Özel bankaların önünde saatlerce promosyon işlemleri için kuyruk bekleyen emekliler ve ailelerinin dertlerini dinleyen Süllü, “Yüksek enflasyon rakamları ile açlık sınırının çok altında maaş alan, alım gücü her geçen gün düşen emekliler, bir kereliğine de olsa alacakları banka promosyonları ile rahat nefes alabilmek için, saatlerce kuyruklarda bekliyor. Geçim sıkıntısı içinde olan emeklilere kamu bankaları yaklaşık 750 TL promosyon ödemesi yaparken özel bankaların rekabeti ile 7 bin TL’ye varan promosyon ödemeleri, kuşkusuz emeklilere cazip gelip geliyor.  Ülkemizde yaklaşık 3 milyon 600 bin emekli, ne yazık ki son günlerde   kamu bankalarının maaş promosyon bedellerinin düşük olması nedeni ile özel bankalara emekli maaşlarını taşımaya çalışıyor. Yıllarca verdikleri hizmet karşılığında en rahat edecekleri dönemde emeklilerin, böylesi bir çileye mahkûm edilmeleri kabul edilemez” dedi. 

 Jale Nur Süllü, emeklilerin bu çileyi çekmemesi için, kamu bankalarının emekli promosyon tutarını özel bankalar seviyesine çıkarması ve promosyon artışlarının bir düzenleme ile belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

EMEKLİLERİ BANKA KUYRUKLARINA MECBUR ETTİLER

Kuyrukta bekleyen bir vatandaş “81 yaşında annem ile bankada promosyon kuyruğundayız. Yazık değil mi bu kadar insana. Kamu bankaları 750 TL veriyor. Özel bankalar 7.500 TL veriyor. Saatlerdir güneşin altında banka kuyruğunda bekliyoruz. Bizi özel banka kuyruklarına mecbur ettiler.” diyerek Eskişehir Milletvekili Süllü’ye yaşadıkları çileyi anlatırken, bir diğer emekli, “3500 TL maaş alıyorum. 2000 TL kira veriyorum. İki çocuğum üniversite okuyor. Nasıl geçinecek bu insanlar?” diyerek geçim derdini özetledi.   “Tarım Kredi kuyruğu, banka promosyon kuyruğu ile vatandaşı kuyruklara mahkûm eden tek adam düzeninin değişmesi gerekiyor.” diyen CHP Eskişehir Milletvekili Süllü, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında emeklilerin hak ettiği yaşam standardına kavuşacağını ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun söz verdiği gibi, en düşük emekli maaşının asgari ücret kadar olacağını söyledi.

Editör: Ayhan Aydıner