Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Güzel İşler Derneği işbirliği ile 15-35 yaş grubu için şehrin kalbindeki 4 farklı mekânda düzenlenen ve 12 atölyeyi kapsayan Tonoz Düşünce Atölyesi Eskişehir, alanında uzman isimleri gençlerle bir araya getirdi. Gençleri düşünmeye ve dönüşmeye davet eden atölyeler 3-6 Kasım tarihleri arasında sosyoloji, felsefe, sivil toplum, sosyal girişim, iletişim, mimarlık, kültür ve sanat başlıklarında düzenlendi.

Atölyeler, etkinliğin son gününde düzenlenen 3 atölye ile tamamlandı. Haller Gençlik Merkezi’nde gerçekleşen günün ilk oturumunda Anadolu Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Demet Kurtoğlu Taşdelen, Performatif Felsefe Atölyesi ile gençlerle buluştu. “Değişen Ben Değişen Mekanlar Değişen Bir Aradalıklar” başlıklı sunumunda Taşdelen, başlatıp geliştirdiği “performatif felsefe” ile soru ve kavramların yaşatıldığı bir düşünme, görsellik, hareket, sanatsal yaratıcılık araştırma, düşünce dünyası ile duyusal dünyanın birlikteliğinde gelişip ilerleyen bir felsefe yapma biçimi hakkında bilgiler aktardı. Taşdelen insanın zamanla değişen yönleri, onunla birlikte değişen mekanlar ve birlikte sosyalleştiği ortamların değişimlerini gençlerle etkili ve uygulamalı bir anlatımla paylaştı.


Günün ikinci atölyesi ise Odunpazarı Canlı Tarih Sahnesi’nde gerçekleşti. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kaan H. Ökten, “Antik Çağda Kent ve Kültür” başlıklı atölye ile gençleri binlerce yıllık şehir kültürü, mimari gelişim ve sosyal hayatın geçmişten günümüze yolculuğunu paylaştı. 
Tonoz Düşünce Atölyesi Eskişehir’in son etkinliği ise yine Canlı Tarih Sahnesi’nde akademisyen Dr. Ali Ercan Özgür’ün, “Şehirlere Çocuk Gözüyle Bakmak” başlıklı atölye ile gerçekleşti. Özgür atölyede, yaşayan bir olgu olan şehirlere çocuk gözüyle bakıldığında nelerin görüldüğünü, geleceğin büyüklerine daha iyi imkânlarla donatılmış şehirlerin nasıl oluşturulacağı konusunda detaylı bir sunum gerçekleştirdi. İnteraktif gerçekleşen ve karşılıklı soru cevap bölümü ile tamamlanan atölyeler sonunda konuşmacılar, gençlerle birlikte günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi.
Atölyelerin tamamlanmasının ardından Odunpazarı Ahşap Eserler Müzesi’nde sertifika töreni düzenlendi. Törende gençlerle bir araya gelen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir’de dönüşümün başlangıcı olarak kabul edilen Anadolu Üniversitesi Kampüsünün kuruluş hikayesini ve bu hikayede o dönemlerdeki öğrencilerin ne kadar aktif bir rol aldığını gençlerle paylaştı. 
Büyükerşen, “Tonoz Düşünce Atölyesi’nde edindiğiniz bilgiler ve deneyimler biz belediye başkanları ve şehri yönetenlere yeni fikirler doğurması, topluma sunacağınız katkı adına çok önemli, çok kıymetlidir. Sizleri kutluyor, tebrik ediyorum. Hayat boyu başarılar dilerim.” dedi.
 Güzel İşler Derneği Başkanı Sercan Duygan da etkinliğe başarılı ev sahipliği nedeniyle Başkan Büyükerşen’e ve gençlere dokunan başarılı sunumlarıyla atölye yürütücülerine teşekkür ederek, “Atölye yürütücülerimizi ama en başta siz katılımcı gençlerimizi tebrik ediyorum.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Başkan Büyükerşen, Güzel İşler Derneği Başkanı Sercan Duygan’a katkılarından dolayı teşekkür paketi verdi. Daha sonra sertifika törenine geçildi. Atölyelere katılım sağlayarak başarılı olan gençlere Başkan Büyükerşen tarafından katılım sertifikaları verildi.
Tonoz Düşünce Atölyesi Eskişehir, çektirilen fotoğraf ile sona erdi.

Editör: Ayhan Aydıner