EN SON SİSTEM MAKİNELER

Akman Kuru Temizlemenin 1969 senesinde bir aile şirketi olarak Köprübaşı İş Bankası karşısında Bayat Pazarı’nın köşesinde Hacıalibey Mahallesi No 5’te kurulduğunu ifade eden başarılı iş adamı Emre Manav şunları söyledi; “Öncelikle sadece kuru temizleme üzerine kurulmuş bir müessese. Ardından endüstriyel çamaşırhane ve tekstil terbiyede olan gelişmelerle beraber 1976 senesinde Baksan Sanayi sitesindeki fabrikaya taşındı.  Bu süreç içerisinde neler yapılmış? Tekstil terbiye nedir? Endüstriyel çamaşırhane nedir? Onlardan bahsedeyim. Kuru temizleme adını da ürünlerin kuru girip makinadan kuru şekilde çıkmasıyla almıştır. Burada kesinlikle su kullanılmaz. Farklı bir kimyasal malzeme kullanılmaz. Su yerine perkloretilen ile işlem yapılır. Bu da kapalı devre makinalarda kesinlikle kimyasal içerideyken bir operasyon yapamazsınız işlem bitene kadar. Ürünler temizlenir, aynı yıkama makinesinde olduğu gibi sıkma işlemi yapılır ve kimyasal üzerinden alınır. Ardından bu sistemin prosesini kurutma ardından soğutma tamamlar ve üzerinde hiçbir kimyasal kalmadan makineden çıkar. Bu da neyle mümkün olur teknolojiyle. Günümüze gelene kadar 1969’dan bu yana 7-8  jenerasyon makine sistemi  değişmiştir. Şu an da biz en son jenerasyon olan makine ekipmanını kullanmaktayız ve kesinlikle solventin üzerinde kalması insan sağlığına herhangi bir zarar vermesi mümkün değildir.”

EN ÜST DÜZEYDE HİJYEN

Emre Manav konuşmasını şöyle sürdürdü; “Kuru temizlemenin şöyle bir avantajı da vardır. Ürünlerimiz eskisi gibi doğal yüzde yüz yünden mamul değildir. Dolayısıyla üzerindeki akar boya olarak tabir ettiğimiz iplik boyaları tamamen kanserojen ürünlerdir. 21. Yüzyılda olmamıza rağmen hala daha doğal bir boya üretilememiştir. Doğal boya kök boyadır. Ama tekstilde, özellikle takım elbise kumaşlarında bu boyanın endüstriyel anlamda kullanılabilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla kuru temizleme de yapılacak işlemlerde hem bizi boyar maddelerin tenimize temasını engelleriz. Aynı şekilde boyayı sabitleme meydana getiririz. Hem de hijyeni en üst düzeyde tutarız. Kuru temizlemeden sonraki aşamalar şöyle devam eder; tabii ki lekeli ürünler ve ön işlem yapılması gereken ürünlerimiz vardır. Renklerine göre farklı şekillerde işlem yapılması gereken ürünlerimiz vardır. Bunlar yapılır ardından ütüleme aşamasına geçilir. Ürünler en iyi şekilde ortalama 150-250 derece arasında buhar sıcaklıklarıyla ve farklı ütüleme teknikleriyle ütülenir. Sonrasında koronavirüsten dolayı biz alt üst paketlemeyle hijyenin korunmasını sağlamaktayız. Bu nasıl oluyor? Ürünlerin askıya takıldıktan sonra komple ambalajlanarak dış ortamdan izole bir hale getiriyoruz. Bunun öncesinde de ozon verilerek son sterilizasyonu ütülemeden sonraki yapılan işlemin bozulmaması için bir sterilizasyon gerçekleşiyor ve poşetlenerek müşterilerimizin gönül rahatlığıyla kullanmasını sağlıyoruz. Endüstriyel çamaşırhanede otel, yurt, hastane, restoran vb. yapılması gereken ne iş varsa yapma kabiliyetine ve teknolojik alt yapıya sahibiz.”

