Yeşilçam’ın Arap Bacı’sının oğlu, Türk Sanat Müziği Sanatçısı ve Tiyatrocu İbrahim Şirin, Haberes Dergisi’nin 45'nci sayısına konuk oldu.

Yazarımız Cem Aksu ile keyifli bir röportaj gerçekleştiren Şirin; “Maalesef Türk müziğimiz hak ettiği yerde değil. Çünkü kültür yozlaşması had safhada. Bu sebeple de gençlerin Türk müziğine ilgisi hemen hemen hiç yok gibi" dedi.

Bize kendinizden bahseder misiniz? Nerede doğdunuz? Nasıl bir ailede yetiştiniz? Çocukluğunuz nasıl geçti?

Manisa’da dünyaya geldim. Sanatçı bir ailenin içinde yetiştim. Çocukluğum çok güzel geçti. Sanat ve birbirinden değerli sanatçılarla geçti.

 

Türk tiyatrosunun çok önemli sanatçılarından Dursune Şirin’in de oğlusunuz aynı zamanda. Bu sizin sanat hayatınıza neler kattı? Oyunculuğa olan ilginizin esas sebebi diyebilir miyiz? Nerede ve kimlerle başladınız tiyatroya? İlk hangi oyunda rol aldınız?

Dursune Şirin’in oğlu olmak tabii ki bana çok büyük bir avantaj sağladı Oyunculuğa olan ilgi ve sevgimin esas sebebidir. İlk tiyatroya 1970 yılında Engin Cezzar-Gülriz Sururi tiyatrosunda başladım. İlk oyunum aynı anda dünya prodüksiyon ‘HAIR’ müzikaliydi. Füsun Önal ve Neco gibi değerli oyuncularla oynadım. 1972’de Altan Erbulak- Metin Serezli tiyatrosu. 1986 İstanbul Büyükşehir Belediyesi şehir tiyatrolarında oynadım.

 

Ülkemizin sevilen bir Türk Sanat Müziği sanatçısısınız. Müziğe nasıl başladınız? TSM’ye ilginiz nasıl şekillendi?

1966 yılında Türk Halk Müziği ile Nida Tüfekçi ve Neriman Altındağ Tüfekçi ile başladım. Daha sonra İstanbul Belediye konservatuvarı klasik batı müziğine oradan da Türk Sanat Müziğine geçtim. 1978 yılında TRT İstanbul Radyo sınavını kazandım. 1981’de İstanbul Belediye Konservatuvarında öğretim elemanı olarak görev yaptım.

Amatör koroların Türk müziğine katkıları ne şekildedir? Amatör korolar ile ilgili yorumlarınızı paylaşır mısınız?

Amatör koroların Türk Müziğine katkısı elbette çok büyük. İşin ehlinde olan şeflerle çalışmak mutlaka çok daha önemli.

Türk Müziği sizce hak ettiği yerde mi? Özellikle genç neslin ilgisi ne şekilde? Kendi koro gruplarınızda genç seslere nasıl destek oluyorsunuz?

Maalesef Türk müziğimiz hak ettiği yerde değil. Çünkü kültür yozlaşması had safhada. Bu sebeple de gençlerin Türk müziğine ilgisi hemen hemen hiç yok gibi.

 

Tiyatronun sizin hayatınızdaki etkisi nedir? Şimdilerde sahneye koyduğunuz bir oyun var mı?

Tiyatro bütün sanatların anası bence. Benim hayatımdaki etkisi ise çok büyük.

Türk Sanat Müziği adına hali hazırda devam eden çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Benim yazdığım ‘Şiirlerle Şarkılarla Yahya Kemal’ projem önümüzdeki dönemde şehir tiyatrolarında sahnelenecek. Bunun çalışması tüm hızıyla devam ediyor. Ayrıca şefliklerini yaptığım koro ve konser çalışmalarımız da devam ediyor.

Eskişehir’e hiç geldiniz mi? Neler söylemek istersiniz şehrimizle ilgili?

Eskişehir’e birçok defalar geldim. Eskişehir çok önemli bir sanat ve kültür şehri. Buradan Eskişehir’e ve Eskişehirli sanatseverlere sevgi ve saygılarımı gönderiyorum.