Eskişehir Ticaret Odası’nın haziran olağan meclis toplantısında ekonomiye ve tüccarın taleplerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan ETO Başkanı Metin Güler, küçük işletmelere gelen elektrik faturalarının mağdur ettiğini, asgari ücretin artırılmasının elzem olduğunu ancak işverenin de yükünün azaltılması gerektiğini belirterek, işyeri kira artışlarına sınırlama getirilmesi talebini bir kez daha dile getirdi.   


Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, haziran olağan meclis toplantısında ekonomiye ve tüccarın sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ülke ekonomisinin sınav verdiğini belirten ETO Başkanı Metin Güler, makroekonomik gelişmelerin ve artan enflasyonunun tüccarı zorladığını kaydetti. Daha önce enflasyon, faiz ve döviz sarmalına dikkat çektiğini ne yazık ki bu sarmalın derinleştiğini belirten Güler, ancak bu sorunun çözümü için de zaman gerektiğini kaydetti. Enflasyonun konutta olduğu gibi işyeri kiralarını da olumsuz etkilediğini ETO Başkanı Metin Güler, konutta uygulanan kira artışı üst limitinin işyerlerinde de uygulanması gerektiğini bir kez daha dile getirdi. 
Güler işyeri kiralarına bir kez daha dikkat çekti
Sokak araları dahil tüm işyeri kiralarının çok yüksek seviyede artış gösterdiğini belirten Güler, tüccarın bu artışlara sınırlama getirilmesini beklediğini ifade etti. Üyelerden artan faturaları ödemekte zorlandıklarına dair çokça şikayet aldıklarını belirten ETO Başkanı Metin Güler, elektrik kullanarak üretim yapan pastane, fırın ve lokanta gibi küçük işletmelerin yüksek elektrik faturaları sebebiyle mağduriyet yaşadığını dile getirdi. Sanayicilerin çok yüksek faturalarla üretim yapmaya alıştığını belirten Güler, ancak çok küçük işletmelere bile 70 bin liraya varan faturalar gelmesinin ekonomi açısından olumlu olmadığını kaydetti.


Asgari ücret artırılmalı ama işverenin yükü azaltılmalı 
Gündemde olan asgari ücretin artırılması hakkında da değerlendirmede bulunan ETO Başkanı Metin Güler, tüccarın da çalışanların yüksek maaş almasını ve alım gücünün artmasını istediğini söyledi. Asgari ücrete zam gelmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten ETO Başkanı Metin Güler, ancak tüm sorumluluğun işverene yüklenmesinin doğru olmadığını, işverenin asgari ücretteki yükünün azaltılması için teşvik ve destek beklediğini kaydetti. 
Akaryakıt fiyatlarının artışı işletme maliyetlerini yükseltiyor 
Akaryakıt fiyatlarındaki yüksekliğe de değinen Güler, fiyatlarda bir nebze düşüş yaşanacak olsa da akaryakıt fiyatlarının işletmelerin maliyetlerini oldukça artırdığını belirterek, kısa bir süreliğine de olsa ticari faaliyetlerde kullanılan akaryakıtlarda ÖTV ve KDV indirimi yapılmasının önemine dikkat çekti. Güler, ETO olarak tüccarın yanında olmaya, üyelerin sorunlarının dile getirilmesinde ve çözümünde öncülük etmeye devam edeceklerinin altını çizdi. 

Editör: Ayhan Aydıner