12 TONLUK ÇAMAŞIRHANE TESİSİ

Emre Manav; Bizde temizlik sudan başlıyor. Eskişehir’in su sertliği 34 fransızdır. Son derece kireçli bir sudur ve bununla otel tekstillerimizin beyaz olduğunu düşünürsek hem yıpranma meydana gelir. Hem de ürüne zarar vermiş oluruz uzun periyotta çünkü uzun soluklu bir işlemdir. Her müşteriden sonra bu ürünlerin gerekli şartlarda yıkanılıp, ütülenip, kurutulup aynı şekilde yerine konması gerekir. Biz bunu en üst düzeyde tutabilmek için bundan 10 sene önce alt yapımıza su arıtma ünitelerini ekledik ve bunu 5 fransıza indirgeyerek ürünlerimizin temizliğini sudan başlatıyoruz. Sonra makine parkuru olarak İç Anadolu bölgesinde hiç hafife alınmayacak 12 tonluk bir çamaşırhane tesisine sahibiz. Bu sektör içerisinde Afyon’a Kütahya’ya, Bursa’ya hizmet vermiş firma olarak Eskişehir şehir otellerine de uzun süre hizmet vermiş bulunuyoruz. 2016 – 2019 seneleri arasında Eskişehir Devlet Hastanesinin çamaşırhane ihalesini alarak devlet iş bitirme belgesini almaya hak kazandık. Bu işi TSE HYB standartlarında yapıyoruz. Yaptığımız her işte TSE HYB belgemiz bulunmakta sonrasında tekstil terbiyede Bursa’da üretilen MadameCoco firması gibi daha öncesinde Arapoğlu giyim sanayiinde tekstil işleri üretilen Alberto, Lacoste, Nautica, Levi's gruplarının onaylı yıkamacılığını yaptık.

SEKİZ FARKLI İŞLEM

1969’dan beri bize aktarılan 2. Kuşaktaki bilgilerimizi bütün iş sektörlerine aktarmaya çalıştık. En sonunda 17 sene önce halı yıkama faaliyetlerine başladık. Halı yıkamada da aynı şekilde su arıtması, halının çırpılması, tam otomatik makinelerde yıkanması ardından sıkılarak kurutma odasına alınana kadar sekiz farklı işlemden geçiriyoruz. Bu sekiz farklı işlemde Türkiye standartlarında en üst düzeyde hangi teknoloji kullanılıyorsa biz onu kullanıyoruz. Dünya standartlarında hiç hafife alınmayacak bir düzende Eskişehir halkına hizmet veriyoruz. Yaptığımız işin en iyisini yapmak bizim özümüzde var. 51 sene az bir süreç değil Türkiye standartlarında 30 seneden fazla ayakta kalabilmiş şirket sayısı bir hayli az. Buradan bize olan desteklerinden dolayı Eskişehir halkına teşekkür ediyoruz. Eskişehir’de ki oluşumlar içerisinde aynı hassasiyeti diğer esnaf arkadaşlarımızdan da beklemekteyiz. Eskişehir halkının en iyisine layık olduğu düşüncesini akıllarından çıkarmamasını istiyoruz.

  

  

‘20 YIL ÖNCE UVC LAMBALARINI KULLANDIK’

Büyük ablası Elif hanımın Hacettepe Üniversitesi’nde doktorasını yaptığını anlatan Emre Manav; “ Üniversite kökenli bir aile olduğumuzu düşünürsek araştırma yaparken insan sağlığına en az zarar veren en üst düzeyde elimizdeki imkanlar dahilinde ne yapmamız gerektiyse biz onu yapmaya gayret gösteririz. Hiçbir şekilde müşteriyi yanıltmadan kendi evimizde kullanmayacağımız, kendi çocuğumuzun üstüne bastırmayacağımız bir halıyı, kendi üstümüze giymeyeceğimiz bir ceketi kimseye giydirmeyiz ve kimsenin kullanmasına izin vermeyiz. Bu süreçte bunları güvenlik durumlarını inceledikten sonra ekstra kimyasal kullanmadan enerji maliyetleri en düşük şekilde ve buradan alacağımız performansla en yüksek olan cihazın UVC lambaları olduğunu keşfettik. 20 yıl önce kuru temizleme ve halı yıkamada kullanmaya başladık. Bunu da son süreçte ozon ile havadan aldığımız oksijeni ozona çevirerek yapan ozon cihazlarıyla beraber onların yardımıyla aynı şekilde devamını sağladık. Şu an da hem halı kurutma odamızda hem kuru temizleme tesisimizde işleri dezenfeksiyonu UVC lambaları ve ozon jeneratörleriyle sağlıyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim