Seyitgazi’nin başarılı Belediye Başkanı Uğur Tepe, Haberes Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Aydıner’e hayata geçirdiği projeleri gezdirerek, hedeflerini anlattı.

“Sevdamız Seyitgazi’ diyen Uğur Tepe; “2019’dan bu yana birlik ve beraberlik için bu görevi ifa ettiğimizi ifade ediyoruz, kimseyi ayırt etmeden hizmet verdik ve vermeye devam edeceğiz. Önceliğimiz  halkımızın menfaatleri doğrultusunda hizmet etmektir. Bizler aynı topraklarda yetişmiş aynı sofranın etrafında yer almış insanlarız” dedi.

 2019’da ilk seçildiğinizde nasıl bir belediye aldınız? O günden bugüne nasıl gelindi? Seyitgazi’deki bu gelişimi anlatır mısınız?

Öncelikle daha önceki dönemlerde ilçemize hizmet eden değerli Başkanlarımıza verdikleri hizmetler için bir kez daha teşekkür ediyorum. Göreve geldiğimizde önceliğimiz doğru yönetim şeklini ortaya koyarak mali disiplin ile borç yükünü kontrol altına almak oldu. Bu süreçte tasarruf tedbirlerinde de olsak tüm personelimizin maaşını zamanında ödedik ve belediyemizin asli işlerini aksatmadık. Belediyemize ait olan marangozhanemizi aktifleştirerek kendi üretimimizi yapmaya başladık. Böylelikle mahallelerimizde ihtiyaç duyduğumuz bank, kamelya, köpek kulübesi gibi ihtiyaçlarımızın teminini ‘kendi kendine yetebilen belediye’ anlayışıyla çözümlemiş olduk.

Özellikle gençlerimize ve hemşerilerimize spor ve sporsal faaliyetler konularında hizmet vermek adına, atıl durumda bulunan spor sahalarımızdaki çalışmaları tamamladık, aktif olarak kullanıma açtık. Bununla birlikte 51 mahallemizin neredeyse tamamında yeşil alan kapasitesini artırarak parklar kurduk ve çocuklarımız için oyun parkları hazırladık.

Kırka mahallemizde bulunan akaryakıt istasyonumuzu A’dan Z’ye yeniledik ve kullanıma açtık. Belediye gelirimizi ciddi bir oranda buradaki akaryakıt istasyonumuzdan sağlıyoruz.

Seyitgazi konumu ve 10 bin yıllık tarihiyle medeniyetlerin merkezi olarak değerlendirebileceğimiz kadim bir ilçedir. Bu nedenle yerli ve yabancı pek çok turiste ev sahipliği yapıyor. Seyitgazi’mizin görünürlüğünü arttırmak asli görevlerimizden birisidir. Hem ilçemiz hem de ziyaretçilerimizin keyifle hizmet alabileceği projeler tasarlayarak hayata geçirdik. Bu projeleri hazırlarken Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin, Bilecik-Bursa-Eskişehir Kalkınma Ajanslarının ayni ve hibe desteklerini de aldık.

1 Eylül Seyit Battal Gazi’yi Anma ve Seyitgazi’nin Düşman İşgalinden Kurtulma Günü etkinliklerimizi festival havasında düzenleyerek sadece hemşerilerimize özgü olarak değil yerele ve hatta globale hitap etmeye çalıştık. Türkiye’nin değerli sanatçılarını Seyitgazi’mize getirerek hem hemşerilerimize hem de civar illerimizdeki vatandaşlarımıza coşku dolu konser etkinlikleri düzenledik. Etkinliklerimize 15-20 bin vatandaşımızın katılım sağladığını gururla söyleyebilirim.

Tarım ve Hayvancılık açısından elverişli bir coğrafyaya sahibiz. Bu konularda ilçemizi geliştirerek öncü bir bölge haline getirmek için yola çıkmıştık. Eskişehir Büyükşehir Belediyemiz ve Değerli Başkanımız Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen öncülüğünde imzaladığımız protokol sonrasında 250 küçükbaş hayvan ile başladığımız çiftliğimizi 2020 yılının son aylarında kurduk.  Böylelikle bölgemizdeki hayvancılık ile ilgilenen hemşerilerimize örnek teşkil edecek bir projemizi gerçekleştirmiş olduk. Şu an güncel küçükbaş hayvan sayımız 750. Seyitgazi Belediyesi olarak yetiştirdiğimiz hayvanlarımızdan 250 tanesini (9 koyun 1 koç) dağıtım için taleplerimizi topladık ve en kısa zamanda hayvancılığı yaygınlaştırmak ve teşvik etmek amacıyla ihtiyaç sahipleriyle buluşturacağız. Buradaki hayvanlarımızın yem ihtiyaçlarını yine daha önceki dönemlerde atıl olan yaklaşık 500 dekarlık tarım arazilerimi ekerek karşılıyoruz.

