İİBF yarım asrı aşan tecrübesiyle başarılı mezunlar vermeye devam ediyor
İİBF yarım asrı aşan tecrübesiyle başarılı mezunlar vermeye devam ediyor
İçeriği Görüntüle

Ziyarette; yiyecek-içecek sektöründeki işletme sahipleri ve sektör çalışanlarının 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu çerçevesinde çırak-usta eğitimi, öğrencilerin işyeri-okul staj entegrasyonu, mesleki eğitim sertifika süreçleri, sektörün ihtiyacı olan hijyen eğitimleri, mesleki aşçılık yan dal kursları, Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM), eğitim programında okuyan genç şeflerin desteklenmesi ve sektörel iş birlikleri gibi birçok konu hakkında Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın ile görüş alışverişinde bulunuldu. Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik, Eskişehir genelinde 5.000’i aşkın yiyecek-içecek işletmesini, 60 bine yakın çalışanı ve 1.500’e yakın sektörel tedarikçiyi temsil ettiğini ifade ederek, “Türkiye’de bu ölçekte çalışan tek sivil toplum kuruluşuyuz. Sektörü sahada iyi tanıyor ve biliyoruz, koordineli halde sürekli olarak iletişimdeyiz" dedi. ESGASTRODER olarak yerli ve milli üretimi teşvik ettiklerini, coğrafi işaretli ürünleri ve unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri gün yüzüne çıkardıklarını belirtti. Sektör çalışanlarını ve işverenleri aynı çatı altında birleştirerek güçlü bir sinerji oluşturduklarını ifade eden Arnik, “Sektör olarak bizler bugünü değil, yarının coğrafyasına Türkiye’yi temsil edecek usta şeflerini yetiştiriyoruz” dedi. Murat Arnik, MESEM (Mesleki Eğitim Merkezi) Aşçılık Programı kapsamında haftalık 1 gün okulda teorik + 4 gün anlaşmalı işyerinde uygulama eğitimi alan öğrencilerin sektöre alttan kalifiye bir şekilde yetiştiğini, programın sonunda ustalık diploması ve lise diploması ile mezun olduğunu belirterek, yiyecek-içecek alanında eğitim alan gençlerin staj süreçlerine büyük önem verdiklerini ifade etti. Özellikle Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) kapsamında yiyecek-içecek alanında eğitim gören gençlerin staj ve istihdam süreçlerine yönelik destek vurgulandı. Arnik; “Gençlerimizin yalnızca staj yeri bulması değil, güvenilir, etik ve profesyonel işletmelerde çalışması bizim sorumluluğumuzdadır. Bu konuda İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle tam bir iş birliği içindeyiz. Staj sürecinin her aşamasında gençlerimizin yanında olacak, onları geleceğe güçlü adımlarla taşıyacağız” dedi.

Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik ayrıca, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün açtığı hijyen, aşçılık, pastacılık, fırıncılık, servis elemanlığı ve et ürünleri işleme kurslarının sektör açısından önemine dikkat çekerek, bu eğitimlerden sektördeki tüm işletme sahipleri ve sektör çalışanlarının faydalanması için koordinasyon ve iş birliği içinde olacaklarını, her zaman destek vermeye hazır olduklarını ifade etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, “Gastronomi, kültürlerin en güçlü taşıyıcılarındandır. Ülkemizin her yöresi eşsiz tatlarla dolu. Bu çeşitliliğin bilimsel temellerle desteklenmesi ve meslek liselerimizde gençlerimizin bu alanda yetişmesi büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu. Sinan Aydın, yiyecek-içecek alanında öğrenim gören öğrencilerin gösterdiği yoğun ilgiden memnun olduklarını belirterek, yeni bir gastronomi bölümünü yakın zamanda Eskişehir’e kazandıracaklarının müjdesini verdi. Artan öğrenci ve okul kapasitesinin Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü için bir gurur kaynağı olduğunu söyledi. Ziyaretin sonunda her iki kurum, Eskişehir’in gastronomi turizmine katkı sunacak projeler, meslek lisesi öğrencilerinin sektöre entegrasyonu, yerel ürünlerin tanıtımı ve geleneksel mutfak kültürünün canlandırılması noktasında ortak yol haritası belirleme konusunda mutabık kaldı.