Çalışma Bakanı Işıkhan Sağlık-Sen’in 112 çalışanlarıyla buluştu Çalışma Bakanı Işıkhan Sağlık-Sen’in 112 çalışanlarıyla buluştu


Kahramanmaraş merkezli olarak 11 ilde yıkıma neden olan 6 Şubat depremlerine dikkat çeken Nebi Hatipoğlu, benzeri bir afette Eskişehir’de yaşayanların uzun zamandır giderilmeyen imar planlarındaki sorunlar nedeniyle büyük risk altında bulunduğunu söyledi. Kent merkezindeki binlerce binanın depreme dayanıksız olduğunu ve mevcut Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı tarafından vatandaşların riske atılarak bu durumun görmezden gelindiğini belirtti. Esentepe'de, Yeşiltepe'de, Fevzi Çakmak'ta, Şarhöyük'te yaşayan vatandaşlara da kat artırımı yapacaklarını söyleyen Hatipoğlu, “Bizim kat arttırmamızla, Esentepe'de, Yeşiltepe'de, Fevzi Çakmak'ta, Şarhöyük'te yaşayan vatandaşlarımızın hepsi 1 dairesi varsa 1 daire daha sahibi olacaklar” dedi.
“Geriye dönük 25 yılı değerlendirdiğimizde depreme yönelik gözle görülür bir çalışma yapmadığı aşikârdır”
Mevcut Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından depreme yönelik bir çalışmanın gerçekleştirilmediğini belirten Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu, “Üzerinden fay geçen şehirlerden birisi olan ilimizin her an bu büyüklükte depremi yaşayabileceği ve hiç vakit kaybetmeden gerekli önlemlerin alınarak depreme dayanıklı yapı stokunun oluşturulması gerektiği uzmanlarca defaten ifade edilmektedir. Ancak Eskişehir’imiz için büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinin geriye dönük 25 yılını değerlendirdiğimizde depreme yönelik gözle görülür bir çalışma yapmadığı aşikârdır. Hal böyleyken bırakın tedbir almayı yapmış olduğu revizyon imar planlarıyla merkezde bulunan yeşil alanları konut ve ticarete çevirerek yoğunluğu arttırması muhtemel bir depremde kayıpların artmasına neden olacaktır” dedi.
“25 yıllık belediyeciliğin sonunda sadece 3 adet blok dikilmiştir”
1999 yılı öncesi yapılan çok sayıda bina olmasına rağmen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı tarafından duyarsızlık sergilendiğini belirten Nebi Hatipoğlu, “Aslında ülkemizde meydana gelen her deprem sonrası valiliğimizce belediyelere yönelik yapması gerekenler tekrar tekrar hatırlatılmasına rağmen belediyelerimiz böylesine hayati konuda duyarsız kalmışlardır. Ta ki 6 Şubat depremleri sonrası alelacele mevcut yapıların durumuna yönelik, inşaat mühendisleri odasıyla protokol yaparak 25 yıl bu konuda hiçbir çalışma yapmadıklarını kamuoyuna göstermişlerdir. Ancak günden güne Eskişehir’ de ve çevresinde oluşacak depremlere yaklaşırken halen afet riski karşısında nasıl bir strateji izleneceğine dair hiçbir çalışma yoktur. 100 binin üzerinde bağımsız konut biriminin 1999 öncesi olduğu ve dönüşüme ihtiyacının olduğu, sadece risk arz eden caddelerde 50 bine yakın hemşerimizin yaşadığı göz önüne alınarak acil çözümler üretilmelidir. İlimizde riskli alan ilan edilmiş yaklaşık 150 hektar alan, kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş 40 hektar alan olmak üzere 190 hektarlık alanda bunca yıl geçmiş olmasına rağmen 25 yıllık belediyeciliğin sonunda sadece 3 adet blok dikilmiştir” diye konuştu.
“25 senedir sadece kentsel dönüşümde 24 adet daire yapıldığını kendi ağzıyla söyledi”
Eskişehir Büyükşehir Belediye başkanlığına aday olan rakibinin, yaptığı açıklamalar hakkında konuşan Hatipoğlu, “Dün akşam çok üzülerek seyrettik. Bizim Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri şu anda da Büyükşehir Belediyesi başkan adayı, kendisi de bu konuları itiraf etti. Yani 25 senedir sadece kentsel dönüşümde 24 adet daire yapıldığını kendi ağzıyla söyledi. Tabii bu bütün şehrimizde bugün bana gelen telefonlarla, maillerle çok büyük bir infial uyandırdı. Tabii bu kadar riskli alanları olan ve deprem bekleyen bir şehirde belediyenin bu konuya bu kadar isteksiz davranması ve bu kadar konunun dışındaymış gibi davranması vatandaşlarımızı ve bizi çok üzüyor” dedi.
"Yaklaşık 30 bin konutu 4 yıl içinde yenileyeceğiz”
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği takdirde 1 Nisan sabahından itibaren kentsel dönüşüm çalışmalarının başlayacağını belirten Hatipoğlu, “Vatandaşlarımız bugün gerçekten risk altında. Ancak ben vatandaşlarımızın hayatıyla ne oynarım, ne oynatırım. Onun için 31 Mart’tan sonra seçimi kazanmamız durumunda hızlıca bu kentsel dönüşüm için gerekli imar düzenlemelerini yapacağız. Yaklaşık 30 bin civarında konutun 4 yıl içinde yenileceğini düşünüyoruz. Eskişehir'de büyük bir deprem görmeden önce bu binaları yenileyip vatandaşlarımızın güvenle yaşamasını sağlayacağız. Hiç vakit kaybetmeden 1 Nisan sabahı Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak, tüm planlamalarımızı depreme dayanıklı, yatay mimariyi esas alan ve hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyen herkesi kapsayan plan ve dönüşüm projelerine başlayacağız. Şehrimizi güvenli oluncaya kadar var gücümüzle çalışmaya ben buradan söz veriyorum” diye konuştu.
“Kat artırımımızla 1 dairesi olanların 2 dairesi olacak”
Özellikle kent merkezinin dışında kalan fakat nüfus yoğunluğunun bulunduğu mahallelerde yıllardan beri beklenen kart artırımının müjdesini veren Hatipoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Kentsel dönüşüm bekleyen kenar mahallelerimizde imarı 4 kat, gerekirse 5 kata kadar artıracağız. Yatay mimari şeklinde çıkarıp mevcuttaki kenar mahallelerimizdeki imarı arttırmak istiyoruz. Tarım alanlarına yeni imar vermektense zaten bina yapılmış olan halihazırda üzerinde bina olan alanlarda imar düzenlemesiyle, kat artırımıyla imarı orada geliştirmek istiyoruz. Bizim kat arttırmamızla, Esentepe'de, Yeşiltepe'de, Fevzi Çakmak'ta, Şarhöyük'te yaşayan vatandaşlarımızın hepsi 1 dairesi varsa 1 daire daha sahibi olacaklar. Buradan da o müjdeyi vereyim vatandaşlarıma.”

Editör: Ayhan Aydıner