2022 yılı BEBKA Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında yazmış olduğumuz Seyitgazi’de Kırsal Turizmin Geliştirilmesi ‘Taşlık Çiftlik Köy’ projesi ajans tarafından başarılı seçilip 1 milyon 155 bin liralık hibe almaya hak kazandı. Bu doğrultuda gerekli çalışmalarımızı tamamlayarak çiftlik turizmi modelini hayata geçirdik. Proje kapsamında; ilçe vatandaşlarımızın yaşam biçimini, kültürel değerlerini dikkate alarak bölgemizde var olan turizm uygulamalarını geliştirmek ve yerel halkımızın bu faaliyetlere katılımını sağlayarak kırsal alanda yeni ekonomik etkinlikler oluşturduk, dede-torun hobi bahçeleri kurarak burada 1.ve 3. neslin kuşaklar arası bilgi paylaşımı yapmasını ve kendi parsellerinde bostanlarını keyifle yetiştirmelerini sağladık, yerli-yabancı turistlerle yöre halkımız arasında doğrudan ilişki kurulmasını sağlayarak tüketici ve üretici faaliyetlerinde deneyim ve bilgi paylaşımlarının yapılmasını sağladık. Şu an bölgemizdeki tek çilek bahçesi bize ait ve Taşlık Çiftlik Köy’de hizmet veriyor. En son 11 Kasım’da yüzlerce kişinin katılımıyla ‘Pekmez Şenliği’ gerçekleştirdik. Buraya gelen misafirlerimiz şifa deposu olan pekmezin, pancardan pekmez olana kadar ki tüm adımlarını gözlemleme ve deneyimleme fırsatını yakaladılar. Köy fırınımızdan tazecik çıkan pide ve ekmeklerini aldılar. Akşam saatlerindeki canlı müzik dinletisiyle eğlenerek keyifli bir gün yaşadılar. Misafirlerimizin yüzündeki mutluluk ve geri dönüşleri yaptığımız projede başarıya ulaştığımızı bir kez daha kanıtladı.

İlçe merkezimizdeki Cumhuriyet Alanı’nı yeniledik ve çok daha kullanışlı hale getirdik. 2022 yılı 1 Eylül Seyitgazi’nin Kurtuluş Günü’nde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen Hocamızın da katılımı ile açılışını gerçekleştirdik.

Belediyemize ait olan ve daha öncesinde kirada olan Santral Park tesisimizin sözleşmesinin bitmesiyle Seyitgazi Belediyesi olarak işletmek adına gerekli çalışmaları başlattık. 2023 yılı itibariyle ‘Seyitgazi Belediyesi Frig Vadisi Santral Park Tesisi’ olarak hizmete açtık. Çeşitli etkinliklere ve kamplara ev sahipliği yapan tesisimiz Haziran-Kasım ayları arasında ortalama 1000 kişiyi ağırladı.

Yönetim anlayışımızdan yola çıkarak birçok kurs ve etkinlikler düzenledik. Pandemi sürecinde birtakım aksaklıklar yaşamış olsak ta; çocuklarımıza yüzme eğitimi, temel derslerde branş eğitimleri, kadınlarımıza hijyen eğitimi, takı ve örgü kursları düzenledik. Tiyatro ve açık hava sineması etkinlikleri düzenleyerek halkımızı ve çocuklarımızı görsel sanatlarla buluşturduk. İlçe merkezimiz ve mahallelerimizdeki kadınlarımıza Frig Vadisi Turları düzenledik. Bu gezi planına belediyemize ait olan işletmeleri ve turistik alanları da dahil ettik.

Yöremize özgü yiyeceklerin coğrafi işaretlenmesinin önemini kadınlarımıza gösterebilmek için Eskişehir’de düzenlenen Gastronomi Platformuna, yöresel lezzetlerimizle katılım sağladık.

Eğitim merkezleri, kütüphane kurulması gibi projelerimizi tamamlayarak hizmete açtık. Kırka’da geçen ay açtığımız kütüphane ve eğitim merkezimize Şehitler Kütüphanesi ismini verdik.

Hemşerilerimize çevre bilincini oluşturarak doğaya ve ekonomimize katkı sağlayacak sıfır atık yönetim planımızı hazırladık ve sertifikamızı aldık. ‘Geri Dönüşüme At, Doğa’ya Can Kat’ sloganı ile geri dönüşüm ekipmanlarını kısa sürede ilçemize kazandırdık.

Seyitgazi-Kırka karayolunun ki bu yola Ölüm Yolu da diyoruz bir çok ölümlü kazaya sebep olduğunu biliyoruz. Başkanlığa geldiğimden bu yana bu yolun yapımı için gerekli yatırımların gelmesi hususunda ciddi mücadeleler verdik ve sonunda yatırım planına aldırdık.

Seyitgazi’nin en büyük sorunlarından biri olan doğalgaz projesi için gerekli görüşmeleri yaparak sürecin hızlanmasına yönelik tüm süreçlerde büyük mücadeleler verdik. Sonunda bizim çabamız, vekillerimizin de desteğiyle doğalgaz hattı kazı çalışması başladı. En kısa süreçte Seyitgazi’deki tüm haneler doğalgaz ile buluşacak.

