ERBALDER, Balkanika Halk Oyunları Topluluğu’nun Kazanlık Belediyesi’nden aldığı davet üzerine 2-6 Haziran 2022 tarihleri arasında Bulgaristan ziyaretini gerçekleştirdi.

Balkanika 119. Uluslararası Kazanlık Gül Festivali'ne katılan ilk Türk Folkor ekibi oldu.  ERBALDER, yaptığı kurumsal ziyaretlerle şehrimizi ve ülkemizi uluslararası platformda en iyi şekilde temsil etti.

ERBALDER Başkanı Neziha Bilen konuyla ilgili şunları söyledi; “Balkanika Halk Oyunları Topluluğu, dünyada tek Gül Festivaline katılma onurunu bizlere yaşattı. Sergilediği üstün performansla ortak kültürel değerlerinin yaşatılmasında, dansın ve müziğin birleştirici etkisini kullanarak bu değerlerin hatırlatılmasında ve kültürel bağların güçlendirilmesinde büyük katkı sağlamıştır. İki ülke arasında kültürel bağların geliştirilmesi, göçün etkileri, karşılıklı insani ve hukuksal haklar üzerinde değerlendirmeler yapıldı, somut ve sürekliliği olan bir girişim stratejisi üzerinde görüşmeler yapıldı; ortak çalışmalar ve projeler için zemin oluşturuldu.

2 Haziran’da Kocaali Belediye Başkanı Sn. Hasan Aziz makamında ziyaret edildi. Ziyaret sırasında Belediye Başkanı Kırcali Belediyesi’nin çalışmalarını tanıttı, orada yaşayan Türklerin sosyal ve ekonomik durumları üzerinde konuşuldu. Derneğin misyonu ve vizyonu tanıtıldıktan sonra karşılıklı plaket takdimine geçildi. Kırcaali “Ömer Lütfi” Halk Kültür Evi Derneği ziyaret edildi. Derneklerin amaçları ve çalışmaları tanıtıldı, ortak çalışmalar ve projeler konuşuldu, kardeş dernek protokolü imzalandı. Filibe Bulgar Türk İş İnsanlar Derneği (BULTİŞ) Başkanı Sn. Kemal Karaman, Bulgaristan Müslümanlar Diyaneti Encümenliği Başkanı Sn. Ahmet Pehlivan ve Cuma camii ziyaret edildi. 3-5 Haziran arası festival devam ederken ERBALDER Yönetim Kurulu da kurumsal ziyaretlerini sürdürdü.

Stara Zagora Ticaret ve Sanayi Odasına bağlı Türkiye Masası Başkanı Sn. İsmet Çavuşoğlu ve Genel Koordinatörü Sn. Mefküre Mustafova Karaalioğlu, Stara Zagora HÖH Milletvekili Sn. Halil Letifov, Pavel Banya Belediye Başkan Yardımcısı Sn. Şendoğan Halit ziyaret edildi; derneğin çalışmaları ve misyonu hakkında bilgi verildi. Görüşmeler sonunda ERBALDER olarak kendilerine plaket takdim edildi. 6 Haziran Sofya gezisi sırasında HÖH Genel Başkanı ve son Bulgaristan Parlamento seçimlerinde Türk Cumhurbaşkanı adayı Sn. Mustafa Karadayı ziyaret edildi, derneğimizin faaliyetleri hakkında bilgi verildi. Büyükelçi Aylin Sekizkök, Devlet Arşivleri Başkanlığı Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal ve Bulgaristan Devlet Arşivleri Ajansı Başkanı Prof. Mihail Gruev tarafından ‘Mustafa Kemal Atatürk’ün Sofya Günleri’ konulu arşiv belgeleri sergisi açılış törenine ERBALDER olarak katılım sağlandı.

6 Haziran 2022 tarihinde Arşivler sergi salonunda Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliana Yotova’nın iştirak ettiği sergide Atatürk’ün Sofya’daki Askeri Ataşelik görevi sırasında hazırladığı yüzün üzerinde rapor ve bu döneme ait resmi yazışmalar kalıcı olarak sergilenmektedir.  Bu etkinlikle ülkemizi ve şehrimizi en iyi şekilde temsil ederek kültürler arası diyaloğun sağlanmasına katkıda bulunduk. Böylelikle Balkan kültürünün yaşatılması, atalarımızdan kalan kültür mirasının yaygınlaştırılması ülkemiz ve Balkan ülkelerinin geçmişten gelen kültürel bağların güçlendirilmesine katkı sağladık.”  

Editör: Ayhan Aydıner