Gecede ödülü alan Mazlumlar Muhallebicisinin sahiplerinden Faruk Oktaş; “Leaders Of The Time Eskişehir Enleri 2025 "Markanın Gücü" ödülüne layık görülmek, yıllardır aynı özen ve titizlikle sürdürdüğümüz emeğin en güzel karşılıklarından biri oldu. Bizi bu yolda destekleyen tüm misafirlerimize gönülden teşekkür ederiz. Birlikte büyümeye, Eskişehir’e değer katmaya devam edeceğiz" dedi.
MAZLUMLAR MUHALLEBİCİSİNİN TARİHÇESİ
Eskişehir kamuoyunda Mazlumlar Muhallebicisi olarak bilinen bu işletme, Oktaş biraderlerin en büyüğü olan Hüsnü Efendi tarafından 1927 yılında kuruldu. Üsküplü bir ailenin çocuğu olan ve Balkan Savaşı sırasında Eskişehir’e gelen Hüsnü başlangıçta seyyar olarak, ardından da İstasyondaki dükkânında salepçilik yapar. İşinin gelişmesi üzerine önce kardeşi Fazlı’yı sonraki yıllarda da Mazlum’u Makedonya’dan getirterek onlarla birlikte muhallebiciliğe başlarlar. Eskişehir Köprübaşında 37 numaralı işyerinde, 1931 yılından beri muhallebi ve tatlıcılık işi ile ticaret yapan Hüsnü Oktaş’ın ticaret siciline tescili, Kocatepe Gazetesi, 07 Temmuz 1942 tarihli, 366 sayılı gazete ilanıyla yayınlanmıştır. İşletme Sakarya Muhallebicisi adıyla Sıcak sular semtinde (Yapı Kredi Bankası Köprübaşı Şubesi bitişiği) tek katlı bir dükkânda Eskişehirlilerin hizmetine girer. Hüsnü Efendinin imalattan, Fazlı’nın satın almaktan, Mazlum’un da satıştan sorumlu olduğu bu dönemde ticarethane, Mazlumlar Muhallebicisi olarak ünlenir ve tam 50 yıl (1927-1977) aynalı salon olarak bilinen işyerlerinde müşterilerinin damak tadına hitap eder. Soğutma teknolojisinin gelişmediği o yıllarda Bozdağ’dan, Türkmen dağından getirilen kar ve buzlarla yapılan dondurma ve tazeliği korunan süt tatlıları, Mazlumlar ailesinin evinde yapılan baklavalar Eskişehirlilerin beğenisini kazanır ve belleğine yerleşir. Mazlumlar Muhallebicisi hemen her Eskişehirlinin uğradığı, bir yandan tatlısını yerken bir yandan da sohbet edip dinlendiği sosyal bir mekan haline gelir.
TÜRKİYE'NİN EN İYİ 10 MUHALLEBİCİSİ ARASINDA YER ALDI
Çeşitli nedenlerle uzun süre faaliyetine ara vermiş olan Mazlumlar Muhallebicisi, bugün ailesinin ikinci kuşağı tarafından Mazlumlar Gıda Sanayi A.Ş. adıyla 21 Nisan 2001 tarihinden itibaren yeniden, Haller Gençlik merkezinde Eskişehirlilerin hizmetine girdi. Türkiye’nin önde gelen yemek kültürü uzmanlarından oluşan büyük Jüri (Gurmeler) yaptıkları değerlendirmede Mazlumlar Muhallebicisi’nin Türkiye’nin en iyi 10 muhallebicisi arasında yer aldığını, 14 Şubat 2003 tarihinde açıkladı. Hürriyet ve Posta Gazetesinin belirli sürelerle yaptığı Türkiye'nin en iyi 10 Muhallebicisi arasında hep ilk 5 sıraya girme başarısını da gösterdi.
