Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, Bakan Yardımcısı Saffet Uğur, MAPEG Genel Müdürü Cevat Genç, Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer ve İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Metin Çekiç, sahada yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

Türkiye’nin dünyayı kıskandıracak yeraltı kaynakları olduğu belirten İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Metin Çekiç, bu kaynakların doğru kullanılmasıyla ekonomiye milyarlarca dolar katkı sağlanarak cari açığın azaltılacağını söyledi. Böylelikle Türkiye’nin ekonomide sınıf atlayacağını ve gençlere istihdam yolunun açılacağını vurgulayan Çekiç, “Beylikova dünyada tenör kalitesi olarak da bilinen en iyi maden sahasına sahip. İlk aşamada kurulan pilot tesiste yılda 1200 ton cevher işlenecek. Pilot tesisin ilk çalışmalardan sonra 570 bin ton cevher işleme kapasitesine erişerek, yılda 10 bin ton NTE, 72 bin ton Barit, 70 bin ton Florit ve 250 bin ton Toryum işlenecek” dedi.

Dünyanın 1000 yıllık ihtiyacına eşit  

Türkiye’nin NTE rezervinin, dünyanın 1000 yıllık ihtiyacına cevap verebilecek durumda olduğunu vurgulayan Metin Çekiç, “Elde edilecek Barit; katkı malzemesi olarak sanayi ürünlerinde, petrol veya doğalgaz sondaj kuyularında, boya ve kağıt yapımında kullanılacak. Florit ise çelik metalürjisinde, hidroklorik asit üretiminde, yüksek oktanlı benzin üretiminde ve haşere ilaçları üretiminde kullanılmasının yanı sıra; gıda, çimento, renkli cam, optik, plastik endüstrisi ve seramik yapımı gibi birçok sektörün ana malzemesi konumunda. Cevherler zenginleştirildikten sonra elde edilecek NTE konsantresinin hibrit araç pillerin yapımında, çakmak taşı yapımında, kamera ve teleskop camı ile enerji depolama sistemlerinde, gece görüş gözlükleri, özel cam ve lensler gibi birçok önemli sektöre hammadde olarak katkı sunacak” ifadelerini kullandı.

Çekiç, açıklamasına şunları kaydetti: “Rezervlerin işlenmesinin en son aşamasında ise uç ürün olarak mıknatıs ve Toryum Oksit elde edilecek. Mıknatıslar göz cerrahisinde, yüksek güçlü kızılötesi yeşil lazerlerin üretiminde, mesafe ölçme cihazlarında, cam ve kaynak üretim gözlükleri gibi ürünlerde kullanılacak. Toryum Oksit ise hibrit otomobil motorlarında, cam ve seramik ürünlerde, fiber optik kablolarda, televizyon ekranları ve enerji tasarruflu camlar olmak üzere çok değerli ürünlerde uç ürün olarak kullanılacak. Türkiye’nin sahip olduğu NTE işlendiğinde, hem ekonomimize milyarlarca dolar katkı yapıp ülke refahımızın gelişmesini sağlayacak hem de yöre insanına ve gençlerimize ciddi istihdam yaratacak. Hammaddenin ne kadar önemli olduğunu yaşadığımız şu süreçte çok daha iyi anlamış bulunuyoruz. Madenlerimizin yeryüzüne çıkarılması cari açığımızı azaltacak, ülkemizin dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almasını sağlayacak.”

Editör: Ayhan Aydıner