Tabi ki belediyemizin asli görevlerini de aksatmadık. İlçe merkezimiz ve mahallelerimizin ihtiyaç analizlerini yaptık, gelen talepleri değerlendirdik. Bu değerlendirmeler doğrultusunda alt yapı ve üst yapı projelerimizi uyguladık. İlçe merkezimiz ve mahallerimiz dahil toplamda 450.000 m2 kilitli parke taşı döşedik.

Başkanlığınız döneminde çok güzel projeleri hayata geçirdiniz. Bunların arasında en çok ‘İyi ki bunu yaptım’ dediğiniz projeyi açıklar mısınız?

Hayata geçirdiğimiz projelerle alakalı her zaman Seyitgazi ve Seyitgazilinin menfaatini gözettik. Bu yüzden tüm projelerimiz bizler için çok kıymetli.

Sizce Seyitgazi’nin en büyük sorunu nedir?

Sit alanı, imar planı ve doğalgaz olarak söyleyebilirim. Her üç konuda da çözüm odaklı çalışmalar yürütüyoruz. Doğalgaz ile alakalı doğalgaz hattı kazı çalışmaları başladı. İmar planı ve sit alanı ile ilgili de güzel gelişmeler kat ettik.

İlçemiz 2020 yılı öncesinde ciddi bir su problemi ile karşı karşıyaydı. Bu konuyla alakalı gerekli görüşmeleri sağladık ve bağlantıları kurduk. ESKİ tarafından yapılan sondaj çalışmaları ile ilçemizin bu problemi de büyük ölçüde ortadan kalktı.

Siz aynı zamanda eğitimcisiniz. Seyitgazi’nin eğitim anlamında eksikleri neler?

İlçemizde; taşımalı eğitim, köy okullarının kapatılması, teknolojik alt yapı sorunları gibi eksiklikler maalesef ki mevcut. Bu noktalara çözüm olabilmek adına ESMEK - SEYMEK’ te öğrencilerimize yönelik ders takviyeleri veriyoruz.

Uğur Tepe’nin gözüyle bize Yılmaz Hoca’yı anlatır mısınız?

Saygıdeğer Büyükşehir Belediye Başkanımız Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen gerek vizyonu gerekse Eskişehir’e kattıkları ile Türkiye’nin en başarılı Belediye Başkanlarından biridir. Tüm hayatını Eskişehir’e hizmet vermek için adayan, Eskişehir’in mimarı olan hocamızın söz konusu Eskişehir olduğundaki heyecanı ve dinamizmi kendisini tanıdığım ilk günden bugüne hiç azalmadı aksine her geçen gün daha da arttı. Seyitgazi Belediyesi olarak ilçemize olan destekleri de yadsınamaz bir gerçek. Yılmaz Büyükerşen Eskişehir için büyük bir şans. Kendisiyle aynı yolda yürümekten son derece memnunum, bizlere olan destekleri için hemşerilerim ve şahsım adına tekrar şükran ve minnetlerimi sunuyorum.

 Eskişehir’de İYİ Parti’nin belediye başkan adayları çıkarması, CHP adaylarını nasıl etkiler? Seçim ittifakları ile ilgili düşünceleriniz neler?

Her ne kadar geçtiğimiz dönemde olduğu gibi parti üst yönetimlerinin ittifak kararı olmasa da benim izlenimim seçmenin sandıktaki eğiliminin büyük çoğunlukla ittifak yapacağı yönündedir. Tüm adaylarımıza başarılar diliyorum.

Seyitgazili hemşerilerinize son bir mesajınız var mı?

2019’dan bu yana birlik ve beraberlik için bu görevi ifa ettiğimizi ifade ediyoruz, kimseyi ayırt etmeden hizmet verdik ve vermeye devam edeceğiz. Önceliğimiz  halkımızın menfaatleri doğrultusunda hizmet etmektir. Bizler aynı topraklarda yetişmiş aynı sofranın etrafında yer almış insanlarız.

Biz istiyoruz ki Seyitgazi’mizi her gün daha da iyiye birlikte taşıyalım. Hemşerilerimiz geçmişte olduğu gibi gelecekte de örnek alınmaya devam etsin. Halkımız yiğitlik gösterip Milli Mücadele döneminde vatan savunmasının meşalesini ilk yakanlardan olmuştur. Hoşgörünün hakim olduğu bu kadim topraklarda birlik ve beraberliğin devam etmesini istiyoruz. İlçemizin daha iyi noktada olabilmesi için gerekli bütün adımları atmaya devam edeceğiz.

Daha güzel, yaşanabilir ve mutlu bir Seyitgazi için yeni dönemde de oylarınıza talibim.

Hep söylediğimiz gibi Sevdamız Seyitgazi, Seyitgazi sevdalısı bir kardeşiniz olarak ilçemiz adına daha nice başarılı projelere imza atacağımıza ekibim ve şahsım adına söz veriyorum. Biz birlikte güzeliz.

Saygılarımla…