Özel Eskişehir Yeni Çizgi Koleji Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Halid Yıldırım pandemi dönemini en iyi şekilde değerlendirerek bir proje geliştirdi. Bu projeyi geliştirirken hedeflediği en büyük amaç ise yapılan işlerde insanlarla birlikte onlara yardımcı olacak ya da insanların sağlık ve güvenlik nedeniyle bulunmasında sakınca olan yerlerde insanların yerini alacak, verilen görevleri yerine getirecek modüler dört ayaklı robotik bir aracın, bir robot köpeğin geliştirilmesiydi. 

KAMERA SİSTEMİ YERLEŞTİRİLDİ

Boston Dynamics’in geliştirdiği SPOT, Massachusetts Institute of Technology’nin (MIT) geliştirdiği CHEETAH, Akın Robotics’in geliştirdiği ARAT ve James Bruton’un geliştirdiği openDog V2 bu alanda yapılan çalışmalara örnekti. Halid Yıldırım kendince bazı eksiklerin olduğunu tespit ederek; maliyeti düşürmek için robot köpekte bir bütünü buluşturmayı düşündü.  Geliştirmiş olduğu projesinin benzerlerinden en büyük farkı modüler yapısı ve tak çalıştır mantığının olmasıydı.  Robot Köpeğin sadece üzerindeki modülleri değiştirilerek farklı amaçlar için kullanılabilecek çok yönlü bir yapısı vardı. Şu an için temel olarak gözcü uygulaması ve madenci uygulaması olmak üzere iki uzmanlık alanına yönelik modüller geliştirildi. Uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen robot köpeğin üzerine ayrıca kamera sistemi yerleştirilerek robot köpeğin izlemiş olduğu yol ve alanların takibi sağlandı.  Madenci uygulamasının temel modülü, patlayıcı (Metan) ve zehirli (Karbonmonoksit) gazların havadaki değerlerini kontrol eden Tehlikeli Gaz Tespit modülüydü. Modüle özel hazırlanmış yazılım, maden galerilerinde hava kalitesini kontrol edip verileri kontrol kumandasına iletmekte, oranların kritik seviyelere ulaşması durumunda alarm üretmekte. Proje  Arduino dilinde özgün yazılımlarla hazırlanarak ve  donanımsal tüm parçalarının çizimi öğrenci tarafından yapıldı.  Üç boyutlu yazıcıdan çıkarılıp montajlanarak “Robot Köpek” yapımı gerçekleşti. Genç öğrenci Tasarımı ve yazılımı tamamen kendisine ait olan bu projenin üzerinde 6 ay çalıştı. 

TEKNOFEST 2021'DE DE YARIŞACAK

Projeyi hayata geçirmek, ülkemize ve dünyamıza tanıtmak için yarışmalara başvuru yapıldı. Halid Yıldırım,  Özel Eskişehir Yeni Çizgi Kolejinde Proje Danışmanı Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmeni Hicret Koyuncu ile birlikte üç ayrı yarışmaya katıldı.  İlk yarışma TÜBİTAK tarafından bu yıl 52’ncisi düzenlenen Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması oldu. Teknolojik Tasarım-Robotik Kodlama alanında “Kapasitesi ve Kabiliyeti Genişletilebilir Dört Ayaklı Robotik Araç (Robot Köpek) Tasarımı” adlı proje ile ilk etapta Bursa Bölge Finaline kaldı. Bölge Finali’nde jüri değerlendirmesi sonucu alanında birincilik alarak finalist olmayı başardı.  Robat Köpek Projesi Türkiye Finalleri’ne katılmaya hak kazandı.  İkinci yarışma olarak TEKNOFEST 2021 seçildi. “İnsanlık Yararına Teknoloji-Afet Yönetimi” kategorisinde yarışma için gerekli ön hazırlıklar yapılarak başvuru tamamlandı. Bu alanda da ilk aşamayı başarıyla geçen proje üzerinde danışman öğretmeni ile çalışmalarına devam eden başarılı öğrenci eylül ayında yapılacak olan finaller için projesini geliştirmeye çalışıyor.  Yıldırım son olarak da Milli Eğitim Bakanlığı  desteği ile özel bir okulun yaptığı yarışmaya “Robot Köpek” projesi ile katıldı. Genç öğrenci projesini sağlık hizmetlerinde, sınır güvenliğinde, askerî alanda, zehirli gazların tespitinde, maden kazalarında ve doğal afetler gibi farklı birçok alanda kullanabilmeyi hedefliyor. Yıldırım,iİlerleyen zamanlarda projesine bir dron modülü yerleştirerek robot köpeğin çalışma alanını havadan da desteklemeyi, bunun yanı sıra yapay zekâyı da projeye entegre ederek projenin kullanılabilirliğini arttırmayı ve genişletmeyi düşündüğünü söyledi.

Editör: TE Bilişim