Proje kapsamında bu sezonun ilk domates hasadı gerçekleştirildi. Hasat edilen yerel domateslerin bir kısmı, gelecek nesiller için tohumluk olarak ayrıldıktan sonra, kalan mahsuller geleneksel yöntemlerle işlenerek katkısız domates sosuna dönüştürüldü. Büyük kazanlarda, açık ateşte kaynatılan soslar, doğal ve ev yapımı lezzetiyle dikkat çekiyor.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Tohum Merkezi Sorumlusu Sena Karatepe, merkezde domates, biber, kavun ve karpuz gibi 46 çeşit yerel türün tohumunun üretimini yaptıklarını belirtti. Karatepe, “Mahsullerimizden tohum ayıklama sonrası elde ettiğimiz ürünleri, domates sosu, pul biber, turşu, reçel ve sirke gibi lezzetlere dönüştürerek hem israfın önüne geçiyor hem de vatandaşlarımıza güvenilir gıdalar sunuyoruz.” dedi.

Büyükşehirden Kırsaldaki Öğrencilere Ücretsiz Saç Kesimi
Büyükşehirden Kırsaldaki Öğrencilere Ücretsiz Saç Kesimi
İçeriği Görüntüle

Üretilen domates sosları ve diğer mamuller, belediyeye bağlı Üretici Marketleri aracılığıyla vatandaşlara ulaştırılıyor. Bu marketlerde uygun fiyatlarla satışa sunulan ürünler, tüketicilerden de tam not alıyor. Vatandaşlar, katkısız ve doğal lezzeti için belediye üretimi ürünleri tercih ettiklerini dile getirerek, yapılan hizmetlerden dolayı Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkürlerini iletti.

Belediye, yerel tohumların korunması ve geleneksel üretim yöntemlerinin yaşatılması hedefleriyle başlattığı bu çalışmalarla, hem üreticiye hem de tüketiciye fayda sağlamaya devam ediyor. Üretici marketler aracılığıyla satılan ürünler, sağlıklı gıdaya erişimi kolaylaştırarak sofralara bereket ve lezzet katıyor.