Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş ülkemizin temel bilimler vizyonuna katkı sağlayacak, kamu-üniversite-sanayi işbirliğinin en başarılı örneklerinden biri olacak “Eskişehir Temel Bilimler Üniversitesi” için çalışmalara başlanıldığı bilgisini paylaştı.
Eskişehir Sanayi Odası, özel sektör firmaları, kamu ve üniversitelerimizin ortak aklı ve ihtiyaçları doğrultusunda fizibilite çalışmalarına en kısa sürede başlanacağını ifade eden Kesikbaş, Eskişehir Temel Bilimler Üniversitesi’nin Fen Bilimleri, Fizik, Kimya, Matematik ve Biyoloji alanlarında eğitim vereceğini söyledi.

Bilim ve İnovasyona Ulaşmanın Anahtarı Kaliteli Eğitim
ESO Başkanı Kesikbaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi. “Teknoloji ve bilimin baş döndürücü bir hızla geliştiği dünyada amacımız ileri teknoloji buluşların kuluçka merkezi olacak bir üniversiteyi, bir bilim yuvasını Eskişehir’e kazandırmak. Gençlerimizi geleceğin bilim adamları olarak yetiştirmek istiyoruz. Bilime ve inovasyona ulaşmanın anahtarının kaliteli eğitim olduğuna inanıyoruz. Teknoloji odaklı küçük girişimler, start-up firmalar, buralardan çıkıp küresel ölçekte değer yaratan markaların başarı hikayelerini takip ediyoruz. Bunların niteliğini ve niceliğini mutlaka artırmamız gerekiyor. Ülkemizin ve Eskişehir’imizin yeni markalarını bilim ve teknoloji temelli alanlardan çıkarmaya odaklanmamız şart.”
İleri ve Türev Malzemelerle İlgili bir Araştırma Merkezi Olacak
Fizibilite çalışmalarına başlanacak olan Temel Bilimler Üniversitesi’nin içerisinde ileri ve türev malzemelerle ilgili bir araştırma merkezini de planladıklarını söyleyen Kesikbaş, “Eskişehir’imiz başta bor ve toryum olmak üzere nadir toprak elementleri açısından çok zengin kaynaklara sahip. Fiber optikten uydu haberleşmesine, akıllı füzelerden yakıt hücrelerine kadar birçok alanda kullanılan; havacılık, savunma, uzay ve tıp gibi sektörlerde öne çıkan ileri ve türev malzemeler yakın gelecekte üretimin her alanına girecek. Eskişehir olarak bu zenginliğimizi öne çıkarmalı ve bize yakışan bu Merkezi şehrimize mutlaka kazandırmalıyız” dedi.
Eskişehir Temel Bilimler Üniversite ve ileri zamanlarda bir enstitüye de dönüştürülmesi mümkün olabilecek İleri Malzemeler Araştırma Merkezi’nin özellikle Avrupa ve Amerika ile işbirliği için birçok potansiyele sahip olduğunu söyleyen Kesikbaş, böylesine bir bilim üssünün Eskişehir vizyonuna ve markasına çok ciddi değer katacağının altını çizdi. ESO Başkanı Kesikbaş açıklamasında fizibilitenin yıl içerisinde tamamlanmasını ve 2023 yılında kurulum için gerekli çalışmalara başlanmasını planladıklarını da belirtti.

Editör: Ayhan Aydıner