“Pervin Hanımın Prensleri” olarak adlandırdığım Metin Erkmen, Okan Aygen ve İbrahim Çerçi’nin şube müdürlüklerini bırakması Eskişehir Milli Eğitim’i nitelik yönünden zayıflatacağı kesin. Çünkü kurumlarda önemli  olan nicelik değil, niteliktir.

Prof. Dr. Ziya Selçuk Milli Eğitim Bakanlığı döneminde 76. Maddeyi hiç kullanmadı. Siyasilerin baskılarına boyun eğmeyerek, hak etmeyen kişilere koltuk vermedi. Ziya Selçuk yönetici değerlendirmelerinde sınav kazanma ve liyakat kriterlerini hayata geçirdi. O’nun sayesinde herkes liyakat kriterleri doğrultusunda aldığı puanlarla yönetici olabildi.  Koca koca adamlar yandaş sendika başkanlarına yalakalık yapmak zorunda kalmadılar.

MAHMUT ÖZER 76'NCI MADDEYİ O KADAR ÇOK SEVDİ Kİ!

Selçuk’tan sonra Milli Eğitim Bakanlığına gelen Prof. Dr. Mahmut Özer 76’ncı maddeyi o kadar çok sevdi ki!  Ülke genelinde Görevde Yükselme Sınavı ile atama yapılması gereken Şube Müdürlüğü kadrolarına sınavsız olarak atama üstüne atama yaptı.   Bundan nasibini Eskişehir’de aldı. Özer ilk olarak İstanbul’da bulunan Şehit Öğretmen Hüseyin Ağırman Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Faideci’yi 76’ncı maddeyi kullanarak, Eskişehir İl Milli Eğitim’de Şube Müdürü olarak atadı.  Daha sonra  Tayfur Bayar Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Günyüzü de 76. Maddeyle Eskişehir İl Milli Eğitim Şube Müdürü yapıldı. Dönemin Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre’nin isteği doğrultusunda , Ölçme Değerlendirme Merkezi Müdürü Metin Erkmen, Emine-Emir Şahbaz Bilim Sanat Merkezi Müdür Yardımcısı İbrahim Çerçi, Kurumda Makina Mühendisi olarak çalışan Okan Aygen’de 76’ncı madde ile şube müdürü oldular.

MAHKEME AÇILINCA BAKANLIK İPTAL ETTİ

Eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer döneminde 76.Madde ile atanan Şube Müdürlerinin atamaların iptal edilmesi için Liyakat-Sen İptal davası açmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı mahkemeye sunduğu savunmada 30 Mart 2022-30 Mayıs 2023 tarihleri arasında Bakan Özer tarafından 76. Maddeye ataması yapılan 200 civarı şube müdürünün atamasını 25 Mart 2024 tarihinde iptal ettiği açıkladı.  Bu kapsamda Eskişehir’de Bakan Özer’in 76. Maddeyle şube müdürü yapılan, Mehmet Faideci, Metin Erkmen, İbrahim Çerçi ve Mehmet Günyüzü’nün atamaları iptal edildi. Bu dört isim Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğüne öğretmen olarak görevlendirilecek. Aynı şekilde ataması iptal edilen Şube Müdürü Okan Aygen’de Eskişehir İl Milli Eğitim’de Makina Mühendisi olarak görevlendirilecek.

MALIÇ LOBİSİ FAİDECİ'Yİ YEDİRMEZ

Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak görevlendirilen Mehmet Faideci kadrosu gelmemesi halinde öğretmenliğe dönecek. Mihalıççıklı olan Faideci’yi ‘Eskişehir Malıç lobisi yedirmez’ diye düşünüyorum. Tepebaşı İlçe Milli Eğitim’e kadrolu müdür olarak atanacağını, mağduriyet yaşamayacağını düşünüyorum. Türk Eğitim Sen kontenjanından Şube Müdürü yapılan Mehmet Günyüzü’ne ne Pervin Töre ne de Sinan Aydın yönetmesi için önemli bir bölüm vermedi. Okul müdürlüğünü bırakıp, gelen Günyüzü Milli Eğitim’de etkisiz bir yöneticilik yapmak zorunda kaldı. Öğretmen olarak görevlendirilecek olan Mehmet Günyüzü ‘Dimyata Pirince giderken, evdeki bulgurdan da oldu.’

