanbul’da çalışan, yaşayan hemşerilerimizi bir araya getirerek tanışmalarını sağlamak beraber iş yapmalarına yardımcı olmak idi. Eskişehirlilerin yanında Eskişehir’de doğmamış veya Eskişehir ile bağı olmayan ancak yüreğinde Eskişehir ve Eskişehirspor sevgisi olan herkes bizim hemşerimizdir.

Üye sayınız ne kadar? Hangi sektörler daha ağırlıklı. Üyelerinize hangi hizmetleri sunuyorsunuz?

Üye sayımız şu anda 800 civarında ancak iletişimde olduğumuz İstanbul’da yaşayan 2300 hemşerimizle irtibat halindeyiz. Serbest Meslek, kamuda çalışan ve emekli olan her meslek grubundan üyelerimiz bulunmaktadır.

Başkanlığınız döneminde dernek olarak yaptığınız çalışmalar ve projelerle ilgili bilgi verir misiniz?

Dernek olarak öncelikle hemşerilerimizin iyi ve kötü günlerinde yanlarında olmak onların İstanbul Metropolünde yalnız olmadıklarını hissettirmek ve Eskişehir’den İstanbul’a gelen hemşerilerimizin dertlerine derman olabilmek hedefimiz ve kuruluş amacımızdır.  Proje olarak da inşallah en kısa zamanda İstanbul’da Odunpazarı Evlerinin bir benzerini burada inşa ederek Eskişehir Evi olarak hizmet vermesini sağlamak istiyoruz. Bu evin girişinde İstanbul’da yaşamış ve büyük hizmetler vermiş Hızır Reis, Aziz Mahmut Hüdai Hazretleri,  İstanbul Vali ve Belediye Başkanlığı yapan Fahrettin Kerim Gökay gibi büyüklerimizin balmumundan heykellerini yaptırarak unutulmamalarını sağlamak istiyoruz.

İstanbul’da yaşayan Eskişehirli yönetici ve işadamlarının en büyük sorunu nedir?

İstanbul’da yaşayan Eskişehirlilerin en büyük sorunu bir araya gelmek ve zaman. Şöyle ki üyelerimiz çok yoğun ve hızlı tempo içinde çalışıyorlar toplanmak ciddi bir problem. Çünkü her zaman üyelerimizin bir kısmı yurt dışında, il dışında oldukları için bunu organize etmek oldukça zor oluyor.

İstanbul’da Eskişehir lobisi güçlü mü?

İstanbul’da bulunan diğer lobilere baktığımızda güçlüyüz demek pek mümkün değil.  Ancak daha önceleri özellikle iş insanları tarafından olmayan birliktelik şimdilerde çok önemli bir yol kat etmiştir ve eminim ki her geçen gün daha da güçlenerek büyüyecektir.

 İstanbul’dan Eskişehir’i nasıl görüyorsunuz?

İstanbul’dan Eskişehir’i çok özlüyoruz ve inanın Eskişehir adının hangi şekilde olursa olsun olumsuz bir olayla anılması bizleri çok üzüyor. Bunun yanında olumlu bir şekilde Eskişehir isminin geçmesinden gurur duyuyoruz. Eskişehirliler birlik ve beraberliklerini kaybetmedikçe her alanda daha başarılı olacağımıza inanıyoruz.

Sizce Eskişehir nasıl bir kent olmalı? (Üniversite-sanayi-turizm) Kentin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Bizce Eskişehir kenetlenmeli birlik olmalı ve İktidar muhalefet ayrımı yapmadan Eskişehir’in sorunları için ortak akıl çerçevesinde hareket etmeli.

İstanbul’da Kıyı Emniyeti Genel Müdür Yardımcılığı gibi önemli bir görevi de üstleniyorsunuz? Kıyı Emniyeti ve buradaki görevinizle ilgili bilgi verir misiniz?

Ben çalışma hayatıma 1982 Yılında Eskişehir’de Savaş Özaydemir’in yanında Endel Elektrik’te başladım ve 8 Yıl TÜLOMSAş’da çeşitli görevlerde bulundum. 1997 yılından itibaren de Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nde çalışmaktayım. Şu andaki görevim Genel Müdür Yardımcılığı. Bir Denizci kuruluşta nasıl oluyor da deniz ile ilgisi olmayan şehirden bir yönetici oluyor soruları ile karşılaşıyoruz. Ancak Türk sivil ve askeri bahriyesinde çalışan Eskişehirli sayısı oldukça fazladır ve onların birlik beraberliği, hemşericilik yapıları oldukça sağlamdır. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü kamu kuruluşudur. Başlıca görevleri Türk Boğazı Bölgelerinde ve ulusal deniz sahalarımızda Kurtarma, Römorkör, Kılavuzluk, Deniz ve Hava Haberleşmesi yapmak, Deniz Fenerler otoritesi olarak Deniz fenerlerimizin işler halde bulunmasını sağlamak ve ülke güvenliği için çalışmaktır diye söyleyebiliriz.

Orhan Barda’nın hayatındaki kırılma anı neydi?

Orhan Barda’nın kırılma anı Eskişehirli oluşudur.

Hiç keşkeleriniz oldu mu?  Ya da iyi ki yaptım dedikleriniz

Tabi ki keşkelerimiz oluyor ve onlardan ders çıkaramazsak daima geri gider bataklığın içine saplanırız.  İyi yaptım dediklerimde ben buna Allah’ımın bana verdiği bir lütuf olarak görüyorum ve şükrediyorum. İyi bir aile,  iyi bir eş. Dededen, babadan ve tüm ailemden miras kalan ve hiç bitmeyecek olan Eskişehirspor sevgisi.

Üyelerinize ve Eskişehirlilere son bir mesajınız var mı?

Hepimiz Eskişehirspor’a destek olmalıyız. İnanın ki Eskişehirspor küme düştüğünde bir spor kulübü küme düşmüyor o şehrin tümü küme düşüyor, şehir düşüyor.  Tüm hemşerilerimize İstanbul’dan selam, sevgi ve saygılarımızı gönderiyoruz.