ÖNEMLİ OLAN NİCELİK DEĞİL NİTELİKTİR

Eski İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre’nin isteği doğrultusunda 76’ncı madde ile şube müdürü atanan Metin Erkmen, Okan Aygen ve İbrahim Çerçi’nin durumları nasıl olacak? Üçü de Eskişehir İl Milli Eğitim’in çok önemli birimlerinin başında görevlerini başarıyla yerine getiriyordu. Töre’den sonra Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü olan Sinan Aydın’da onların başarılı ve özverili çalışmalarından çok memnundu. Sinan Aydın’ın bu üç ismi Valilik oluruyla tekrar şube müdürü yapmak istediği öğrenildi. Ancak Aydın’ın Milli Eğitim’den sorumlu Vali Yardımcısı Salih Altun ile arası pek iyi değil. Valilikten bu konuda ‘Olur’ alması biraz zor olabilir.  “Pervin Hanımın Prensleri” olarak adlandırdığım Erkmen, Aygen ve Çerçi’nin şube müdürlüklerini bırakması Eskişehir Milli Eğitim’i nitelik yönünden zayıflatacağı kesin. Çünkü kurumlarda önemli  olan nicelik değil, niteliktir.

MÜDÜR SİNAN AYDIN ÇÖZÜM ÜRETECEK Mİ?

Demek ki Pervin Hanım çok sayıda olmalarına rağmen mevcut şube müdürlerinin büyük çoğunluğunu yeterli görmemiş ki; üç ismi şube müdürü olarak kurum içinde en kritik yerlerde görevlendirdi. Ölçme Değerlendirme Sınav ile Özel Eğitim Kurumlarını Metin Erkmen’e bağlayan Töre, İnşaat-Emlak ve Teknik Bürodan sorumlu Şube Müdürlüğü görevini Makina Mühendisi olan Okan Aygen’e verdi. Eskişehir’de Fatih Projesi Sorumlusu İbrahim Çerçi’ye de Bilgi İşlem ve Eğitim Teknolojileri Bölümünü teslim etti. Çerçi aynı zamanda Ölçme Değerlendirme Sınav bölümünü de Metin Erkmen ile birlikte yönetti. Metin Erkmen Ölçme Değerlendirme Sınav konusunda Eskişehir’in belki de en donanımlı ismi.  Erkmen, Aygen ve Çerçi kendilerine bağlanan alanlarda uzman isimler. Bundan dolayı işlerin daha pratik ve hızlı şekilde olmalarını sağlıyorlardı. Daha önceki yazılarımda çok konuda en sert şekilde eleştirdiğim Pervin Töre’nin yaptığı bu üç görevlendirmeyi de doğru bulduğumu söylemiştim. Ondan sonra gelen Sinan Aydın’da bu üç isimden vazgeçemedi. Hatta İbrahim Çerçi’nin sırtına iki-üç bölüm daha yıktı. Eskişehir eğitim camiasında tüm gözler Pervin Töre’nin prenslerine çevrilmiş durumda. Konuştuğum okul müdürleri ve eğitimcilerin büyük çoğunluğu bu üç ismin şube müdürü olarak görevlerine devam etmesini istiyor. Müdür Sinan Aydın’da böyle olmasını istiyor. Ancak bu konuda çözüm üretecek mi? Yoksa iki prens çalışma hayatlarına bundan sonra öğretmen, bir prenste makina mühendisi olarak mı devam edecek?